tips om te besparen
(Be)sparen,  Blog

15 tips om te besparen | leven met 1 inkomen

Deze 15 tips om te besparen had ik graag zelf wat eerder geweten… Want voor ik thuisblijfmama werd, hielden we met niets rekening. Wat we wilden kopen, kochten we… Toen we beslisten dat ik zou thuis blijven zonder inkomen, hadden we al snel 1500 euro per maand minder te besteden. Het was even zoeken en wennen in het begin, maar het lukte ons steeds beter om het overzicht tussen onze inkomsten en uitgaven in balans te houden. We slagen er nog steeds in om rond te komen en wat te sparen. Als je wat oplet kun je meer doen met minder geld!

15 tips om te besparen:

1. Zorg bij een eerste kindje voor gender neutrale spullen

Zo ben je zeker dat alles van materiaal kan doorgaan naar de volgende kinderen. En dan heb ik het niet over kleertjes en zo. Wel over beddengoed, slaapzakken, parkbekleding, speelgoed enz…

2. Koop enkel reclames die je echt nodig hebt

Laat je niet verleiden door reclame folders voor dingen die je normaal niet gebruikt of die je niet nodig hebt. Ik heb geen reclame folders meer. Heb ik een product nodig en staat dat net in promotie, dan is het mooi meegenomen! Of heb ik echt een nieuwe kast nodig voor in de gang, en is er net een uitverkoop in een winkel? Dan kan het natuurlijk wel de moeite zijn om eens langs te gaan.

3. Maak een week- of maandmenu

Maak hierbij een boodschappenlijst, en hou je er ook aan. Zo hoef je niet elke dag naar de winkel te gaan en doe je minder snel impulsaankopen.

Lees ook: Tips om een menu op te stellen.

4. Zet elke maand een deeltje van je loon op een spaarrekingen

Dan ben je minder snel geneigd om het geld die maand te verbruiken. Het hoeft geen groot bedrag te zijn, alle beetjes helpen.

5. Stel een budget op voor jezelf

Of het nu gaat om de boodschappen te doen, of als ‘zakgeld’… Haal het bedrag cash af en zorg dat je rond komt voor die maand. Je bent je meer bewust van wat je uitgeeft dan wanneer je een betaalkaart gebruikt!

Lees ook: Geef jij zakgeld aan jouw kind?

6. Denk na voor je iets koopt.

Heb je het wel echt nodig? Ga je het wel gebruiken? Of is het weer iets wat alleen plaats gaat innemen in je kasten, ongebruikt? Bij impulsaankopen is het verstandig om niet meteen iets aan te kopen. Denk er eerst even over na.

7. Lang leve de bib!

Leen boeken in de bibliotheek in plaats van ze aan te kopen. Vaak lees je een boek maar 1 keer, om nadien in een kast te leggen. Zonde van het geld, toch? Voor een paar euro per jaar kun je zoveel boeken lenen als je zelf wil.

8. Gratis uitstapjes

Uitstapjes hoeven niet altijd geld te kosten. Een boswandeling en een wandeling aan zee hoeft geen geld te kosten. In sommige kinderboerderijen kun je gratis binnen. Ze verwachten dan enkel dat je een drankje aankoopt. Ook dat hoeft dus niet altijd duur te zijn. Verder heb ik nog enkele tips om goedkoper op uitstap te gaan.

9. Neem eten mee van thuis

Of het nu naar je werk is, of tijdens een uitstap met het gezin… Boterhammen of pistolets smeren neemt niet veel tijd in beslag. Het is een pak goedkoper dan je te laten verleiden tot die hamburger maaltijden in een pretpark. Picknicken is zelfs zoveel gezelliger!

10. Vergelijk prijzen in de supermarkt

Als je naar de supermarkt gaat is het aangeraden om de prijzen per kilo of liter te vergelijken. Wist je dat de kleine pakjes braadboter van Boni veel goedkoper uitkomen dan de grote pakken braadboter? Je zou nochtans net het omgekeerde verwachten.

11. Koop vaker huismerken

Huismerken zijn vaak net zo goed als A-merken. Je moet het echt eens vergelijken! Sinds wij op 1 inkomen leven, hebben we steeds vaker dingen geproefd van huismerken. Geloof het of niet: ze zijn even lekker, soms zelfs lekkerder dan A-merken!

12. Maak zelf je wasmiddel

Dat doe ik intussen al lange tijd! Voor een paar euro heb je wel 5 liter wasmiddel. Op zoek naar een recept? Lees dan mijn blog: DIY wasmiddel maken!

13. Gebruik ecologische kuisproducten

Ik gebruik enkel nog ecologische schoonmaakproducten. Of dat niet duurder uitkomt? Echt niet! Het is een pak goedkoper EN nog eens stukken beter voor het milieu!

14. Kook grotere porties en vries in

Ik kook meteen voor 2 of 3 keer en vries de extra maaltijden in. Altijd handig wanneer het eens snel moet gaan of wanneer je ziek bent. Je bespaart tijd en elektriciteit. Ook kook ik vaak voor 2 keer aardappelen. De overschot bakken we de dag nadien in de pan. Lekker!

15. Verlaag je vaste lasten!

Last but not least… Verlaag je maandelijkse vaste lasten, hiermee kun je waarschijnlijk nog het meeste besparen! En hierbij is vergelijken een must. Lees hier hoe wij onze vaste lasten serieus hebben verminderd.

Welke tips hebben jullie nog?

Bron foto.

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.