15 tips om te besparen | leven met 1 inkomen
Deze 15 tips om te besparen had ik graag zelf wat eerder geweten… Want voor ik thuisblijfmama werd, hielden we met niets rekening. Wat we wilden kopen, kochten we… Toen we beslisten dat ik zou thuis blijven zonder inkomen, hadden we al snel 1500 euro per maand minder te besteden. Het was even zoeken en wennen in het begin, maar het lukte ons steeds beter om het overzicht tussen onze inkomsten en uitgaven in balans te houden. We slagen er nog steeds in om rond te komen en wat te sparen. Als je wat oplet kun je meer doen met minder geld!
15 tips om te besparen:
1. Verlaag je vaste lasten
DE EERSTE STAP die je zou moeten nemen in het besparen. Je vaste lasten zijn de kosten die maandelijks of per kwartaal van je rekening gaan. En daarom ook meteen de beste tip om te besparen. Want hierdoor kun je echt blijvend geld gaan besparen en op jaarbasis kan dit zeker een groot verschil maken.
Besparen op je energiefactuur.
De grootste fout die mensen doen is overstappen naar de goedkoopste energieleverancier… om dan jaren aan een stuk aan hetzelfde contract vast te hangen. Er van uitgaande dat dat bedrijf ook zomaar de goedkoopste gaat blijven. Een fout die wij in het verleden ook hebben gemaakt. Energie was een pak goedkoper geworden en wij hebben in die jaren echt een paar 1000 euro teveel betaald. I kid you not!
Intussen zijn de prijzen volledig door het lint gegaan. Ik hoor van verschillende mensen dat hun tussentijdse factuur x3 is gegaan. Doe de vergelijking, dit is gewoon gratis en kijk waar je goedkoopst bent. Kies voor een vast tarief, en blijf vergelijken. Niemand is verplicht om het contract uit te doen, als d de prijzen zakken mag je ook gewoon terug overstappen. Vergelijk sowieso elk jaar de prijzen en stap over als je geld kunt besparen. Het beste van al is dat je zelf niets moet regelen voor de overstap, dat doet je nieuwe energiemaatschappij voor jou. Easy peasy dus! Hier kun je alvast vergelijken en zien of je elders goedkoper bent.
Besparen op je telecom factuur
En hierbij een belangrijke tip: een pakket met alles inbegrepen is stukken goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld aparte gsm-abonnementen hebt. Doe even de vergelijking hier en kijk hoeveel geld je kunt besparen door over te stappen.
Wees kritisch met abonnementen
Heb je echt verschillende tv-pakketten nodig, of heb je misschien voldoende aan enkel Netflix? De dagelijkse krant is niet goedkoop, heb je niet voldoende met het lezen van de gratis artikelen op HLN? En is dat fitness abonnement waar je amper iets mee doet niet iets wat je kunt inruilen voor iets wat je gratis kunt doen?
2. Koop enkel reclames die je echt nodig hebt
Laat je niet verleiden door reclame folders voor dingen die je normaal niet gebruikt of die je niet nodig hebt. Ik heb al jaren geen reclame folders meer. Heb ik een product nodig en staat dat net in promotie, dan is het mooi meegenomen! Of heb ik echt een nieuwe kast nodig voor in de gang, en is er net een uitverkoop in een winkel? Dan kan het natuurlijk wel de moeite zijn om eens langs te gaan.
In het begin miste ik dat echt, die reclame. Want wat als ze net wat leuks in aanbieding hebben en ik mis die mooie promo dan? Maar intussen zou ik het echt niet meer anders willen. Ik hou van minimalisme en word gelukkig van een volle auto met rommel naar het containerpark te brengen.
3. Maak een week- of maandmenu
Maak hierbij een boodschappenlijst, en hou je er ook aan. Zo hoef je niet elke dag naar de winkel te gaan en doe je minder snel impulsaankopen.
Lees ook: Tips om een menu op te stellen.
4. Zet elke maand een deeltje van je loon op een spaarrekening
Dan ben je minder snel geneigd om het geld die maand te verbruiken. Het hoeft geen groot bedrag te zijn, alle beetjes helpen.
5. Stel een budget op voor jezelf
Of het nu gaat om de boodschappen te doen, of als ‘zakgeld’… Haal het bedrag cash af en zorg dat je rond komt voor die maand. Je bent je meer bewust van wat je uitgeeft dan wanneer je een betaalkaart gebruikt!
Lees ook: Geef jij zakgeld aan jouw kind?
6. Denk na voor je iets koopt.
Heb je het wel echt nodig? Ga je het wel gebruiken? Of is het weer iets wat alleen plaats gaat innemen in je kasten, ongebruikt? Bij impulsaankopen is het verstandig om niet meteen iets aan te kopen. Denk er eerst nog eens een nachtje over na.
7. Lang leve de bib!
Leen boeken uit de bibliotheek in plaats van ze aan te kopen. Vaak lees je een boek maar 1 keer, om nadien in een kast te leggen. Zonde van het geld, toch? Voor een paar euro per jaar kun je zoveel boeken lenen als je zelf wil.
8. Gratis uitstapjes
Uitstapjes hoeven niet altijd geld te kosten. Een boswandeling en een wandeling aan zee hoeft geen geld te kosten. (hoewel de benzine tegenwoordig zo duur is geworden dat elk ritje met de wagen al duur is) In sommige kinderboerderijen kun je gratis binnen. Ze verwachten dan enkel dat je een drankje aankoopt. Ook dat hoeft dus niet altijd duur te zijn. Verder heb ik nog enkele tips om goedkoper op uitstap te gaan.
9. Neem eten mee van thuis
Of het nu naar je werk is, of tijdens een uitstap met het gezin… Boterhammen of pistolets smeren neemt niet veel tijd in beslag. Het is een pak goedkoper dan je te laten verleiden tot die hamburger maaltijden in een pretpark. Picknicken is zelfs zoveel gezelliger!
10. Vergelijk prijzen in de supermarkt
Als je naar de supermarkt gaat is het aangeraden om de prijzen per kilo of liter te vergelijken. Wist je dat de kleine pakjes braadboter van Boni veel goedkoper uitkomen dan de grote pakken braadboter? Je zou nochtans net het omgekeerde verwachten.
11. Koop vaker huismerken
Huismerken zijn vaak net zo goed als A-merken. Je moet het echt eens vergelijken! Sinds wij op 1 inkomen leven, hebben we steeds vaker dingen geproefd van huismerken. Geloof het of niet: ze zijn even lekker, soms zelfs lekkerder dan A-merken!
12. Maak zelf je wasmiddel
Dat doe ik intussen al lange tijd! Voor een paar euro heb je wel 5 liter wasmiddel. Op zoek naar een recept? Lees dan mijn blog: DIY wasmiddel maken!
13. Gebruik ecologische kuisproducten
Ik gebruik enkel nog ecologische schoonmaakproducten. Of dat niet duurder uitkomt? Echt niet! Het is een pak goedkoper EN nog eens stukken beter voor het milieu!
14. Kook grotere porties en vries in
Ik kook meteen voor 2 of 3 keer en vries de extra maaltijden in. Bijvoorbeeld bolognese saus, chili con carne, stoofvlees… Altijd handig wanneer het eens snel moet gaan of wanneer je ziek bent. Je bespaart tijd en elektriciteit. Ook kook ik vaak voor 2 keer aardappelen. De overschot bakken we de dag nadien in de pan. Lekker!
15. Zorg bij een eerste kindje voor gender neutrale spullen
Zo ben je zeker dat alles van materiaal kan doorgaan naar de volgende kinderen. En dan heb ik het niet over kleertjes en zo. Wel over beddengoed, slaapzakken, parkbekleding, speelgoed enz…
Welke tips om te besparen hebben jullie nog?
Deze blog bevat affiliate links, lees er hier meer over.