Spaardoelen stellen, tips om te leren sparen.
Bespaartips,  Blog

Spaardoelen stellen | Tips om te leren sparen

Sparen is zoveel makkelijker en haalbaar wanneer je spaardoelen stelt. Het idee dat er een leuk einddoel vast zit met het gespaarde geld, werkt enorm motiverend. Het geld heeft een doel, je weet waarvoor je het doet. Dat maakt dat leren sparen een stuk eenvoudiger wordt. Je bent je meer bewust van je inkomsten en gaat zo minder onnodig geld uitgeven.

Misschien wil je sparen voor een nieuwe wagen? Een reis rond de wereld? Verbouwingen in huis? Of om later de studies van je kinderen te kunnen bekostigen? Of ben je heel ambitieus en wil je vervroegd op pensioen kunnen gaan?

Spaardoelen stellen doe je zo:

Stap 1: Schrijf je spaardoel op + waarom je dit wil bereiken

Schrijf je spaardoel op in een leuk boekje, of hou het bij in een bestandje op je computer. Schrijven zou beter werken, en ik ben verzot op leuke boekjes en schriftjes! Maak het in ieder geval zichtbaar zodat het niet uit je gedachten gaat. Zet erbij waarom je het wil, wat je motivatie is. Omschrijf het gevoel wat je hebt als je je doel hebt behaald. Het gevoel als je eindelijk die droomreis gaat kunnen maken of genoeg hebt kunnen sparen om te investeren in een eigen bedrijf.

Stap 2: Visualiseer je einddoel

Wil je die safari gaan doen in Zuid-Afrika, of wil je graag je eigen baas worden? Zorg dat je dit doel heel duidelijk voor ogen hebt. Maak een moodboard in Canva, maak een achtergrond voor je computer met allerlei foto’s die je telkens herinneren aan de spaardoelen die je hebt gesteld.

Heb ik ook gedaan, zo zie ik elke dag waar ik naar toe wil werken. Ik kan je beloven: het werkt motiverend!

Wat je ook kunt doen is foto’s of een collage in huis hangen. Boven je bureau, in je slaapkamer, ergens waar het goed zichtbaar is.

Stap 3: Reken uit wat je nodig hebt om je doel te bereiken

Hoeveel geld kost het je om je doel te bereiken? Reken uit hoeveel geld je in totaal zult nodig hebt om je doel te bereiken. En doe er misschien nog een klets bovenop, gewoon om zeker te zijn dat je ruim genoeg hebt gerekend.

Stap 4: Bereken de tijd die je hebt om het doel te bereiken

Wil je die nieuwe auto binnen 2 jaar kunnen kopen? Wil je die reis volgende vakantie al kunnen doen? Kijk hoeveel jaren, maanden of weken je jezelf hiervoor geeft. Wees hierin vooral realistisch, maar durf ook groots te dromen.

Wie weet wat je op die manier kunt manifesteren! Wanneer je grootse dromen hebt, je al kunt voelen hoe het zal zijn wanneer je je doel hebt behaald en nog eens je dromen visualiseert, dan geloof ik dat er grootse dingen kunnen volgen.

Stap 5: Kijk hoeveel geld je maandelijks / wekelijks moet sparen om je doel te bereiken.

Je hebt het bedrag voor je spaardoel vastgezet en je weet hoeveel tijd je jezelf geeft om dat doel te behalen. Dan kun je het bedrag delen door het aantal maanden (of weken voor kleinere doelen) om te weten hoeveel je telkens moet kunnen sparen.

Bijvoorbeeld: De reis naar New York zal me €3000 kosten. Ik heb 15 maanden tijd om te sparen. €3000 : 15 maanden= €200 per maand moet ik kunnen sparen om binnen 15 maanden op reis te kunnen gaan.

Hou rekening met extra inkomsten

Zoals verlofgeld of eindejaarspremie. Ook hier kun je in die maanden wat extra aan de kant houden om je doel te bereiken.

Bijvoorbeeld: Ik wil binnen 2 jaar mijn eigen bedrijf kunnen starten en wil hiervoor wat spaargeld hebben om die eerste periode te kunnen overbruggen. Ik wil hiervoor €10.000 extra sparen. Voor die 10.000 euro moet ik dus maandelijks (€10.000/24maanden) 417 euro kunnen sparen. Ik spaar elke maand 300 euro en ik zorg dat ik met mijn eindejaarspremie en verlofgeld kan bijleggen zodat ik mijn einddoel toch kan behalen binnen 2 jaar.

Stap 5: Open een aparte spaarrekening voor je spaardoelen

Ik ben voorstander om meerdere rekeningen te hebben. Je hoeft echt niet per spaardoel een aparte rekening te hebben, maar een aparte spaarrekening voor je spaardoelen is wel handig. Wanneer je loon gestort wordt is het een van de eerste dingen die je in orde moet brengen: stort meteen het geld voor je spaardoelen naar die aparte spaarrekening. Zo weet je hoeveel loon je nog over hebt om te spenderen. Je bent dan minder geneigd om geld te verkwisten als het niet meer op je lopende rekening staat.

Het werkt ook enorm motiverend om dat geld elke maand te zien groeien, want elke maand zie je jezelf een beetje dichter bij dat einddoel komen. Zalig!!

Stap 6: Probeer wat extra geld bij te verdienen om sneller je doel te behalen!

Is er iets wat je kunt doen om wat sneller geld te verzamelen? Taarten bakken om te verkopen, strijk over nemen van je buurvrouw of wat papierwerk doen voor het bedrijf van een nonkel? We hebben ook onze kinderen leren sparen door hen een spaardoel te geven. Zo gingen ze elke week gaan poetsen bij hun grootouders om te sparen voor hun hond. En dat doen ze nog steeds om de kosten voor het grootste deel op te vangen.

Vind jij sparen moeilijk? Probeer dan zeker ook om een spaardoel te stellen, het geeft je zoveel motivatie en een droom om na te streven!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *