Tips om te besparen op boodschappen | Huishoudbudget
Boodschappen worden steeds maar duurder, en dat niet alleen… Ook benzine kent hoogtepunten in prijs, gas en elektriciteitsfacturen gaan x3. Mensen komen steeds moeilijker rond en het ziet er naar uit dat dit niet gaat beteren, integendeel, alles zal waarschijnlijk nog duurder worden dan het nu al is. Tijd om nog wat tips te delen over hoe je kunt besparen op boodschappen!
Inhoudstafel
Colruyt blijft de goedkoopste supermarkt!
Ik zie de laatste tijd op sociale media steeds vaker voorbij komen dat Nederlanders steeds vaker de grens oversteken om in de Colruyt te gaan winkelen. Was dat ooit niet net omgekeerd? Dat Belgen de grens overstaken om boodschappen te doen in Nederland? Besparen op boodschappen start dus met het kiezen van de juiste winkel.
Toch blijven mensen vaak beweren dat andere supermarkten goedkoper zijn. Je moet natuurlijk huismerken met huismerken vergelijken, en niet de huismerken in andere supermarkten gaan vergelijken met merkproducten. Ook altijd de prijs per kilo vergelijken, want verpakkingen kunnen vaak wat groter of kleiner zijn. En neen, deze blog is niet gesponsord door Colruyt, gewoon altijd al grote fan geweest 😉
Koop huismerken
Er is ooit een tijd geweest waarin wij als gezin vooral naar de duurdere merkproducten grepen. Die tijd ligt al even achter ons, sinds ik thuisblijfmama ben was dat een van de eerste dingen waarop we gingen besparen. Steeds vaker grepen we naar het huismerk van de Colruyt: namelijk Boni. En voor verschillende producten kopen we zelfs Everyday. Die huisproducten zijn echt even lekker als de duurdere merkproducten, beloofd! Proef het gewoon en laat je verrassen.
Ga niet winkelen met honger, nooit!
Als je honger hebt, en dus zin in eten, wees dan maar gerust dat je teveel gaat kopen. En nog vaak dingen die niet echt gezond zijn ook. Ga dus winkelen met een gevulde maag.
Oh, en laat de kinderen thuis!
Zelfs al hebben ze geen honger, kinderen hebben een bodemloze maag. Kinderen laten zich tot alles verleiden. Hoe ongezonder, hoe liever. Chocolaatjes, snoep, koeken en chips… De kar wordt al snel wat voller en de afrekening een stuk langer en duurder. Oops!
Maak een weekmenu aan de hand van rode prijzen en kortingsacties
Maak een menu voor de hele week en kijk hierbij wat er in reclame staat. Hou rekening met ontbijt, lunch, avondeten en snacks. Hou hierbij de promotiefolder in de gaten en kijk welke kortingen voor jou interessant kunnen zijn.
Tip: een maandmenu opstellen heeft ook veel voordelen, je kunt daarna nog steeds enkele aanpassingen maken om de prijs wat te drukken.
Vergeet niet te kijken naar wat je nog thuis hebt liggen.
Wat ligt nog in de koelkast wat bijna over datum is? Wat moet er nog op raken vanuit de koelkast en welke blikjes of bokalen dreigen slecht te worden in je kelder of voorraadkast? Niets wat zo jammer is al het moeten weggooien van voeding. Kijk dus, voordat je je menu opstelt, wat je nog kan opgebruiken.
Maak een boodschappenlijstje aan de hand van je menu
Wat heb je nog nodig om je menu te kunnen opstellen. Maak een lijstje op en hou je ook aan je lijstje als je boodschappen gaat doen.
Koop seizoensgebonden groenten en fruit
Het prijsverschil bij producten als tomaten, aardbeien, bloemkool, … kan zo groot zijn wanneer je ze op het juist moment koopt. Zo kosten tomaten makkelijk 3 tot 4 keer zoveel in de winter, en zijn ze nog niet de helft zo lekker als in de zomer.
Aardbeien zijn een stuk goedkoper in de zomer en zijn dan ook Belgisch. Als je in de winter aardbeien koopt, dan komen ze uit zuiderse landen, zijn ze vaak hard en niet eens zoet. De prijs is dan een stuk hoger en de smaak een stuk minder. Een tip om te besparen op boodschappen die ook nog eens beter is voor het milieu en qua smaak!
Vergelijk, vergelijk, vergelijk!
Laat je niet verleiden tot merkproducten met grote kortingen: zijn ze dan wel echt goedkoper dan het huismerk? Blijf dit in de gaten houden. Soms zijn er echt batjes te doen met merkproducten waardoor ze zelfs goedkoper zijn dan huismerken. Maar vergelijk altijd de prijs per kilo als je je dan toch zou laten verleiden. Zo kocht ik al Côte d’Or chocolade die goedkoper stond dan de goedkoopste chocolade van Everyday. Vergelijken is dus de boodschap!
Deze dingen koop ik nooit zonder korting:
Koop nooit huishoudproducten of verzorgingsproducten zonder kortingTandpasta, vaatwastabletten, shampoo, deodorant, wasmiddel… Staat zo vaak in grote korting. Zelf wacht ik tot producten in rode prijs staan, en heel vaak vind je grote kortingen van -40% op bovenstaande producten. Dit is echt niet uitzonderlijk. Op die manier bespaar je (mede dankzij de producten die al goedkoper geprijsd zijn: de zogenaamde rode prijs) gemakkelijk 50 procent op je uitgaven.
Of koop ze van het huismerk, kan ook perfect.
Laat je je gemakkelijk verleiden tot grotere aankopen?
Dan kan het goed zijn om je aankopen online te doen. Kijk eens wat voor jou goedkoper uitkomt: boodschappen doen via Collect & Go, of wanneer je ze zelf doet? Het grote voordeel is dat het je gemakkelijk een uur van je tijd kan besparen.
Hou er rekening mee dat artikelen soms duurder zijn online dan in de winkel. Zeker wanneer je meer dan alleen voeding nodig hebt. Als het gaat over huisproducten merk ik wel dat de prijzen vaak gelijk lopen.
Eet minder vlees
Echt, vlees is zo duur en daarbij nog zo ongezond. Maar kies dan niet voor ongezonde vleesvervangers die al klaargemaakt in de winkel liggen. Deze zijn vaak duur en bevatten teveel ongezonde toevoegingen. Als je echt goedkoop wil zijn en nog eens super gezond, dan kun je zelf je vleesvervangers maken. Wij hebben onze wekelijkse ham- en kaasburgers omgeruild tot linzenburgers en burgers met kikkererwten. Super lekker en zoveel gezonder en SPOTGOEDKOOP! Zelfs mijn man in helemaal overtuigd. Geloof me: dat zegt veel 😉
Heb jij nog tips om te besparen op boodschappen? Laat gerust een reactie achter om dit lijstje aan te vullen.