Een maandmenu maken: tips en tricks
Bespaartips,  Blog

Werken met een maandmenu: geld en tijdsbesparend.

Dik 2 jaar geleden ben ik hiermee begonnen: het opstellen van een maandmenu. Ik was het beu om bijna dagelijks naar de winkel te gaan en geen overzicht te hebben van onze boodschappen uitgaven.

Ik deel graag mijn positieve ervaringen hiermee en help jullie graag met alle tips en tricks om jullie hierbij te helpen. You’re welcome 😉

Een maandmenu maken

De voordelen van een maandmenu:

>Met mijn tips maak je in een korte tijd een gevarieerde menu. In een uurtje kun je een hele maandmenu opstellen en hoef je je voor de rest van de maand niet meer af te vragen wat je die dag gaat eten.

>Je verliest veel minder tijd aan boodschappen doen. Tijdens het opstellen van je menu kun je makkelijk je boodschappenlijstje aanvullen.

>Doordat je niet meer elke dag boodschappen moet gaan doen, bespaar je echt enorm veel geld. Want je hebt vaak meer mee dan op je boodschappenlijstje staat. Hoe vaker je boodschappen moet doen, hoe meer geld je uitgeeft.

>Je eet veel gevarieerder. Als je overzicht hebt over wat je eet op een hele maand, dan kun je makkelijk zorgen dat alle groentjes eens aan bod komen. We plannen ook elke week eens rijst, pasta en frietjes in.

Zo stel je je maandmenu op:

Overloop je voorraadkast, diepvries en koelkast.

Wat zit er nog in dat je die maand kunt opgebruiken? Zorg ervoor dat niets verspild raakt en je alles kunt opmaken. Verwerk deze producten al in je maandmenu.

Kies een vaste dag voor je maaltijden. Bijvoorbeeld:

  • Maandag: ovenschotel
  • Dinsdag: veggie
  • Woensdag: spaghetti bolognese of chili con carne
  • Donderdag: burgers
  • Vrijdag: iets wat makkelijk en snel klaar is
  • Zaterdag: frietjes
  • Zondag: mag eens wat speciaals zijn

Leg een receptenmap aan

Ik heb sinds enkele jaren een mapje waarin allerlei recepten zitten die ik verzameld heb. Ik scheurde ze uit reclamefolders of drukte ze af van het internet. Alles wat niet lekker is, gaat er uit. Zo heb je na een tijdje een map met allemaal recepten die jullie graag lusten. Super handig natuurlijk!

Maak je maandmenu in overleg met je gezin

Laat iedereen zijn zegje doen in deze maandmenu. Met 30 dagen per maand kan iedereen wel helpen kiezen en komt iedereen zijn lievelingsmaaltijd aan de beurt. Iedereen tevreden! Wanneer je je menu nog op je familieplanner plaatst, is het voor iedereen duidelijk wanneer jullie wat eten.

Zo maak je het jezelf nog makkelijker:

>Kook eens voor meerdere dagen. Zo maak ik altijd voor 3 keer spaghetti saus of voor 3 keer chili con carne. Ik vries de overige porties in, en zo hoef ik al enkele keren per maand niet te koken. Super handig toch!

>De maandboodschappen kun je eenvoudig online bestellen en laten klaar zetten in de winkel. Zo ben je gemakkelijk voor de rest van de maand en hoef je enkel nog verse dingen als groenten, fruit en vlees te kopen. Tenzij je natuurlijk je vlees ook invriest. Je betaalt maar 1 keer in een maand de servicekosten om je boodschappen klaar te zetten en ook zo bespaar je weer tijd.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *