Rondkomen met 1 loon | Praktische tips voor thuisblijfmama’s
Rondkomen met 1 loon kan best een uitdaging zijn. Maar met een beetje planning en creativiteit is het niet onmogelijk om comfortabel te leven zonder dat je werk buiten de deur hoeft te zoeken. Hieronder deel ik enkele praktische tips en strategieën om rond te komen met 1 loon. Maar ook manieren om geld te besparen, budgetteren, en zelfs wat extra inkomsten te genereren vanuit huis, als daar tijd en ruimte voor is in jouw drukke huishouden natuurlijk.
1. Maak een inkomsten en uitgavenplan voor een heel jaar
Een gedetailleerd budget helpt je om inzicht te krijgen in je uitgaven en inkomsten. Het zorgt ervoor dat je controle hebt over je financiën en helpt je om onnodige uitgaven te identificeren. Het is belangrijk om een budget te maken voor een heel jaar ver en om maand per maand te weten wanneer je welke inkomsten en uitgaven hebt.
1.1 Bekijk je inkomsten en uitgaven van de voorbije 12 maanden
Kijk hiervoor terug op alle rekeningen die je hebt en voor 12 maanden ver. Schrijf per maand alle uitgaven en inkomsten op. Het lijkt misschien veel werk, maar dat valt al bij al wel mee. Eens je alle gegevens hebt opgeschreven, is het veel eenvoudiger om met alle kosten rekening te houden.
Zeker wanneer je ook rekening wil houden met bepaalde soorten kosten die maar 1 keer per jaar moeten worden betaald. Denk aan verzekeringen, baantaxen, grondlasten, enz… Wanneer je deze kosten al kunt incalculeren kom je voor minder verrassingen te staan tijdens het jaar.
1.2 Maak een plan per maand
Schrijf per maand op welke kosten je allemaal hebt. Wat zijn je vaste maandelijkse kosten, welke kwartaalkosten komen erbij (denk maar aan de water factuur, ziekenfonds, …). In welke maanden heb je extra kosten? Bereken per maand wat de geschatte kosten zijn.
Kijk welke extra kosten er extra bijkomen. Verjaardagen voor de kinderen, cadeau’s voor nieuwjaar, moederdag, Sinterklaas, enz… Maar ook eventuele belastingen.
Op welke maanden komt er extra geld binnen? Denk maar aan studietoelages bijvoorbeeld, of geld dat je terugkrijgt van de belastingen.
Kijk ook welke inkomsten je verwacht te hebben. Denk aan loon, kinderbijslag, vakantiegeld, eindejaarspremie of 13de maand en misschien andere inkomsten die je ontvangt.
Kijk daarna per maand wat je overhoudt nadat je alle kosten hebt betaald. Kun je alle vaste kosten betalen met je loon? Zijn er maanden waar je geld tekort komt, en misschien maanden waarbij je flink wat over hebt?
Waar kun je dit bijhouden?
- Excel of Google Sheets: Gebruik spreadsheets om je budget bij te houden.
- Budget Apps: Apps zoals You Need a Budget (YNAB) kunnen je helpen om je financiën te beheren.
- Budgetplanners: Voor wie graag alles op papier heeft, kan een budgetplanner interessant zijn.
2. Bespaar op vaste lasten
Tijd om eens flink uit te zoeken waar je op kunt besparen.
Verlaag je energiekosten
- Energiezuinige apparaten: Investeer in energiezuinige apparaten om je stroomverbruik te verminderen.
- Kijk of je goedkoper bent bij een andere energieleverancier: Wij hebben jaren terug ontdekt dat we een oud contract hadden bij onze energieleverancier, en dat als we zouden veranderen van contract, we meer dan 100 euro per maand zouden besparen! We waren hier zo kwaad over dat we gewoon zijn overgestapt naar een andere leverancier. Vergelijk verschillende energieleveranciers via deze link. Overstappen kan je heel wat geld besparen en het is de moeite om dit jaarlijks te herbekijken.
Herzie je verzekeringen
- Overstappen van verzekeraar: Vergelijk jaarlijks je verzekeringen en stap over als je elders goedkoper uit bent. Vergelijk hier de verschillende verzekeringen om te kijken waar je goedkoopst bent.
- Bundelverzekeringen: Overweeg om meerdere verzekeringen te bundelen bij één aanbieder voor korting.
- Kijk welke verzekeringen echt noodzakelijk zijn: sommige verzekeraars bellen graag mensen op om nieuwe verzekeringen aan te smeren die je niet altijd nodig hebt. Durf met een kritisch oog kijken naar de verzekeringen die je hebt.
Bekijk je abonnementen
Welke abonnementen heb je lopen? Telefoon, internet, streamingdiensten? Tijdschriften, (online) krant, … Kun je enkele laten wegvallen of kun je goedkoper zijn elders? Gewoon eens alles op een rijtje zetten en de kostprijs per maand en per jaar zien kan je al heel wat inzichten geven.
3. Slim boodschappen doen met een budget
Op boodschappen valt vaak heel wat te besparen. Zeker als je niet gewoon bent om op prijzen te letten en koopt wat je graag koopt. Wanneer je in stap 3 een idee hebt van hoeveel je boodschappen je maandelijks kosten, kun je jezelf uitdagen om met een budget te gaan winkelen.
Bekijk de promo’s
- Kijk welke acties er lopen die interessant zijn: Soms kunnen kortingen of rode prijzen heel interessant zijn. Maar laat je niet vangen. Ben je gewoon om van bepaalde producten huismerken te kopen, laat je dan niet verleiden om a-merken in de aanbieding te kopen als ze zelfs na de korting nog duurder zijn dan de huismerken. Maar andersom ook: soms zijn merken goedkoper dan de goedkoopste merken in de winkel.
- Voorbeeld: Côte d’Or kopen we hier vaak goedkoper dan de chocolade van Everyday in de Colruyt. Kijk hiervoor altijd naar de prijs per kilo.
- Koop volgende producten alleen maar in aanbieding: Houd aanbiedingen en kortingen in de gaten en koop producten in bulk als ze in de aanbieding zijn: vaatwastabletten, wasmiddelen, alle producten voor je lichaamsverzorging die je van merk koopt. Denk aan shampoo, deodorant, zeep, make-up… En ook schoonmaakproducten als je van A-merken houdt.
Maak een weekmenu
- Kijk eerst wat je nog in huis hebt, zeker naar wat slecht kan worden.
- Maak aan de hand van promo’s je weekmenu.
- Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit.
Zie ook mijn blog: Tips voor het maken van een weekmenu voor extra tips.
Vermijd impulsaankopen
- Blijf bij je lijst: Houd je strikt aan je boodschappenlijst om impulsaankopen te voorkomen.
- Eet voor je winkelt: Doe geen boodschappen op een lege maag om onnodige aankopen te vermijden.
- Laat de kinderen thuis indien mogelijk: Boodschappen doen met kinderen zorgt vaak voor veel impulsaankopen. Deze zijn vaak ook nog eens ongezond.
Heb je moeite met je aan het boodschappenlijstje te houden? Dan kan ik zeker Collect&Go aanraden. Dit is een dienst die Colruyt aanbiedt waarbij je je boodschappen online doet. Je kiest de datum en tijdstip van ophalen en zij zetten alles voor je klaar. Zo kun je op 10 minuten tijd je boodschappen ophalen. Hoewel je voor bepaalde producten wat duurder uit bent en je ook kosten hebt om je boodschappen te laten verzamelen, is het een heel eenvoudige manier om je budget in de gaten te houden en te zorgen dat je geen impuls aankopen doet. Daarnaast bespaart het je ook een pak tijd. Ideaal voor wie geen tijd of zin heeft om telkens een uur in de supermarkt te spenderen.
4. Extra inkomsten genereren vanuit huis
Als thuisblijfmama is het uiteraard de bedoeling om zelf de zorg voor de kids op je te nemen. Buitenshuis gaan werken is geen optie. Maar als huisvrouw kun je dankzij kleine eenvoudige dingen een extraatje verdienen die je kunnen helpen om je huishoudbudget wat te stretchen.
Online enquêtes invullen
Met het invullen van online enquêtes help je bedrijven met hun marktonderzoeken. In ruil voor het invullen van die enquêtes kun je makkelijk bonnen verzamelen voor kledij. Zo ben ik zelf al heel regelmatig gaan shoppen in de H&M of Torfs met dergelijke cadeaubonnen. Ik was altijd heel blij dat ik op die manier wat minder geld moest uitgeven voor de kleding en schoenen van onze kinderen.
Het makkelijke aan enquêtes invullen is dat je het doet wanneer het jou uitkomt. Kijk zeker naar mijn lijst voor enquêtes in België. Hoewel de meeste ook voor Nederland geldig zijn.
Hulp aan familie, vrienden of buren
Misschien kun je wat hulp bieden aan mensen die je kent? Dit kan heel uiteenlopend zijn, denk maar aan:
- een verjaardagstaart bakken voor een neefje of nichtje als je daar goed in bent
- broeken inleggen of vernauwen als je handig bent met een naaimachine
- wat extra koken voor je zieke buurvrouw
- de strijk van je moeder overnemen
Online inkomsten genereren
Als huisvrouw zijn er al heel wat leuke dingen die je online kunt doen om geld te verdienen. Denk maar aan het starten met bloggen, een webshop openen, een affiliate website starten… Ben je goed met sociale media, dan kun je overwegen om 1 of meerdere accounts te beheren van ondernemers of grotere bedrijven?
Misschien denk je nu: ik ken hier niets van, maar voor alles kun je een cursus volgen en dingen leren. Dit is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen en je persoonlijke ontwikkeling. Maar je moet er wel wat tijd in kunnen stoppen. En met een baby en/of peuter in huis kan dat lastig zijn.
5. Bespaar op onderstaande kosten
Kledij en speelgoed
Of het nu gaat over kledij of speelgoed… Veel dingen die je koopt voor je kinderen om te spelen worden amper gebruikt. Op de marktplaats van Facebook kun je in je buurt zeker groepen vinden waarop je speelgoed kunt kopen en of ruilen, waardoor je regelmatig voor afwisseling kunt zorgen voor je kind(eren).
Vinted is ook een app waar ik zelf heel veel goeie dingen heb gevonden. Je kunt hier meteen ook zien of je met een goeie verkoper te maken hebt. Iedereen kan een review achter laten, en dat doen mensen vooral wanneer ze niet tevreden zijn. Ik heb nog geen miskopen gedaan via Vinted.
Kledij kun je uiteraard ook goedkoper aankopen in de solden.
Ontspanning & vrije tijd
Waar wij wonen bestaat er zoiets als een ‘vrijetijdspas’. Hiermee kunnen kinderen vaak aan de helft van de prijs aan sporten doen. Maar ook heel goedkoop gaan zwemmen of kampjes doen in de vakanties.
Wanneer je op uitstap wil gaan met het gezin kun je ook heel wat geld besparen op uitstapjes. Denk maar aan het kijken naar de reclamefolders. Bij Albert Heijn kun je soms tickets scoren voor pretparken waarbij je per betalend ticket een gratis krijgt. Er zijn ook websites zoals Tripper waar je goedkopere tickets.
DIY foodies
Je kunt flink wat geld besparen door zelf te voorzien in bepaalde voedingsmiddelen. Denk maar aan het leren bakken van de verjaardagstaarten van je kind(eren). Tegenwoordig kost een stuk taart al snel 4 euro per persoon. Niet alleen zijn taarten nog duurder geworden per stuk, de stukken taart zijn op zich ook nog een kleiner geworden. En taart bakken kan eenvoudig zijn. Kijk zeker eens naar mijn recepten van chocolademeringue met frambozen, de topfavoriet van ons hele gezin.
Zelf een moestuin starten kan al vanuit bloempotten of een vierkante meter grond. Denk aan kerstomaatjes, aardbeien of allerlei verse kruiden. Het is nog eens leerrijk en leuk voor de kinderen ook. Heb je een grotere tuin, dan kun je uiteraard heel wat meer planten.
6. Think outside the box
Probeer soms ook wat verder te denken. Zo hebben wij onze hypotheek herzien omdat de rentes lager waren dan toen we pas ons huis kochten. We leenden extra bij om ons huis te voorzien van centrale verwarming en zonnepanelen. We kozen er bewust voor wat extra jaren langer af te betalen omdat we op die manier goedkoper waren per maand + onze factuur voor gas en elektriciteit daalde ook nog eens aanzienlijk. Op die manier steeg de waarde van ons huis en hadden we extra ademruimte.
Conclusie
Rondkomen met 1 loon kan een uitdaging zijn, maar met de juiste planning en strategieën is er meer mogelijk dan je vaak denkt. Door slim te budgetteren, kosten te besparen, extra inkomsten te genereren en creatief te zijn met je uitgaven, kun je een comfortabel en gelukkig leven leiden als thuisblijfmama. Vergeet niet om regelmatig je financiën te herzien en aan te passen waar nodig om op koers te blijven.