Bespaartips,  Blog

Winkelen met een budget: hoe verliep de eerste week? + weekmenu

Vorige week vertelde ik jullie dat ik vanaf nu mijn boodschappen doe met een budget. Enerzijds  vind ik het leuk om echt een idee te hebben waar ons geld naar toe gaat. Anderzijds is het leuk om een pak geld te besparen. Ik wil proberen om 150 euro per week uit te geven + wat er maandelijks aan maaltijdcheques binnen komt als extra. Benieuwd hoe mijn eerste week gegaan is?

Het menu van de voorbije week:

maandag: preischotel met ham

dinsdag: Chili Con Carne

woensdag: vleesvervangers met worteltjes en puree

donderdag: veggie wokschotel

vrijdag: frietjes met biefstuk voor het ventje, voor mij en de kindjes met nuggets

zaterdag: de overschot van de frietjes met eitje of frikandel (ventje eet geen warm)

zondag: Ardeens gebraad met witte boontjes in tomatensaus en puree

Ben ik binnen mijn budget kunnen blijven?

Ik ben eerst naar de Colruyt geweest, daar lag ik al aan 163,12 euro. Damn!! Ik moet nog naar Delhaize en ik heb nog geen brood voor deze week! In Delhaize lag ik aan 29,38 euro, maar door een bon van 10,50 euro aan leeggoed heb ik maar 17,88 euro moeten betalen. Daarna nog naar de bakkerij om brood waar ik door een volle spaarkaart maar 1 van de 2 broden heb moeten betalen. Daar lag ik aan 2,20 euro.

Voor maandag was ik dus in totaal al 183,20 euro kwijt!! Maar ik heb veel dingen gekocht waar ik wel enkele weken mee weg kan. Dingen die in reclame stonden, zoals inlegkruisjes en ontbijtgranen, heb ik in grotere hoeveelheden gekocht. Ook de vleesvervangers koop ik in de diepvries en daar zit genoeg in voor 2 maaltijden. De chili con carne heb ik gemaakt voor 2 keer, de helft zit in de diepvries voor binnen 2 weken. Hierdoor zal ik de volgende keer geen eten moeten aankopen voor die dag.

Anderzijds zijn er ook dingen geweest die ik niet heb moeten aankopen voor deze week, omdat ik al een voorraad had. Ik ben zelf wel echt benieuwd of ik er in zal slagen om met maar 600 euro rond te komen. Ik ben nog 1 keer brood gaan halen en nog eens boodschappen gedaan met mijn man op donderdag. In totaal zijn we hierdoor nog eens 40,88 euro kwijt waren.

Missie gefaald, dat is duidelijk.

Althans voor deze week. We hebben voorbije week 205,58 euro uitgegeven aan eten en drinken. Daar zitten we dus dik over! Maar ik weet wel dat ik voor komende week een pak minder ga moeten uitgeven. Ik hoop dat we deze keer toch binnen de 150 euro gaan uitkomen! Ik hou jullie op de hoogte!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

6 reacties

 • Leslie

  Alle begin is moeilijk 😉 De eerste weken zijn ook nodig om na te gaan waar je geld aan uitgeeft en hoe dat goedkoper kan. Wil je eens een huismerk proberen van iets dat je normaal een merkproduct koopt? Kom je toe met maar twee ipv drie van een bepaald product? Zodra je daar inzicht in krijgt, gaat het beter, hoor 🙂

  • Leslie

   Nog een andere tip: weigeren om een tweede keer naar de winkel te gaan. Iets vergeten of iets op? Proberen om het op te lossen met wat je in huis hebt. Je wordt vindingrijk op die manier 😉 Ik haal tussendoor eigenlijk alleen maar brood, en dat is alleen maar als ik geen tijd heb om zelf te bakken.

   • Stephanie

    Ik heb ook heel lang zelf ons brood gebakken, misschien dat ik dat komende winter ook weer ga doen. Heel lekker he! Ik ben echt heel ongeorganiseerd, momenteel 1 keer per week naar de winkel gaan zit er nog niet in. Maar we werken er aan, hihi :p

  • Stephanie

   Inderdaad, nu pas gaan we echt weten waar al ons geld naartoe gaat. We kopen al heel wat huismerken hoor 🙂 We geven zowiezo al een pak minder geld uit dan vroeger, maar het kan wel beter. Ik geloof wel dat we komende week niet zoveel geld zullen uitgeven als dat we vorige week hebben uitgegeven. Ik hou je zeker op de hoogte, en bedankt voor de tips 🙂

 • Hilde

  Hallo Stephanie, ondanks het feit dat ik 20 jaar ouder ben dan jij, ben ik ook thuis met onze twee kinderen van 11 en 13 jaar. Ik heb deze week voor het eerst jouw blog ontdekt, volg al eerder blogs van thuisblijfmama’s, gelovige mama’s en ecologische gezinnen, maar meestal waren die van Nederland. Fijn dus om een Belgische mama te leren kennen en inderdaad het is moeilijk om de boodschappen binnen het budget te houden, zeker als je dan ook nog wil kiezen voor bio en ecologische producten, die wij toch wel belangrijk vinden….fijn om de ervaringen van een andere mama te lezen. Bedankt om dit te delen. Groetjes Hilde

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *