Je kind leren sparen | Zo pakken wij dat aan
Je kind leren sparen, hoe doe je dat? Een vraag die ik meer dan eens kreeg. Vooral na het artikel waarin ik vertelde dat onze kinderen zelf vlotjes 600 euro spaarden voor hun hond. Ik hoor vaker dat kinderen echt niet kunnen omgaan met geld. Hier hebben we 3 kinderen die altijd goed gespaard hebben. Van kleins af aan al, en hoe ouder ze worden… hoe beter dat ze er in worden. Ik heb er nooit echt bij stilgestaan hoe wij onze kinderen dat geleerd hebben om spaarzaam om te gaan met geld. Maar hoe vaker ik de vraag kreeg hoe wij dat aanpakken, hoe meer ik daar over heb nagedacht.
Nu deel ik mijn plezier met tips met jullie.
Inhoudstafel
Je kind leren sparen? Zo pakken wij dat aan!
Geef zelf het goede voorbeeld
Zien sparen, doet sparen… Wanneer je zelf het geld door ramen en deuren gooit, verwacht dan niet dat je kinderen netjes hun centjes opzij gaan zetten. Als je altijd alles koopt waar je zin in hebt, en je kinderen altijd hun zin geeft ‘omdat je toch dat geld hebt liggen’, dan doe je je kinderen daar geen plezier mee. Ze moeten ook eens leren om te wachten op die ene uitstap, die mooie dure schoenen of op een nieuwe boekentas…
Geld groeit jammer genoeg niet aan de bomen. Voor geld moet gewerkt worden, en dat is iets wat kinderen maar beter van jongs af aan leren. Kinderen horen natuurlijk maar al te graag ‘ja’ wanneer ze iets vragen. Maar met een ‘neen’ leren omgaan zal op lange termijn veel meer opleveren. Kinderen verwennen is zowat het slechtste wat je kunt doen. Je helpt hen er niet mee, en zeker jezelf ook niet.
Ik hoor maar al te vaak mensen zeggen dat ze een grote spaarboek willen aanleggen voor hun kinderen. Omdat ze het later moeilijk gaan hebben om een huis te kopen, want alles wordt zo duur… Ze in de eerste plaats leren omgaan met geld, ze leren budgetteren, leren sparen… zal hen op lange termijn veel meer helpen dan hen, nog maar eens, wat geld in hun handen te duwen.
Vertel waarom je kind moeten leren sparen!
Dit vind ik zo belangrijk in het opvoeden van kinderen… En niet alleen als het om sparen gaat, maar voor zo goed als alles wat je hen leert… Vertel waarom, leg uit waarom iets niet mag of net waarom iets echt moet! Waarom is sparen belangrijk? Om later een auto te kunnen kopen, om een huis te kunnen kopen, om later niet in schulden te raken, om eens een leuke reis te kunnen maken, om minder zorgen te hebben…
Stress hebben omdat het financieel moeilijk loopt is gewoon heel zwaar
Leg hen uit wat er kan mislopen later als ze niet leren sparen… Vertel hen dat een leven met geldzorgen alles behalve makkelijk is. Spijtig genoeg lopen er genoeg voorbeelden rond van mensen die echt niet kunnen omgaan met geld. En dan zie je maar al te snel dat kinderen dat voorbeeld gaan volgen. En die voorbeelden gebruik ik ook in de opvoeding van de kinderen. Zij kijken maar al te gek op als ze horen dat anderen hun geld opdoen aan onbenulligheden. (en daar ben ik niet heel fier op)
Begin met het sparen van verjaardagscentjes op jonge leeftijd
Kinderen overstelpen met cadeautjes op hun verjaardag kan leuk zijn, maar teveel is teveel. Wij hebben best een grote familie, en dan vragen we al snel wat centjes voor hun verjaardag. Ja, ook als ze nog maar 3 jaar zijn en nog geen waarde kennen van geld. Zet het op een spaarrekening en dan hebben ze daar later nog wat aan. Ons zoontje is nu 5 en kreeg ook centjes op zijn verjaardag, die zitten mooi in zijn spaarpotje en daar komt hij niet aan. Ook onze meisjes (14 en 12) vragen geld in plaats van cadeau’s. Voor hen in het intussen een sport geworden om het meeste geld te sparen 😉
Leer je kind om z’n zakgeld te sparen
Vanaf de leeftijd van 10 jaar krijgen ze zakgeld. Hier geven we dat maandelijks in plaats van wekelijks. Op de leeftijd van 10 en 11 jaar krijgen ze 10 euro per maand. Als ze 12 en 13 jaar zijn wordt dat al 20 euro. Op 14 en 15 jaar is dat 30 euro per maand. Hoe dat later zal oplopen zullen we wel nog zien, maar eens ze 16 zijn zal dat waarschijnlijk wel meteen naar 50 euro gaan. Hebben ze meer nodig? Dan zullen ze zelf wat moeten bij gaan werken.
Ik hoor soms dat kinderen geen zakgeld krijgen ‘omdat ze het meteen allemaal opdoen’… Ja, oké… Maar geen zakgeld geven zal het probleem ook niet oplossen. Op is op, en dan moeten ze maar wachten tot de volgende maand als ze wat willen kopen. Ga intussen ook niet aan alles toegeven wat ze vragen. Want dan heeft zakgeld ook zijn doel verloren.
Zorg voor een leuk spaardoel
Je kind leren sparen kan alleen als ze een doel hebben. Wanneer je hen alles al geeft wat ze vragen, welke reden hebben ze dan nog om hun geld voor te sparen? Als ze een leuke gadget of een tof stuk speelgoed willen kopen naast hun verjaardag, Sinterklaas, Kerstpakje… Dan moeten ze sparen. Gewoon zelf gaan kopen is geen goed idee. Cadeautjes zijn voor op speciale dagen, en niet zomaar tussendoor. Dat is in het leven als een volwassene ook zo. Wij kunnen niet zomaar alles kopen wat we willen. Ook wij moeten sparen. En ze kunnen dat maar beter op jonge leeftijd leren. Zo leer je meteen hoe het leven echt werkt. Neen zeggen is geen straf, maar een les.
Voor tieners: open een lopende rekening EN eigen spaarrekening
De spaarpotten van onze meisjes puilden uit op de leeftijd van 12 jaar… Dus openden we voor beide een lopende rekening en een spaarrekening. Super leuk toch! Geloof me, onze tieners zijn daar fier op! Elke maand gaat hun zakgeld op hun rekening en daar komen ze amper aan. Een eigen bankkaart hebben is leuk. Geld leren pinnen of betalen met de bankkaart is een grote stap vind ik persoonlijk.
Een lopende rekening openen
Open een gratis jongerenrekening op naam van je kind. Zakgeld kan via automatische overdracht op de rekening van je kind gezet worden. Zo vergeet je nooit meer of je kind nu wel of niet zijn geld al heeft gekregen. Het is trouwens ook veiliger wanneer het geld netjes op de bank staat dan wanneer je kind het bij zich draagt. Er zit een beperking aan het dagbedrag en weekbedrag dat mag gepind worden. Dus echt zot gaan ze niet doen. Daarbij kun je als ouder mee volgen wat er allemaal van hun rekening gaat en kun je bijsturen waar nodig.
Een spaarrekening openen
Open een gratis spaarrekening op naam van je kind. Wanneer je kind zich online aanmeldt om de rekeningen te bekijken, dan ziet hij of zij meteen hoeveel centjes daar al op staan. Spreek een maximum bedrag af wat er op de lopende rekening mag staan. Wat er extra opstaat, wordt op de spaarrekening gezet.
Hier staat het geld veilig op, want je kind mag er niet meer aan komen tot hij of zij 16 is. Behalve als de ouders hiermee akkoord gaan en er kan aangetoond worden dat dit in het belang van het kind gebeurt. Wanneer er een aankoop moet gebeuren voor je kind dat hij of zij echt nodig heeft voor bijvoorbeeld schoolzaken. Zo kan er geen geld van de spaarrekening gehaald worden om op vakantie te gaan.
Is je kind ouder dan 16? Dan mogen er kleinere bedragen afgehaald worden. Voor grotere bedragen is toestemming van de ouders nodig tot ze 18 jaar zijn.
Waar gebruiken ze hun zakgeld dan voor?
Hier wordt zakgeld gebruikt om spulletjes te kopen die ze willen. Een smartphone krijgen ze voor hun 12de verjaardag, willen ze na 2 jaar een nieuwe kopen… dan moeten ze die zelf betalen. Geen dure I-Phones voor ons, onze kinderen vinden die prijzen maar al te gek en willen hun geld daar dan ook niet aan uitgeven. Gelukkig maar.
Een nieuw telefoonhoesje, uitstapjes met vriendinnen enzovoort moeten ze zelf betalen. Als ze naar de bioscoop gaan met ons, dan betalen wij uiteraard alles. Ook kledij moeten ze niet zelf betalen, maar gaan ze naar de stad met vriendinnen en kopen ze daar extra kleren… Dan bestaat de kans dat wij deze niet terugbetalen, en dat weten ze. En dat werkt hier perfect.
Lees ook: Hoeveel zakgeld geef je aan een kind?
Afbeelding van 3D Animation Production Company via Pixabay
Deze blog bevat een affiliate link, lees er hier meer over.