zakgeld
Blog,  Kinderen,  Tieners

Hoeveel zakgeld geef jij aan jouw kind?

Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven op welke leeftijd? Een vraag die vaak terug komt bij ouders. Ik denk dat dit voor iedereen anders is. Hier krijgen de kinderen zakgeld als ze naar het middelbaar gaan (+-12j). We openen voor hen een rekening waarvoor ze een bankkaart krijgen. Wij storten maandelijks een bedrag via een vaste overdracht. Ik kan ook niet anders, want ik vergeet wanneer ik het wel of niet gegeven heb, haha! Maar hoeveel iemand uitgeeft aan zakgeld, dat hangt ten eerste al af van de inkomsten. Niet iedereen kan zomaar maandelijks geld geven per kind. Maar het hangt ook af van je eigen waarden en normen.

Waarom geef je zakgeld?

Heel simpel: leren omgaan met geld. De waarde van geld leren kennen en leren hoe duur alles wel is. Ze moeten leren om hun geld te beheren en dat ze niet zomaar alles in de schoot geworpen krijgen. Eens ze in het middelbaar zitten willen ze al eens naar de bioscoop gaan, of eens een broodje gaan eten met een vriendin… En dat mag allemaal. Maar ze moeten zien rond te komen met wat ze krijgen. Natuurlijk, hoe ouder ze zijn, hoe vaker ze eens weg zullen gaan en hoe duurder het ook zal worden. Het zakgeld moet dus meegroeien met je kind.

Er zijn ook ouders die ervoor kiezen om gewoon telkens geld mee te geven wanneer het kind het nodig heeft. Dat heeft minder mijn voorkeur… In het begin van de maand een vast bedrag geven zorgt ervoor dat ze moeten rekenen en tellen om rond te komen tegen het einde van de maand. Ze moeten leren budgetteren. Als ze op het einde van de maand naar bioscoop willen gaan, dan zullen ze moeten opletten met wat ze in het begin van de maand uitgeven. Als ze eens een maand gespaard hebben, dan kunnen ze een andere maand eens wat extra spenderen.

Lees ook: Zo bespaarden wij op onze maandelijkse lasten.

Hoeveel zakgeld krijgen onze kinderen?

Hier krijgen ze zakgeld eens ze 12 jaar zijn. Dan zitten ze in het middelbaar, dan komt het wel eens voor dat ze afspreken met vrienden voor een middag naar de bioscoop of om samen frietjes te gaan eten om het einde van de examens te vieren. Hier zijn we gestart met het geven van 20 euro per maand. We hebben het geluk een verstandige dochter te hebben die zo goed als alles opspaart. Zo goed zelfs dat we beslist hebben om een spaarrekening te openen waar ze zelf zicht op heeft.

Nu is onze oudste dochter intussen 13 jaar en krijgt ze nog steeds die 20 euro. Op haar 14 jaar zal dit wel stijgen naar 25 euro of 30 euro. Eens ze begint uit te gaan zal dat bedrag naar 50 euro per maand gaan. Heeft ze op die leeftijd meer geld nodig, dan zal ze het zelf moeten verdienen. Werken voor extra centjes is een wijze les terug in het omgaan met geld: het komt er niet vanzelf. Op de leeftijd van 16 kunnen ze zeker al een vakantiejob doen, gaan babysitten of andere klusjes doen.

Lees ook: Krijg meer overzicht over je inkomsten en je uitgaven.

En wat met kleedgeld?

Tot voor kort had ik nog nooit over kleedgeld gehoord! Blijkbaar zijn er ouders die hun kinderen maandelijks een vast bedrag geven waarmee ze kledij mogen kopen. Op zich geen slecht idee! Zo leren ze, net als met zakgeld, om met geld om te gaan. Zelf doen wij dit niet, en gaan we dit ook (nog) niet doen. Ik ga graag mee gaan winkelen met de dochters 😉 En als ze later iets nodig hebben van kledij, dan geef ik op dat moment wel wat geld mee. Dat hoeft voor mij niet maandelijks een vast bedrag te zijn.

Voordat ze 12 jaar zijn, krijgen de kindjes hier al verjaardagscentjes als ze daarvoor kiezen. Hiermee kunnen ze ook sparen als ze iets leuk vinden. Zo hebben de meisjes hier zelf hun nintendo DS xl gekocht. Zakgeld krijgen ze nog niet, maar toch leren ze ook al de waarde van geld.

Wat is jouw mening over het geven van zakgeld?

Bron foto.

Delen is lief!
error

3 Reacties

 • Leslie

  Hier is een budget een alledaags gegeven en dat gegeven leidde tot zakgeld voor iedereen. Juist ja, iedereen, zowel de kinderen als mijn man en ik.

  De jongens krijgen van mijn grootmoeder elke maand €20 op hun rekening gestort en van ons krijgen ze elke maand nog eens een halve euro per levensjaar. Onze zoon van 14 heeft dus elke maand €27 te besteden. Lijkt me een mooi bedrag.

  Mijn man heeft ook wekelijks een bedrag dat hij op zak heeft zodat hij niet moet bijhouden waar het aan uitgegeven is en ik het gewoon in één keer kan inboeken en ook ik heb zo’n bedrag, minder dan hij, maar dat is vooral omdat hij met de vrachtwagen onderweg is en wel eens onderweg iets willen halen om te drinken of te eten.

   • Leslie

    Ik moet zeggen, is vooral uit gemakzucht gegroeid, hoor. Niets zo lastig als elke avond aan je man vragen wat hij uitgegeven heeft aan wat en liefst tot op de cent precies zodat ik het juist kon inboeken LOL Een weekbedrag loste dat op. En toen besloten we hetzelfde voor mij te doen. Kunnen we met doen wat we willen, hoewel heel eerlijk? Mijn bedrag meestal opgaat aan de jongens LOL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *