Hoeveel zakgeld geef je aan je kind? Omgaan met geld
Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven op welke leeftijd? Een vraag die vaak terug komt bij ouders. Ik denk dat dit voor iedereen anders is. Sommigen beginnen heel vroeg met het geven van zakgeld.Hier kiezen we ervoor om de kinderen op jonge leeftijd te leren omgaan met verjaardagscentjes. Ze krijgen pas zakgeld als ze 11 jaar zijn. En wanneer ze naar het middelbaar gaan (+-12j) openen we voor hen een gratis jongerenrekening waarvoor ze een bankkaart krijgen. Wij storten maandelijks een bedrag via een vaste overdracht. Ik kan ook niet anders, want ik vergeet wanneer ik het wel of niet gegeven heb, haha! Maar hoeveel iemand uitgeeft aan zakgeld, dat hangt ten eerste al af van de inkomsten. Niet iedereen kan zomaar een mooie som geld geven per maand per kind. Maar het hangt ook af van je eigen waarden en normen.
Inhoudstafel
Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?
Zoals ik hierboven al zei moet iedereen voor zichzelf beslissen hoeveel geld hij wil en kan uitgeven aan zijn kinderen. Hier doen we het zo:
- 11 jaar : 10 euro
- 12 jaar: 20 euro
- 13 jaar: 20 euro
- 14 jaar: 30 euro
- 15 jaar: 30 euro
- 16 jaar: 50 euro
- 17 jaar: 50 euro
- 18 jaar: 50 euro
Het mag misschien weinig lijken voor sommige mensen, maar eens ze de leeftijd hebben om uit te gaan… Dan moeten ze maar zelf een vakantiejob doen om rond te komen met hun geld. Het leven is duur en dat moeten ze ook leren. En wat belangrijk is bij het geven van zakgeld is: Op is op! Heb je kinderen die het geld door deuren en ramen gooien? Dan hebben ze pech als ze alles hebben opgebruikt. Dan is het opnieuw wachten tot de volgende maand. Dit is geen straf: het is leren omgaan met geld.
Waarom geef je zakgeld?
Heel simpel: leren omgaan met geld. De waarde van geld leren kennen en leren hoe duur alles wel is. Ze moeten leren om hun geld te beheren en dat ze niet zomaar alles in de schoot geworpen krijgen. Eens ze in het middelbaar zitten willen ze al eens naar de bioscoop gaan, of eens een broodje gaan eten met een vriendin… En dat mag allemaal. Maar ze moeten zien rond te komen met wat ze krijgen. Natuurlijk, hoe ouder ze zijn, hoe vaker ze eens weg zullen gaan en hoe duurder het ook zal worden. Het zakgeld moet dus meegroeien met je kind. Willen ze meer? Dan kunnen ze wat geld bijverdienen als jobstudent in het jaar dat ze 16 worden. Of misschien kunnen ze bij familie wat bijverdienen door klusjes te doen?
Er zijn ook ouders die ervoor kiezen om gewoon telkens geld mee te geven wanneer het kind het nodig heeft.
Dat heeft minder mijn voorkeur… In het begin van de maand een vast bedrag geven zorgt ervoor dat ze moeten rekenen en tellen om rond te komen tegen het einde van de maand. Ze moeten leren budgetteren. Als ze op het einde van de maand naar bioscoop willen gaan, dan zullen ze moeten opletten met wat ze in het begin van de maand uitgeven. Als ze eens een maand gespaard hebben, dan kunnen ze een andere maand eens wat extra spenderen.
Lees ook: Zo bespaarden wij op onze maandelijkse lasten.
Wat doen onze tieners met hun zakgeld?
De meisjes zitten in het middelbaar, dan komt het wel eens voor dat ze afspreken met vrienden voor een middag naar de bioscoop of om samen frietjes te gaan eten om het einde van de examens te vieren. Eens gaan shoppen in de stad heeft de oudste ook al gedaan. We hebben het geluk twee verstandige dochters te hebben die zo goed als alles opsparen. Het lijkt haast een sport te zijn om het meeste geld te sparen, super!!
Lees ook: Krijg meer overzicht over je inkomsten en je uitgaven.
En wat met kleedgeld?
Tot voor kort had ik nog nooit over kleedgeld gehoord! Blijkbaar zijn er ouders die hun kinderen maandelijks een vast bedrag geven waarmee ze kledij mogen kopen. Op zich geen slecht idee! Zo leren ze, net als met zakgeld, om met geld om te gaan. Zelf doen wij dit niet, en gaan we dit ook (nog) niet doen. Ik ga graag mee gaan winkelen met de dochters 😉 En als ze later iets nodig hebben van kledij, dan geef ik op dat moment wel wat geld mee. Dat hoeft voor mij niet maandelijks een vast bedrag te zijn.
Wat is jouw mening over het geven van zakgeld?
Lees ook: Zo leer je je kind sparen.
Ook interessant: Zo krijg je meer overzicht tussen je inkomsten en uitgaven.
Deze blog bevat een affiliate link. Lees er hier meer over.
3 reacties
Leslie
Hier is een budget een alledaags gegeven en dat gegeven leidde tot zakgeld voor iedereen. Juist ja, iedereen, zowel de kinderen als mijn man en ik.
De jongens krijgen van mijn grootmoeder elke maand €20 op hun rekening gestort en van ons krijgen ze elke maand nog eens een halve euro per levensjaar. Onze zoon van 14 heeft dus elke maand €27 te besteden. Lijkt me een mooi bedrag.
Mijn man heeft ook wekelijks een bedrag dat hij op zak heeft zodat hij niet moet bijhouden waar het aan uitgegeven is en ik het gewoon in één keer kan inboeken en ook ik heb zo’n bedrag, minder dan hij, maar dat is vooral omdat hij met de vrachtwagen onderweg is en wel eens onderweg iets willen halen om te drinken of te eten.
Stephanie
Wat een leuk idee om jezelf ook wat zakgeld te geven! En zo leuk dat je grootmoeder de kinderen zakgeld geeft! 27 euro is inderdaad mooi op die leeftijd.
Leslie
Ik moet zeggen, is vooral uit gemakzucht gegroeid, hoor. Niets zo lastig als elke avond aan je man vragen wat hij uitgegeven heeft aan wat en liefst tot op de cent precies zodat ik het juist kon inboeken LOL Een weekbedrag loste dat op. En toen besloten we hetzelfde voor mij te doen. Kunnen we met doen wat we willen, hoewel heel eerlijk? Mijn bedrag meestal opgaat aan de jongens LOL