Overzicht tussen inkomsten en uitgaven
Bespaartips,  Blog

Meer overzicht tussen je inkomsten en uitgaven.

Er zijn heel veel mensen die op het eind van hun geld nog een stukje maand over hebben. Je hebt geen goed overzicht tussen je inkomsten en uitgaven. Hoeveel komt er precies binnen? Dat is vaak nog eenvoudig te berekenen. Maar wat er maandelijks buiten gaat, dat is net wat moeilijker om goed bij te houden.

Het loon wordt in het begin van de maand gestort, en je moet met alles rekening houden: In het begin van de maand gaat de afbetaling van je huis van de rekening, enkele dagen later moet je de gas en elektriciteit betalen. Een week later gaat je tv-abonnement van de rekening en dan mag je niet vergeten dat op het einde van de maand nog de autolening moet betaald worden ook!!

Dus heel de maand heb je reken en denkwerk, hoeveel mag ik nog spenderen aan boodschappen of andere betalingen? En als je pech hebt, kan er een domiciliëring niet afgaan omdat er geen geld genoeg meer op de rekening staat… hop… een flinke boete erbij! Wat jij nodig hebt… is overzicht. En daar wil ik je bij helpen.

Meer overzicht tussen je inkomsten en uitgaven

Been there, done that

Ook wij hebben dit probleem vroeger nog gehad… En ik schaam me er niet voor. We hadden gewoon  nood aan een beter systeem, en dat systeem heb ik op eigen houtje gevonden. Sindsdien hebben we het NOOIT meer voorgehad dat onze vaste lasten niet van de rekening konden gaan en hebben we een veel beter overzicht van wat we die maand nog te spenderen hebben.

Open een vaste kosten rekening en kies zoveel mogelijk voor domiciliëring!

Dat is wat wij gedaan hebben…. Wij openden een Wat gaat er bij ons van die rekening?

De factuur van Telenet, gas en elektriciteit, de afbetaling van ons huis, de autolening, de hospitalisatieverzekering, onze verzekeringen, de schuldsaldoverzekering en de waterfactuur. We hebben alle betalingen samengeteld en dat bedrag gaat maandelijks op deze rekening. Van deze rekening hebben we dus ook geen bankkaart.

Het gemak van een vaste kosten rekening

Het voordeel is dat je je nooit meer hoeft zorgen te maken of je maandelijkse / driemaandelijkse betalingen gaan kunnen betaald worden. Er staat steeds voldoende saldo op om niet in de problemen te komen.

Het is ook meteen duidelijk hoeveel geld er voor die maand nog over blijft. Als jullie loon het toe laat is het misschien ook wel goed om meteen spaargeld over te zetten op de spaarrekening. Eens het op de spaarrekening staat is de kans kleiner dat je het er terug gaat afnemen. Als dat geld gewoon op de lopende rekening blijft staan, dan is de kans groter dat je het effectief gaat spenderen.

Zorg dat je weet wat je uitgeeft aan boodschappen.

Bekijk welk bedrag je wekelijks kunt spenderen voor je boodschappen. Een weekbudget beter dan een maandbedrag. Zorg dat je een vast boodschappenbudget hebt. Maak een weekmenu op en probeer binnen je budget te blijven. Dit is vaak ook een grote uitgave.

Hou de rest van je uitgaven bij.

Schrijf alles op wat je uitgeeft. Ik hou alles bij in mijn Purpuz planner, maar je kunt er ook voor kiezen om met een huishoudboekje of app op je telefoon te werken. Pas als je weet wat je uitgeeft, heb je overzicht tussen je inkomsten en uitgaven. En van daar uit kun je op zoek gaan naar dingen op te besparen.

Lees ook: De beste tips om je vaste kosten te verlagen!

Lees ook: 15 tips om te besparen.

Bron foto.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *