Weekbudget voor boodschappen
Bespaartips,  Blog

Weekbudget voor boodschappen: bespaartips

Jezelf een weekbudget voor boodschappen geven is de ideale manier om te besparen. Toen wij nog 2 inkomens hadden, dan was ik makkelijk 250 a 300 euro kwijt in een week. Toen we op 1 ruim inkomen gingen, zakte die uitgaven naar 200 euro per week. Maar pas toen mijn man van job veranderde en we het op een gemiddeld inkomen moeten doen, zijn we ons echt moeten gaan houden aan een weekbudget. Dit begon met 180 euro per week, exclusief tabak van mijn man… Naar nu 150 euro inclusief tabak. En dit voor een gezin van 5 personen.

Had mij dit een paar jaar geleden gezegd dat we het met dit bedrag zouden kunnen doen… Ik had het nooit geloofd! Ik deel graag mijn tips en tricks met jullie over hoe je het best je boodschappen kunt doen en rond kunt komen met je weekbudget.

Een weekbudget voor boodschappen: zo pak je het aan!

Stel een weekmenu op in met promoties

Neem de reclamefolder bij je wanneer je je weekmenu opstelt. Kijk wat er in promotie staat en maak aan de hand daarvan je menu. Wanneer je bijvoorbeeld voor hesp een korting krijgt bij aankoop van 2 verpakkingen, dan kun je in je menu van de volgende week het ander pakje hesp verwerken.

Geef jezelf een haalbaar weekbudget voor boodschappen

Je budget moet haalbaar zijn naar de grootte van je gezin. Het gaat tenslotte over voeding, dus wees realistisch in je budget. Maar omgekeerd ook: je komt vaak met minder geld toe dan je oorspronkelijk zou denken. Doe zoals wij en zak geleidelijk aan met je budget. Lukt het al enkele weken om goed rond te komen met je budget? Probeer dan eens of het met 10 euro minder ook nog lukt.

Doe je boodschappen online

Ik doe sinds enkele weken mijn boodschappen online, en ondanks de servicekosten die je moet betalen, kom je echt een pak goedkoper uit. Je ziet meteen je totaalbedrag staan en weet meteen waar je aan toe bent. Je laat je niet verleiden tot impulsaankopen, wat je anders wel hebt als je door de winkel loopt. Of ben ik de enige die me altijd laat verleiden? 😉 Online boodschappen doen heeft nog heel wat meer voordelen. Ontdek ze hier.

->Ik geef mezelf 120 euro budget tijdens de online aankopen. Dat geeft me nog 30 euro om vers vlees te halen en brood van de bakker. Heb ik dan toch nog iets tekort, dan heb ik nog altijd wat reserve op zak.

Koop vaker huismerk

Echt, sinds wij het op 1 inkomen doen, hebben we haast alle merkproducten laten vallen. Producten van het huismerk van je winkel zijn vaak een pak goedkoper en zijn toch evengoed van smaak en kwaliteit. En vaak bespaar je meer dan de helft dan wanneer je merkproducten koopt. Waarom meer betalen dan? Voor onze Nutella choco en Coca Cola hebben we nog geen vervanging gevonden die voldoet. Ook verzorgingsproducten koop ik nog steeds van een merk. Maar dan altijd in promo.

Laat je niet afleiden door promoties die je niet nodig hebt

Het lijkt verleidelijk om bepaalde promo’s te kopen, maar heb je dat product wel echt nodig? Vaak gaat het over merkproducten die je kunt kopen met een actie van 2 kopen, 1 gratis…. Maar zelfs dan is het huismerk goedkoper. Of je laat je verleiden om iets te kopen wat je normaal niet gebruikt. NIET DOEN dus. Want zelfs in promotie ben je een pak meer geld kwijt dan wanneer je het niet zou kopen.

Koop enkel promoties waar je echt iets aan hebt

Natuurlijk hou ik ervan om dingen die ik WEL gewoonlijk koop in promotie te kopen. Zo koop ik tandpasta altijd in rode prijs en -40%. Dan moet ik wel 4 verpakkingen in een keer kopen, maar dat geeft niet. Uiteindelijk bespaar je wel een pak geld. Ook verzorgingsproducten als douchegel of deodorant koop ik in promotie.

Boodschappengeld pinnen

Elke maandag haal in mijn online boodschappen op en deze betaal ik met de bankkaart. (ik kan er niet cash betalen) Daarna haal ik het overige weekbudget van onze rekening. Zo heb ik een goed overzicht in mijn portefeuille van wat er nog over blijft om die week uit te geven en ben ik minder snel geneigd om toch nog wat meer te betalen dan wat ik voorzien had.

Nog een extra tip die ik zelf toepas… Ik maak zelf wasmiddel. Dat kost maar een paar euro voor 5 liter en dat is voor ons een grote kost minder.

Heb jij nog tips waarmee je je makkelijker aan je weekbudget voor boodschappen kunt houden? Deel ze gerust in de reacties, wie weet leer ik nog wat bij 😉

Ook interessant: Zo bespaar je op je vaste lasten.

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.