Leven op 1 inkomen: foto van kleingeld.
Bespaartips,  Blog

Leven op 1 inkomen | Zo betalen we de rekeningen!

Mensen zijn echt wel benieuwd hoe wij het doen, met 5 personen leven op 1 gemiddeld inkomen. Open zoals ik ben, laat ik ook hier graag even binnenkijken in ons leven. Want hoe doen we dat toch, leven op 1 inkomen?

Leven op 1 inkomen: zo betalen we onze facturen!

Mijn man en ik zijn sinds ons 15 (ik) en 19 jaar (mijn man) samen. We hebben alles samen opgebouwd en alles is van ons samen. Ook onze rekeningen zijn gemeenschappelijk. We zijn in 2011 gehuwd onder het stelsel van de algehele gemeenschap en hebben nooit een onderscheid gemaakt van wie wat binnen bracht van inkomen.

Bespaar op je vaste lasten

Besparen op je vaste kosten is niet altijd eenvoudig. Maar als ik dan toch 1 grote tip mag meegeven:

Vergelijk elk jaar de prijzen voor energie!!!

Echt waar, blijf nooit jaren bij dezelfde leverancier. Wij hebben jaren veel te veel geld uitgegeven omdat we jaren op een oud, niet meer bestaand, contract zaten! De vergelijking doen is zo eenvoudig en overstappen hoef je niet eens zelf te doen. Doe hier de vergelijking en doe er je voordeel mee 😉

Kijk naar je telecom rekening

Kijk waar je voordeligst bent voor televisie, telefoon en internet. Sommige providers bieden mooie pakketten aan waarin alles is inbegrepen. Dit komt vaak een pak goedkoper uit dan wanneer je alles apart neemt. Zelfs hebben wij al altijd bij Telenet gezeten. We hebben 1 pakket waar we het snelste internet hebben, digitale televisie en een pakket waarin al onze mobiele telefoons inzitten. (en dat zijn er intussen al 4 😉 ) We betalen €128 per maand, alles inbegrepen. Waar jij het goedkoopst bent voor jouw gezin, dat kun je hier berekenen.

Lees ook: Zo houden wij het overzicht tussen onze inkomsten en uitgaven.

Leven op 1 inkomen: maak gebruik van een vaste kosten rekening.

Ik begon dus te rekenen hoeveel vaste lasten we moesten betalen. Hieronder vallen maandelijks: de afbetaling van ons huis, de afbetaling van onze auto, Telenet (internet, telefonie en tv), onze verzekeringen, schuldsaldo verzekering en onze energierekening. Maar ook de waterfactuur en hospitalisatieverzekering die driemaandelijks betaald moeten worden gaan van deze rekening. Elke maand wanneer het loon van mijn man wordt gestort, gaat een bedrag van 1300 euro naar de die vaste lasten rekening. Dit bedrag is voor ons voldoende om alles vaste lasten te kunnen betalen. Zo hoeven we nooit meer ongerust te zijn dat een factuur niet kan betaald worden. En dat is een hele grote geruststelling, daar hoef ik mij verder geen zorgen over te maken.

Ook interessant: 10 tips om je vaste lasten te verlagen.

Dan blijft er net genoeg over voor de maandelijkse boodschappen en de kosten voor onze huisdieren.

Ons boodschappenbudget:

Wij proberen sinds kort maximum 150 euro per week uit te geven aan boodschappen. Per week geven we max. 120 euro uit aan online boodschappen, dan blijft er nog 30 euro over voor brood, vers vlees, fruit enz… Wij doen regelmatig online boodschappen. Het geeft ons meteen een duidelijk beeld over hoeveel we zullen moeten betalen voor boodschappen en zo kunnen we beter onze inkopen inplannen. En ik hoef zelf minder vaak binnen te gaan in de winkel, en laat ons het er op houden dat ik niet echt graag ga winkelen 😉

De kosten voor onze huisdieren:

We hebben 3 kippen, 3 katten en een hond. Onze dochters hebben jaren om een hond gevraagd en toen we uiteindelijk toegaven, moesten ze wel met enkele voorwaarden akkoord gaan. De kosten voor hond vallen voor ons persoonlijk heel goed mee omdat de kinderen die kosten helpen dragen. Enkel natte voeding en snacks betalen wij.

Voor de kippen hebben we enkel stro, graan en schaveling nodig. Dat kost echt heel weinig per maand. Ik denk dat 10 euro in een maand echt heel ruim gerekend is. En ze eten nog eens keukenrestjes op. Eén van de vele voordelen van het houden van kippen.

Onze katten kosten ons gemiddeld 25 euro per maand aan kattenbakvulling en eten.

De dierenartskosten zijn wat moeilijker in te schatten, dat zal ik eens wat beter in de gaten moeten houden. De katten zijn in al die jaren tijd 2 keer met vlooien naar huis gekomen en dan is de behandeling niet goedkoop. Onze hond moet nog gesteriliseerd worden en dat zal hopelijk de grootste kost zijn die we nog moeten betalen voor haar.

En alle andere kosten dan?

Dokter, apotheek, tandarts, kleren, schoenen, kapper, schoolrekeningen, het zakgeld voor de kinderen, de paardrijlessen enz… Die moeten betaald worden door de kinderbijslag. Voor grotere aankopen rekenen we dan op het extra inkomen zoals het belastingsgeld dat we terugkrijgen, het verlofgeld, studietoelagen en de eindejaarspremie. Dat geld krijgen we verspreid over het hele jaar. Een reisje, daguitstappen, schoolboeken, Sinterklaas, verjaardagscadeau’s, verbouwingen enz… kunnen we hier van betalen.

We moeten keuze’s maken, wat vroeger niet hoefde.

Vorig jaar kozen we ervoor om voor het eerst in 4 jaar tijd eens op vliegreis te gaan naar Calpé met ons 5. Het werd de eerste vliegreis sinds de geboorte van ons zoontje Vince. Hierdoor konden we geen geld investeren in ons huis, wat ik niet jammer vind. Want we kunnen nog vele jaren verbouwingen doen, ons huis loopt niet weg. De tijd die we van onze kinderen kunnen genieten, dat kort wel in. Ze worden ouder en zullen ooit niet meer mee willen gaan op reis. En we willen zoveel mogelijk genieten van onze tijd met hen.

Dit jaar was het anders… De oudste, Kyara, heeft haar eigen plekje nodig. Een eigen ruime kamer waar ze eens met vriendinnen kan afspreken en zo. Dus dit jaar investeren we in onze zolder, wat een leuke kamer voor haar moet worden. Toch zijn we dit jaar een weekje weg geweest dankzij mijn schoonouders die een huisje hebben gehuurd in de Ardennen. Het werd een leuk weekje weg met oma, opa en de kleinkinderen.

Ook mijn blog en Instagram brengen wat op.

Als het gaat om op uitstap te kunnen gaan, dan brengen deze blog en mijn Instagram pagina wel wat op. Zo gingen we al 2 keer naar de bioscoop, kregen we een uitstap naar Bellewaerde cadeau en gingen we op weekend. Ook dit zijn hele leuke extra’s die anders flink wat geld kunnen kosten. Nu ik al bijna 3 jaar deze blog onderhoud en al een dik jaar mijn Instagram pagina, vind ik dat wel een mooie verdienste voor al het werk en de tijd die ik er al heb ingestopt.

Help bedrijven door het invullen van online enquêtes

Geld verdienen met enquêtes in België? Yep, het kan echt! Of beter nog: als thuisblijfmama kun je gewoon sparen voor geschenkbonnen. Zo ging ik al vaak naar H&M met mooie bonnen waarmee ik kleren kocht voor de kinderen. Het gaat sneller dan je zou denken en het voelt zo goed om op die manier ook wat te letten op uitgaven. Je kunt je bij heel wat bedrijven aanmelden, je vindt ze terug door op de link hierboven te klikken 🙂

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Zouden jullie het kunnen: leven op 1 inkomen? Zijn er dingen die niet duidelijk zijn of wat je nog graag zou willen weten? Laat het me gerust weten.

Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

6 reacties

 • Anneke

  Hoi, hier lukt het ook , man met een arbeiders inkomen en ik thuis bij de kindjes,
  Ok we hebben moeten inleveren op vakanties maar hey, hebben daar ook veel minder behoefte aan omdat de stress is weggevallen

 • Deschepper Katia

  Hallo Stefanie. Ik ben je blog tegengekomen op pinterest. Met veel interesse ben ik beginnen lezen en het is heel aangenaam. Ik ben een moeder van 4 en grootmoeder van 10. Dus we zitten wel in een andere generatie. Ik ben ook tot mijn 40 jaar een thuisblijfmama geweest. Ben er nog heel tevreden over dat mijn kinderen altijd opvang hadden als ze thuis kwamen. Altijd een luisterend oor, een hapje klaar…. Daarom vind ik het een dikke chapeau dat jij het in deze tijd ook nog kunt klaarspelen om thuisblijmama te zijn. Doe zo verder zou ik zeggenxx

  • Thuisblijfmama.be

   Dag Katia,
   Wat leuk dat je hier bent komen lezen, bedankt voor de complimenten! Het komt nu inderdaad minder voor dat vrouwen (kunnen) thuisblijven voor de kinderen. Ik ben in ieder geval dankbaar dat ik thuis kan zijn voor hen. Lieve groetjes, Stephanie

 • Gwenyke01

  Hoi! Wat fijn om hier te lezen dat het mogelijk is om thuisblijfmama te zijn. Hier is ook de beslissing gevallen dat ik ga thuisblijven voor de kids (lang verhaal in het kort: nieuw samengesteld gezin, mijn man 2 kids(14 en 18 jaar) met zijn ex, ik 2 kids (11 en 12 jaar) met mijn ex en besloten van een kindje samen, dit werden dan 2 kids(19 maand en 3 maand))
  Ik ben op een avond aan tafel gaan zitten met pen, papier en computer. Alle inkomsten samentellen, alle uitgaven samentellen, kijken waarop we konden besparen(en geloof me, dat was meer dan ik dacht) en nu hopen dat ik me nergens misrekende zodat ik nog lang mag genieten van huishouden en kids

  • Thuisblijfmama.be

   Oh wat leuk dat je ook deze beslissing hebt kunnen nemen. En dat is al een groot gezin hé, al trekken de oudste wel al hun plan waarschijnlijk 😉 Geniet ervan, van het thuis zijn voor de kinderen. Heel het gezin zal daarvan mee genieten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *