Leven op 1 inkomen: foto van kleingeld.
Blog

Leven op 1 inkomen | Zo betalen we de rekeningen!

Mensen zijn echt wel benieuwd hoe wij het doen, met 5 personen leven op 1 gemiddeld inkomen. Open zoals ik ben, laat ik ook hier graag even binnenkijken in ons leven. Want hoe doen we dat toch, leven op 1 inkomen?

Leven op 1 inkomen: zo betalen we onze facturen!

Mijn man en ik zijn sinds ons 15 (ik) en 19 jaar (mijn man) samen. We hebben alles samen opgebouwd en alles is van ons samen. Ook onze rekeningen zijn gemeenschappelijk. We zijn in 2011 gehuwd onder het stelsel van de algehele gemeenschap en hebben nooit een onderscheid gemaakt van wie wat binnen bracht van inkomen.

Ook onze rekeningen zijn gemeenschappelijk, en daar hebben we er verschillende van.

We hebben een rekening waar het loon van mijn man op komt. Dit was vroeger de enige lopende rekening die we hadden. Toen we terugvielen op 1 inkomen was het wat moeilijker om alle rekeningen betaald te krijgen. Want de ene betaling gaat er in het begin van de maand af, terwijl een ander halfweg afvalt en nog een andere pas op het einde van de maand. Dan is er nog de factuur van het water en de factuur van de hospitalisatieverzekering die er om de 3 maand af gaat. Steeds vaker werd een rekening niet betaald omdat er op dat moment niet genoeg geld op stond. En daar hebben we dus verandering in gebracht!

Lees ook: Zo houden wij het overzicht tussen onze inkomsten en uitgaven.

Leven op 1 inkomen: maak gebruik van een vaste lasten rekening.

Ik begon dus te rekenen hoeveel vaste lasten we moesten betalen. Hieronder vallen maandelijks: de afbetaling van ons huis, de afbetaling van onze auto, Telenet (internet, telefonie en tv), onze verzekeringen, schuldsaldoverzekering en onze energierekening. Maar ook de waterfactuur en hospitalisatieverzekering die driemaandelijks betaald moeten worden gaan van deze rekening. Elke maand wanneer het loon van mijn man wordt gestort, gaat een bedrag van 1300 euro naar de die vaste lasten rekening. Zo hoeven we nooit meer ongerust te zijn dat een factuur niet kan betaald worden. En dat is een hele grote geruststelling, daar hoef ik mij verder geen zorgen over te maken.

Dan blijft er net genoeg over voor de maandelijkse boodschappen.

Met de rest van het loon van mijn man kunnen we de boodschappen doen. Mijn man rookt en dat is al een flinke hap uit het budget. Ook hebben we 3 katten en 3 kippen te onderhouden. De kippen zijn echt maar een kleine kost, maar voor de katten vind ik degelijke voeding echt belangrijk! Hier ga je geen eten vinden wat maar een euro per kilo kost, zoals je die in sommige grootwarenhuizen kunt vinden. Maar het duurste kiezen we ook niet. Ik betaal een dikke 40 euro voor een zak eten van 10 kilo, en daar komen ze al een heel eind mee toe.

Kattenbakvulling koop ik van het huismerk van de Colruyt: Boni. Daar ben ik heel tevreden over want ik kan netjes de plasjes en kakjes uit scheppen. Dus ook dat kost niet overdreven veel geld. Als ze eens met vlooien naar huis komen en we naar de dierenarts moeten, dan zijn we wel eens wat meer geld kwijt natuurlijk.

En alle andere kosten dan?

Dokter, apotheek, tandarts, kleren, schoenen, kapper, schoolrekeningen, het zakgeld voor de kinderen, de paardrijlessen enz… Die moeten betaald worden door de kinderbijslag. Voor grotere aankopen rekenen we dan op het extra inkomen zoals het belastingsgeld dat we terugkrijgen, het verlofgeld, studietoelagen en de eindejaarspremie. Dat geld krijgen we verspreid over het hele jaar. Een reisje, daguitstappen, schoolboeken, Sinterklaas, verjaardagscadeau’s, verbouwingen enz… kunnen we hier van betalen.

We moeten keuze’s maken, wat vroeger niet hoefde.

Vorig jaar kozen we ervoor om voor het eerst in 4 jaar tijd eens op vliegreis te gaan naar Calpé met ons 5. Het werd de eerste vliegreis sinds de geboorte van ons zoontje Vince. Hierdoor konden we geen geld investeren in ons huis, wat ik niet jammer vind. Want we kunnen nog vele jaren verbouwingen doen, ons huis loopt niet weg. De tijd die we van onze kinderen kunnen genieten, dat kort wel in. Ze worden ouder en zullen ooit niet meer mee willen gaan op reis. En we willen zoveel mogelijk genieten van onze tijd met hen.

Dit jaar was het anders… De oudste, Kyara, heeft haar eigen plekje nodig. Een eigen ruime kamer waar ze eens met vriendinnen kan afspreken en zo. Dus dit jaar investeren we in onze zolder, wat een leuke kamer voor haar moet worden. Toch zijn we dit jaar een weekje weg geweest dankzij mijn schoonouders die een huisje hebben gehuurd in de Ardennen. Het werd een leuk weekje weg met oma, opa en de kleinkinderen.

Ook mijn blog en Instagram brengen wat op.

Als het gaat om op uitstap te kunnen gaan, dan brengen deze blog en mijn Instagram pagina wel wat op. Zo gingen we al 2 keer naar de bioscoop, kregen we een uitstap naar Bellewaerde cadeau en gingen we op weekend. Ook dit zijn hele leuke extra’s die anders flink wat geld kunnen kosten. Nu ik al bijna 3 jaar deze blog onthoud en al een dik jaar mijn Instagram pagina, vind ik dat wel een mooie verdienste voor al het werk dat ik er al heb ingestopt.

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Zouden jullie het kunnen: leven op 1 inkomen? Zijn er dingen die niet duidelijk zijn of wat je nog graag zou willen weten? Laat het me gerust weten.

Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Delen is lief!
error

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *