Je maandelijkse lasten verlagen: foto van eurobriefjes.
Bespaartips,  Blog

10 tips om je maandelijkse lasten te verlagen

De stap om thuisblijfmama te worden is er niet in 1 – 2 – 3 gekomen. Er zijn wel enkele jaren over gegaan voordat we deze beslissing hebben durven nemen. Intussen leven we al sinds oktober 2015 op 1 inkomen.Ik kan zeggen: hoe langer ik thuis ben, hoe gemakkelijker het is om met 1 inkomen rond te komen. Ik word steeds creatiever in het zoeken naar dingen om op te besparen.

Een tijdje geleden stonden we in de krant met het inkomen van mijn man. Sindsdien heeft hij een andere functie waardoor zijn inkomen met 900 euro per maand is gezakt. Toch blijven we er in slagen om rond te komen. Onze maandelijkse lasten verlagen was wel noodzakelijk en daar hebben we veel geld op bespaard intussen.

Je maandelijkse lasten verlagen doe je zo:

1) Veranderen van energieleverancier.

Dit is een belangrijke geweest voor ons. We zaten al jaren bij dezelfde energieleverancier onder hetzelfde contract. Het loont echt de moeite om dit even te gaan vergelijken. Let ook op het verbruik van je apparaten! Vervang oude elektrische apparaten door jongere varianten met de A+++ labels. Doe lichten uit op plaatsen waar je niet bent, en trek stekkers uit het stopcontact van de apparaten die je niet gebruikt. Maak hier de vergelijking. Het loont echt de moeite!

Bekijk dit zeker ook jaarlijks, ook wij konden dit jaar weer 120 euro besparen. Het overstappen van de ene leverancier naar de ander hoef je zelf niet te doen. Je hoeft je contract niet op te zeggen, want dat doet je nieuwe leverancier voor je.

2) Bekijk je verzekeringen.

Ook hierin kun je geld besparen. Heb je overbodige verzekeringen, ben je elders niet goedkoper? Vergelijken is de boodschap. Let wel: goedkoper is niet altijd beter! Kijk zeker wat er allemaal inbegrepen is in je verzekeringen.

3) Laat onnodige abonnementen vallen!

Magazines, kranten of andere abonnementen zijn vaak overbodig. Als de tijdschriften zich opstapelen zonder dat je ze amper leest, dan is het misschien wel tijd om deze af te zeggen. Hier hebben we Testaankoop opgezegd, al is het wel dankzij hen dat we de vergelijkingen konden maken en zoveel hebben kunnen besparen.

4) Verlaag je tv-abonnement

Hier hadden we vroeger Play More van Telenet EN Netflix. 1 van beide opzeggen zorgt voor een mooie besparing elke maand. Hetzelfde voor een gsm abonnement. Vaak ben je goedkoper uit door een all in one pakket te nemen. Ook hier kun je tussen de verschillende providers gaan vergelijken welke best bij je behoeftes aansluit en waar jij het goedkoopst ben. Doe de vergelijking hier.

5) Investeer in energiebesparende maatregelen

Ik weet het, goedkoop is het niet, maar het loont wel de moeite om het te doen. Kies voor onder andere zonnepanelen, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Je haalt het er in enkele jaren terug uit. Wist je dat je voor dergelijke maatregelen een goedkope energielening kunt krijgen? Oké, je moet je lening afbetalen, maar tegelijk kun je meteen genieten van het profijt van je investering. Zo hebben wij zonnepanelen laten leggen, en zagen we meteen onze energiefactuur zakken.

6) Kies voor een slimme thermostaat.

Wij hebben sinds een klein jaartje een slimme thermostaat. We zien hierop alles wat we uitgeven aan gas en elektriciteit. Per maand, per week en zelfs per dag. Zo merk je duidelijk hoeveel je bespaart als je de verwarming een graadje minder zet. Super handig, ik kijk er wekelijks naar om te zien hoeveel we moeten betalen en vooral: hoeveel we besparen!

7) Verminder je waterverbruik

Onze kinderen leren dat ze de kraan niet moeten laten lopen terwijl ze hun tanden poetsen of hun haar inzepen.

8) Neem vaker de fiets of ga te voet.

Dat is eentje waar ik zelf nog aan moet werken. De kinderen gaan meestal wel te voet of met de fiets naar school. Maar als ik naar de bakker moet om brood, dan neem ik nog te snel de auto. Door vaker de fiets te nemen bespaar je niet alleen brandstof, maar je beperkt ook de slijtage van je wagen.

9) Let op je boodschappen!

Hier kun je echt wat geld mee uitsparen. Geef jezelf een boodschappenbudget en probeer wekelijks binnen dat budget te blijven. Kijk naar aanbiedingen, kies voor huismerken en werk met een weekmenu of maandmenu. Hou rekening met meer dan alleen voeding. Hou ook rekening met vaatwastabletten, verzorgingsproducten en alles wat je in de supermarkt koopt. Wij rekenen de voeding van onze huisdieren niet mee omdat we dit in een speciaalzaak kopen. Maar indien je dit ook in de supermarkt aankoopt kun je dit meteen incalculeren.

10) Bekijk je hypotheek

Dit is de tip waar wij het meeste profijt mee gedaan hebben. We waren al halfweg onze afbetaling en zijn een nieuwe lening aangegaan. Eentje waarbij de rente een stuk lager lag dan 10 jaar ervoor. We hebben wat extra geld geleend om zonnepanelen en centrale verwarming te leggen (baaibaai elektrische geldzuipende boiler).

We hebben de lening wel wat verlengd terug. Ja, we moeten nu wel weer wat langer afbetalen, maar het zorgt er wel voor dat we in totaal meer dan 200 euro per maand goedkoper zijn. En dat was voor ons wel het hoofddoel. En uiteindelijk kunnen we die extra jaren deze kosten inbrengen in de belastingen ook.

Heb jij nog wat extra tips om om de maandelijkse lasten te verlagen?

Lees ook: 15 tips om geld te besparen.

Lees ook: Geldtip: krijg meer overzicht tussen je inkomsten en uitgaven!

Deze blog bevat affiliate links.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *