Mama met AD(h)D

ADD en slapeloosheid, wat haat ik het!

Ik kijk naar mijn digitale horloge op mijn nachtkastje: 1u15… *zucht* Ik lig alweer meer dan een uur in mijn bed te woelen. Voor de zoveelste nacht op een rij.

Ik voel de spanning opstapelen in mijn lijf. Ik heb me een hele dag zo moe gevoeld. Futloos, echt opgebrand… Ik heb ’s middags nog een uurtje of 2 in bed gelegen in de hoop te kunnen slapen… tevergeefs. Ik kon wel huilen, zo moe voelde ik me.

Ik sta op, misschien kan ik straks terug beter slapen. Even wat rommelen in de keuken en mijn frustratie uiten aan mijn man. Die intussen ook echt niet meer snapt hoe ik na zoveel slechte nachten, nog altijd niet deftig kan slapen.

Ik kruip een kwartiertje later mijn bed in. Het is 1u30. Nu kijk ik NIET meer naar mijn horloge… 3u, ik kon het niet laten, zo lang lig ik intussen alweer in mijn bed, nog steeds zo moe, nog steeds wakker. Ik voel dat ik enorme wallen heb onder mijn ogen, ik voel me misselijk door de vermoeidheid.

Deze keer sta ik niet op, neen! Ik blijf liggen, kijk niet meer naar mijn horloge, en val uiteindelijk in slaap. Wanneer ik wakker word is het nog maar 7u, neeeen!!! Ik wil nog slapen, hoe kan het dat ik gewoon terug wakker word na amper enkele uurtjes slaap!?! Ik blijf liggen en sukkel nog wat verder in slaap, niet echt vast, maar toch… Het is uiteindelijk 9u45 als ik opsta, het is eigenlijk best laat om op te staan, toch heb ik amper geslapen.

ADD en slapeloosheid.

Het is iets wat zeer herkenbaar is voor veel mensen met AD(h)D. Het inslapen verloopt moeilijk door de drukte in het hoofd. Ook al heb je niets om over te liggen piekeren, toch zijn je gedachten maar moeilijk stil. Na enkele slechte nachten wordt dit alleen maar erger: je probeert positief te denken en je doet je best om niet in een spiraal van negatieve gedachten terecht te komen. Maar dit is gewoon sterker dan jezelf. Je kunt niet zomaar stoppen met denken, dat werkt gewoon niet!

Slaapmedicatie werkt niet

Ik ben toen zo vaak bij de huisarts langs geweest om medicatie te vragen om te kunnen slapen. Ik heb in totaal 5 soorten geprobeerd voordat ik iets vond wat werkte voor me. Als ik iets kreeg om in slaap te kunnen  vallen, dan werd ik wakker na ongeveer 3 uurtjes, wanneer het pilletje weer uitgewerkt was. Ik hoop zo hard dat ik niet weer die richting uit ga, al denk ik zelf van niet. Nu heb ik geen zorgen, wat ik toen wel had. Na een tijdje werken de pillen niet meer en ik word er tijdens de dag zelfs misselijk door.

Ik heb wel af en toe zo’n periodes, al is het nu toch alweer een tijdje geleden. En wat heb ik er een hekel aan !! Ik heb ze al van zo lang ik me kan herinneren!

Slapeloosheid als kind.

Als kind was ik al zo’n slechte slaper. Ik herinner me nog dat mijn moeder me meenam naar een kruidenwinkel. Ik kreeg druppeltjes mee die ik elke avond voor het slapengaan moest innemen. Vreselijk vies van smaak, dat weet ik nog. Maar of ze toen ook echt werkten, dat weet ik jammer genoeg niet meer.

Ik geef het nog een nachtje, misschien 2. Dan ga ik terug naar de apotheek, iets vragen op basis van kruiden. En dan hopen dat dat wel mag werken. Maar nu eerst mijn bed in en hopen op wat slaap. Ik zou al zo blij zijn met 6 uurtjes!!

UPDATE!!!! 5 jaar nadat ik deze blog schreef ben ik eindelijk van mijn slapeloosheid af. Ik ben nu 1 jaar vrij van slaapmedicatie en heb dankzij technologie in combinatie van mediatie leren slapen. Lees zeker mijn review over SOMNOX 2 en ontdek de kortingscode om hem zelf te testen.

Slaapwel!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

5 reacties

 • Leslie

  Verschrikkelijk zo’n nachten. Ik heb het een periode gehad nadat mijn mama overleed. Zelfs medicatie hielp niet, geen inslapers, geen gewone slaappillen, niets. Ik hoop dat je snel terug kan doorslapen, of dat je anders een middeltje vind dat werkt.

 • Stefanie

  Ik ken het!!! Ik gebruik regelmatig melatonine om in slaap te komen. Als kind had ik het ook heel erg. Als tiener nog veel meer. Ik lag echt uren wakker!! Super vervelend. Ik heb ook vaak rusteloze benen erbij. Drama!!

  • Stephanie

   Echt? Heb je ook ADD of ADHD? Ik heb enkele nachten beter geslapen, maar voorbije nacht gierde de onrust weer door m’n lijf! Geen idee hoe dit komt, ik heb niets om over te liggen piekeren. Om gek te worden!!

   • Stefanie

    Ja! Sinds een maand of 2 heb ik officieel de ADD diagnose ( al veel langer het vermoeden). Als tiener sliep ik altijd met de radio aan..die dan uren aan stond en ’s avonds heel laat deed m’n moeder hem dan uit. Nu gebruik ik vaak regengeluiden ( geluid helpt blijkbaar) op m’n telefoon en melatonine dus. Dat helpt wel. Ik word er ook altijd gek van.. zelfs aan je nergens aan denkt lig je nog wakker inderdaad! Super vervelend!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *