Tips om beter te slapen
ADD,  Blog

Tips om beter te slapen | tips van een psycholoog

Mensen die me al langer volgen weten dat ik serieuze slaapproblemen heb gehad, meer dan eens zelfs. Ik heb er al sinds mijn tienerjaren last van. Misschien zelfs langer… Vorig jaar heb ik maanden aan een stuk amper geslapen. Het ging zo ver dat ik stress kreeg om naar mijn bed te gaan. Niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust, dan kun je wel denken. Ik ben, na lang sukkelen, eindelijk naar een huisarts geweest. Zij heeft me doorgestuurd naar een psycholoog. Ik heb te lang gewacht om hulp te zoeken waardoor slaapmedicijnen alleen mij niet zouden helpen. Ik mag ook wel zeggen dat slaappillen nooit een blijvende oplossing mogen zijn. Het beste is om de oorzaak van het slaapprobleem aan te pakken in plaats van meteen naar pillen te grijpen. Al kunnen deze pillen in het begin wel noodzakelijk zijn om een goeie start te maken.

De psycholoog hielp me om terug te leren slapen.

Ja, je leest het goed. Ik moest terug leren om te slapen. En ik kan je zeggen dat het een proces is van vele maanden. Nu gaat het beter, maar het probleem is nog niet volledig opgelost. Zo neem ik nog steeds elke avond slaaphormonen in om te kunnen slapen.

Tips om beter te kunnen slapen:

 • Ga pas gaan slapen als je echt moe bent. Het heeft geen zin om om 22u te gaan slapen als je nog niet echt moe bent. De kans dat je gaat wakker liggen in bed is een pak groter.
 • Vermijd licht. Doe de verlichting zoveel mogelijk uit, zo word je sneller moe.
 • Zorg dat je ontspannen bent voor dat je gaat gaan slapen. Kijk wat tv, luister naar relaxerende muziek, lees een boek.
 • Kijk niet op je klok. Als je op de klok 3u ziet staan, en je nog niet geslapen hebt, zul je stress krijgen omdat je nu maar 4 uurtjes meer gaat kunnen slapen. En dat gaat je ook niet helpen om in slaap te raken.
 • Voel je, wanneer je in bed ligt, dat je niet zult kunnen slapen? Sta weer op en doe terug iets ontspannends. Het heeft geen zin om uren wakker te liggen stressen in je bed.
 • Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan.
 • Gebruik je slaapkamer enkel om te slapen… ofja… 😉 Tv kijken, boeken lezen, werken op je laptop enz… doe je beter niet in de slaapkamer.
 • Een slaapritueel doen kan je geestelijk voorbereiden om te gaan slapen. Zo kijk ik elke avond voor ik ga slapen naar tv met mijn man. Ik doe mijn pyjama aan en drink een tas warme melk. Dan tanden poetsen en naar het toilet. Heel simpel dus, maar door elke avond dezelfde stappen te zetten, bereid je je lichaam voor op het slapen gaan.

Wat je niet mag doen:

 • Dutjes doen overdag, zo ben je ’s avonds minder moe en is de kans groot dat je terug slecht gaat slapen.
 • 2 tot 3 uur voor je gaat gaan slapen mag je niet meer sporten. Let wel: sporten is goed om beter te kunnen slapen, maar doe dat liever eerder op de dag.
 • Drink geen cafeïne houdende drankjes meer na 15u. Cafeïne blijft lang in je lichaam.
 • Vermijd alcohol voor je gaat gaan slapen. Je voelt je misschien moe na een glas rode wijn en je gaat sneller inslapen. Maar alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en dat je na een korte, ondiepe slaap, terug wakker ligt.
 • Langdurig slaapmedicatie nemen. Slaapmedicatie neem je enkel op voorschrift van je arts, en liefst zo kort mogelijk.

Relaxatie lijst voor het slapen gaan:

 • een boek lezen
 • breien of haken
 • een computerspel spelen
 • naar muziek luisteren
 • een douche of bad nemen
 • in een dagboek schrijven
 • even gaan wandelen
 • dieren verzorgen en aaien
 • foto’s bekijken
 • focussen op je ademhaling
 • een gezichtsmasker leggen
 • een klusje doen in huis dat je graag doet
 • kleuren of puzzelen
 • kruiswoordraadsels oplossen
 • de krant of een magazine lezen
 • opruimen
 • tv kijken

Zoek tijdig professionele hulp!

Zorg er in ieder geval voor dat je geen maanden wacht om professionele hulp te zoeken. Hoe dieper je in het probleem raakt, hoe moeilijker het is om uit die visieuze cirkel te raken. Geloof me, ik spreek uit ervaring 😉

Heb jij ook vaak last van slaapproblemen? Heb je nog extra tips om beter te slapen? Laat ze zeker achter in de comments! Wie weet help je een ander ermee.

Afbeelding van Claudio_Scott via Pixabay

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

6 reacties

 • floortje

  Super dat je dit deelt, Ik sukkel ook met slaapproblemen…tip: op YouTube kun je een yoga-nidra sessie doen, zalig! In het begin niet makkelijk om met je aandacht naar de genaamde lichaamsdelen te gaan, maar oefening baart kunst. Nog een tip: valeriaan-thee of kamille. liefs floor

   • Heidi

    Hallo Stephanie, ik heb ook een vast slaapritueel en doe zo een beetje de dingen zoals je ze beschrijft. Te veel licht probeer ik ook te vermijden. Thee drink ik ook regelmatig, trouwens in de ALDI hebben ze goeie ‘goede nacht’ thee, een waardig alternatief voor de iets duurdere opties van de apotheek of bio-winkel. Wat ook kan helpen de, het hielp toch bij mezelf. Proberen om minder suikers/zuivel te eten, je zal zien dat je fitter in je vel zit. Alhoewel afkicken van suikers is niet makkelijk. Groetjes

    • Stephanie

     Dag Heidi, bedankt voor je reactie! Ik heb deze laat gezien omdat het tussen mijn spam berichten stond. Ik drink elke avond een tas melk, oeps! 🙂 Ik neem momenteel melatonine elke avond, en ik slaap hier echt wel goed mee. Groetjes x

  • Evelyne Van Innis

   Goed idee om hier ook mee te starten samen met de psychologe (vanwege trauma posttraumatische stress en ook chronische pijn, 20j geleden aangereden door een auto toen ik met fiets was, ook vluchtmisdrijf…..) .

   Wat herken ik me erin en ook al weet ik alle tips en kon ik tot voor kort wel makkelijk in slaap vallen , maar ja, ik ben chronische pijnpatient nog een ander gegeven ik lig ook vaak wakker van pijn.

   Maar zoals de tips zeggen…..Niet in bed blijven even terug opstaan wat rondlopen….een huishoudelijk taakje afwerken…
   Die tip van yoga-nidra ga ik ook is proberen. We zetten altijd meditatie muziek op of de bodyscan van mindfulness bekend.
   En idd de ademhaling en terugkeren als je bent afgedwaald. Wij hebben nu een dochter van 9j die vroeger rijp is en al hele tijd niet meer met speelgoed speelt. Wat een leuk herkenbaar artikel op je blog van tienerdochters is idd leuk. Die gesprekjes je met hen voert…..zijn gezellig. En samen tv kijken wauw gedaan met die kinderprogramma’s 🙂 ! Ik ben ook thuismama 1) omdat ik invalide ben 2) omdat we hier ook zelf voor kiezen. 3) We voeden ook bewust op zoals jij, en ook het huishouden wat aan het aanleren is idd niet altijd met zin 🙂 maar leuk om écht aanwezig te kunnen zijn is een fijn gegeven en als ik vrienden zie hoe ze zo hard met 2 werken en niet veel tijd voor hun kdn hebben , ik zou het niet kunnen maar respecteer het natuurlijk.
   Ben blij ik toevallig op je blog bent gekomen. Leuk! Nog veel succes ermee.

   • Stephanie

    Oh wat een leuke reactie Evelyne, en wat spijt het me dat ik zo laat reageer… Je bericht is tussen mijn spam geraakt… Wat erg dat je dat hebt moeten meemaken allemaal! Pijn hebben is nog iets heel anders dan wat ik heb. Ik neem melatonine voor ik ga gaan slapen. Dit helpt me echt goed, maar zonder zou ik niet kunnen slapen. Dat is echt iets psychisch ook, maar goed, het belangrijkste is dat ik intussen weer slaap. Dankjewel xxx

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.