Last van incontinentie na de bevalling? Je bent niet alleen! Tips
Ik hoef het niemand uit te leggen: een zwangerschap en bevalling zijn fysiek zware periodes voor een vrouw. Ook al is ons lichaam hiervoor gemaakt en is zwanger zijn en bevallen een natuurlijk proces. Tijdens een zwangerschap verandert ons lichaam enorm. Vooral de bekkenbodemspieren, die onder andere de blaas ondersteunen, lijden enorm door het gewicht van de groeiende baby en uiteindelijk ook door de bevalling. Het gevolg hiervan is dat onze bekkenbodemspieren verzwakt zijn, wat dan weer kan leiden tot tijdelijke incontinentie.
Inhoudstafel
Mijn persoonlijke ervaring
Ik ga hier even met de billen bloot in dit artikel, maar hé, zoveel vrouwen hebben hier last van. Hier zou dus al lang geen taboe meer rond mogen hangen. Door open over dit onderwerp te praten wil ik andere vrouwen helpen en hen het gevoel te geven dat ze echt niet alleen zijn. Maar ook dat dit probleem op te lossen is. Je hoeft hier niet mee te blijven lopen.
Ik ben zelf drie keer zwanger geweest en heb drie vaginale bevallingen gehad. Ik had na mijn tweede bevalling het meeste last van urineverlies. (Best gek eigenlijk, want ik had verwacht dat na de geboorte van ons nakomertje, de problemen nog erger zouden zijn.) Overdag viel het op zich nog best mee. Als ik snel genoeg naar het toilet kon gaan, was er geen probleem. ’s Nachts was het een stuk erger. Als ik wakker werd gemaakt om te voeden, kon ik de trap niet afgaan zonder ernstig urineverlies. Het was een periode die me zeer onzeker maakte, en voor vrouwen die nu in hetzelfde schuitje zitten: het wordt echt beter!
Wat je kunt doen bij tijdelijke incontinentie na de bevalling:
Maak gebruik van incontinentiemateriaal
Helemaal niet sexy, ik weet het! Maar voor je eigen comfort kun je de eerste weken na de bevalling gebruik maken van incontinentiemateriaal zoals Tena. Deze producten zijn speciaal ontworpen voor vrouwen met lichte tot matige incontinentie en zijn discreet en effectief. Op die manier kun je vervelende ongelukjes vermijden tot de tijdelijke incontinentie over is.
Bekkenbodemspieren versterken
Regelmatig bekkenbodemoefeningen doen, kan de spieren versterken die de blaas ondersteunen. Dit helpt om de controle over de blaas terug te krijgen. Veel bekkenbodemoefeningen kun je gewoon thuis doen, sommige zelfs terwijl je op je stoel zit. Zo kun je zelfs buitenshuis ongezien meerdere keren per dag deze spieren trainen.
Bezoek een gespecialiseerde kinesist
Wanneer de incontinentieproblemen wat ernstiger zijn, kun je externe hulp zoeken. Een gespecialiseerde kinesist kan je helpen om je bekkenbodemspieren te versterken. Ik heb na mijn bevalling zelf hulp nodig gehad van een kinesist om mijn spieren te versterken. Dankzij elektrostimulatie deed ik oefeningen waarbij ik echt leerde voelen hoe ik mijn bekkenbodemspieren kon versterken. Dit is volledig pijnloos maar bijzonder effectief. Niet elke kinesist werkt met deze elektrostimulatie, dus het kan goed zijn om hierover navraag te doen wanneer je een afspraak maakt.
Blijf er niet mee lopen
Wanneer je na het toepassen van bovenstaande tips nog steeds last ervaart, blijf hier niet mee lopen. Ga naar je huisarts of gynaecoloog en bespreek het probleem. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat je een blaasontsteking hebt of een verzakte blaas. Dan kan een arts je hier zeker verder bij helpen.
Conclusie
Tijdelijke incontinentie na de bevalling is een veelvoorkomend en normaal probleem. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er effectieve manieren zijn om hiermee om te gaan. Door het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken en bekkenbodemoefeningen te doen, is het probleem vaak al opgelost. Indien de problemen ernstiger zijn is het goed om professionele hulp te zoeken.
Voor incontinentiemateriaal kun je terecht bij Hulpmiddelwereld.be. Hier vind je een breed scala aan producten die je kunnen ondersteunen tijdens deze periode.