thuisblijfmoeder worden
Thuisblijfmama

Thuisblijfmoeder worden, is het financieel haalbaar?

De keuze maken om thuisblijfmoeder te worden is geen gemakkelijke om te maken. De zaken waar men zich het meest zorgen om maakt zijn vooral rond eenzaamheid, verveling, het missen van ander sociaal contact… Maar waar gezinnen het meest zorgen rond hebben is vooral rond de financiële gevolgen van die keuze. En dat herken ik maar al te goed, wij hebben hier ook voor gestaan. We hebben maar al te vaak de berekening gemaakt of we rond zouden kunnen komen voordat we de knoop hebben durven doorhakken.

Ik kan je wel vertellen dat, zoveel jaar later, het steeds makkelijker wordt om rond te komen met 1 inkomen. Het is vooral in het begin een aanpassing en zoeken naar manieren waarop dingen goedkoper kunnen. Iedereen hangt vast aan gewoontes, ook als het gaat op financieel vlak. Na x-aantal jaar thuis zitten is het besparen eerder een hobby geworden. Iets wat zelfs leuk is geworden!

Toch is het niet altijd bij iedereen haalbaar. Alles hangt af van je inkomsten en ook hoeveel je vaste lasten bedragen.

Zo bereken je of het financieel mogelijk is om thuisblijfmoeder (of vader) te worden:

Bereken al je inkomsten.

Eerst wil ik laten weten dat als jullie op 1 inkomen vallen, jullie kunnen genieten van het huwelijksquotiënt. Geen zorgen, dat is ook geldig voor mensen die wettelijk samenwonend zijn 😉 Dit wil zeggen dat je partner maandelijks meer netto loon gaat overhouden. Hoeveel dat net is, dat vraag je best even na op de loondienst op het werk. Hier scheelt dat ruim 250 euro netto per maand. Een deel van het inkomen van je partner wordt overgezet naar jou (een bedrag wat belastingsvrij is) waardoor je partner in een lagere schijf komt te vallen en jullie daardoor minder belastingen betalen.

Dusss hier gaan we…
 1. Bereken het inkomen van je partner + het geld dat hij extra overhoudt als je van het huwelijksquotiënt geniet.
 2. Reken hierbij de kinderbijslag, alimentatie of andere toeslagen.
 3. Heb je nog andere inkomsten? Een zelfstandig bijberoep of iets anders? Vergeet dit er dan niet bij te tellen!

Bereken je vaste maandlasten.

Dit zijn de kosten die maandelijks terugkeren en altijd (ongeveer) hetzelfde zijn.

Lees ook: Zo bespaar je op de maandelijkse lasten.

Hier zou ik ook aanraden om zoveel mogelijk maandelijks te betalen zodat je zo weinig mogelijk grote bedragen in een keer moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan je hospitalisatieverzekering of andere verzekeringen.

OF

Je kunt er ook voor kiezen om deze grote bedragen jaarlijks te betalen met de eindejaarspremie of het verlofgeld. Zo vallen je maandelijkse uitgaven minder zwaar uit, maar dan ben je wel meteen een hele hap kwijt van je extra budget natuurlijk. Het is maar wat je zelf het gemakkelijkst vindt.

De vaste maandelijkse lasten zijn:

 • huishuur of afbetaling van je huis
 • afbetaling van andere leningen (zoals bvb auto)
 • je verzekeringen (betalen wij maandelijks in 1 pakket)
 • gas en elektriciteit
 • internet / tv / telefoon / gsm
 • eventuele andere abonnementen
 • benzine, reken hierin misschien wat ruim

Hoeveel houd je over van je loon als je de vaste kosten aftrekt van je inkomsten?

Lees ook: Zo hou je het overzicht tussen je inkomsten en uitgaven.

Hou rekening met betalingen die je per kwartaal of per jaar moet betalen!

Ik hou per maand bij wat er moet betaald worden. Zelfs met de verjaardagen van onze kinderen hou ik rekening. Ik hou dit bij in mijn agenda.

Lees ook: 15 tips om te besparen.

Om een voorbeeld te geven:

 • Januari: familiefeest en nieuwjaren bij familie
 • Februari: hospitalisatieverzekering en waterfactuur
 • Maart: Pasen
 • April: sociale ziekteverzekering en moederdag
 • Mei: hospitalisatieverzekering, waterfactuur en verkeersbelastingen
 • Juni: verjaardag metekindjes en petekind
 • Juli : verjaardag oudste dochter en grondlasten
 • Augustus: hospitalisatieverzekering en waterfactuur
 • September: schuldsaldoverzekering + provinciebelastingen
 • Oktober: sint kadoos
 • November: hospitalisatieverzekering, waterfactuur en verjaardag dochter
 • December: verjaardag zoon + kerstpakjes + feestdagen

Heb je een idee wat je maandelijks over hebt van je loon? Hiermee moet je nog eten kopen, kledij, dokterskosten betalen, apotheek, schoolrekeningen, uitstapjes enz… Hoeveel dit allemaal bedraagt hangt volledig af van jezelf. Koop je tweedehands? Koop je graag merkproducten in de supermarkt? Enz…

⇒Doe het zeker ook eens andersom⇐

Maak eens de berekening van wat je tot nu toe hebt verdient per maand en kijk wat je over hebt van je loon. Is het echt nog de moeite om voor dit bedrag zoveel uren te werken?

Hou hierbij rekening met:

 • opvangkosten
 • Extra kosten voor een 2de auto (verzekeringen, hou rekening met eens onverwachte kosten, benzine, bereken dit per maand)
 • Schoolfacturen (opvang, warme maaltijd want misschien is het wel gemakkelijk om je kindje over de middag naar huis te laten komen om te eten)
 • Reken er ook maar die 250 euro erbij die je man zou overhouden indien je ervoor kiest om thuisblijfmoeder te worden.

Lees ook: Thuisblijfmama worden: voor- en nadelen.

Hoeveel heb je dan nog over van je loon? Als het een klein bedrag is kan je het misschien nog met iets anders compenseren? Waar een wil is, is vaak ook een weg. Niet altijd natuurlijk maar soms kan je met kleine opofferingen er ook wel geraken. Wil je bijvoorbeeld enkel thuisblijfmoeder zijn tot je kleintje naar de kleuterschool gaat, dan kun je daar rekening mee houden dat het amper 2,5 jaar is dat je thuis blijft en dat je die korte periode misschien wel kunt overbruggen. Veel succes met het maken van jullie beslissing!

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.