
Thuisblijfmoeder worden, is het financieel haalbaar?
De keuze maken om thuisblijfmoeder te worden is niet zo eenvoudig. De zaken waar men zich vaak zorgen om maakt zijn vooral rond eenzaamheid, verveling, het missen van ander sociaal contact… Maar waar gezinnen het meest zorgen rond hebben is vooral rond de financiële gevolgen van die keuze. En dat herken ik maar al te goed, wij hebben daar ook voor gestaan. We hebben maar al te vaak de berekening gemaakt of we rond zouden kunnen komen voordat we de knoop hebben durven doorhakken.
Ik kan je wel vertellen dat, zoveel jaar later, het steeds makkelijker wordt om rond te komen met 1 inkomen. Het is vooral in het begin een aanpassing en zoeken naar manieren waarop dingen goedkoper kunnen. Iedereen hangt vast aan gewoontes, ook als het gaat op financieel vlak. Na x-aantal jaar thuis zitten is het besparen eerder een hobby geworden. Iets wat zelfs leuk is geworden!
Toch is het niet altijd bij iedereen haalbaar. Alles hangt af van je inkomsten en ook hoeveel je vaste lasten bedragen.
Zo bereken je of het financieel mogelijk is om thuisblijfmoeder (of vader) te worden:
Bereken al je inkomsten.
Eerst wil ik laten weten dat als jullie op 1 inkomen vallen, jullie kunnen genieten van het huwelijksquotiënt. Geen zorgen, dat is ook geldig voor mensen die wettelijk samenwonend zijn 😉 Dit wil zeggen dat je partner maandelijks meer netto loon gaat overhouden. Hoeveel dat net is, dat vraag je best even na op de loondienst op het werk. Hier scheelt dat ruim 250 euro netto per maand. Een deel van het inkomen van je partner wordt overgezet naar jou (een bedrag wat belastingsvrij is) waardoor je partner in een lagere schijf komt te vallen en jullie daardoor minder belastingen betalen.
Dusss hier gaan we…
- Bereken het inkomen van je partner + het geld dat hij extra overhoudt als je van het huwelijksquotiënt geniet.
- Reken hierbij de kinderbijslag, alimentatie of andere toeslagen.
- Heb je nog andere inkomsten? Een zelfstandig bijberoep of iets anders? Vergeet dit er dan niet bij te tellen!
Bereken je vaste maandlasten.
Dit zijn de kosten die maandelijks terugkeren en altijd (ongeveer) hetzelfde zijn. Zoals huur / hypotheek, telecom, energie, afbetalingen van leningen, verzekeringen, abonnementen, enz…
Kijk eens waar je op kunt besparen.
Dikke tip: vergelijk elk jaar de prijzen voor energie, die zijn de afgelopen jaren enorm verlaagd. Wij hebben zo jaren vastgezeten aan een contract wat niet meer bestond! Hierdoor betaalden we maandelijks echt vele tientallen euro’s teveel. Al de verschillende energiebedrijven kun je hier vergelijken bij Aanbieder, en overstappen kost je niets van moeite. Alles wordt kosteloos voor jou gedaan. Aanbieders is een onafhankelijke partij.
Maar ook voor telecom kun je bij Aanbieders de vergelijking doen. Tip: als je alles bij dezelfde provider neemt krijg je vaak mooie korting.
Betaal zoveel mogelijk per maand
Ik zou aanraden om zoveel mogelijk maandelijks te betalen zodat je zo weinig mogelijk grote bedragen in een keer moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan je hospitalisatieverzekering of andere verzekeringen.
OF
Je kunt er ook voor kiezen om deze grote bedragen jaarlijks te betalen met de eindejaarspremie of het verlofgeld. Zo vallen je maandelijkse uitgaven minder zwaar uit, maar dan ben je wel meteen een hele hap kwijt van je extra budget natuurlijk. Het is maar wat je zelf het gemakkelijkst vindt.
Hoeveel houd je over van je loon als je de vaste kosten aftrekt van je inkomsten?
Lees ook: Zo hou je het overzicht tussen je inkomsten en uitgaven.
Hou rekening met betalingen die je per kwartaal of per jaar moet betalen!
Ik hou per maand bij wat er moet betaald worden. Zelfs met de verjaardagen van onze kinderen hou ik rekening. Ik hou dit bij in mijn agenda.
Lees ook: 15 tips om te besparen.
Om een voorbeeld te geven:
- Januari: familiefeest en nieuwjaren bij familie
- Februari: hospitalisatieverzekering en waterfactuur
- Maart: Pasen
- April: sociale ziekteverzekering en moederdag
- Mei: hospitalisatieverzekering, waterfactuur en verkeersbelastingen
- Juni: verjaardag metekindjes en petekind
- Juli : verjaardag oudste dochter en grondlasten
- Augustus: hospitalisatieverzekering en waterfactuur
- September: schuldsaldoverzekering + provinciebelastingen
- Oktober: sint kadoos
- November: hospitalisatieverzekering, waterfactuur en verjaardag dochter
- December: verjaardag zoon + kerstpakjes + feestdagen
Heb je een idee wat je maandelijks over hebt van je loon? Hiermee moet je nog eten kopen, kledij, dokterskosten betalen, apotheek, schoolrekeningen, uitstapjes enz… Hoeveel dit allemaal bedraagt hangt volledig af van jezelf. Koop je tweedehands? Koop je graag merkproducten in de supermarkt? Enz…
⇒Doe het zeker ook eens andersom⇐
Maak eens de berekening van wat je tot nu toe hebt verdient per maand en kijk wat je over hebt van je loon. Is het echt nog de moeite om voor dit bedrag zoveel uren te werken?
Hou hierbij rekening met:
- opvangkosten
- Extra kosten voor een 2de auto (verzekeringen, hou rekening met eens onverwachte kosten, benzine, bereken dit per maand)
- Schoolfacturen (opvang, warme maaltijd want misschien is het wel gemakkelijk om je kindje over de middag naar huis te laten komen om te eten)
- Reken er ook maar die 250 euro erbij die je man zou overhouden indien je ervoor kiest om thuisblijfmoeder te worden.
Lees ook: Thuisblijfmama worden: voor- en nadelen.
Hoeveel heb je dan nog over van je loon? Als het een klein bedrag is kan je het misschien nog met iets anders compenseren? Waar een wil is, is vaak ook een weg. Niet altijd natuurlijk maar soms kan je met kleine opofferingen er ook wel geraken. Wil je bijvoorbeeld enkel thuisblijfmoeder zijn tot je kleintje naar de kleuterschool gaat, dan kun je daar rekening mee houden dat het amper 2,5 jaar is dat je thuis blijft en dat je die korte periode misschien wel kunt overbruggen.
Als thuisblijfmama heb je ook tijd om op andere manieren een steentje bij te dragen
Dit is een heel leuke tip, eentje die me zelf al veel plezier heeft opgeleverd. Namelijk het invullen van enquêtes! Misschien sta je hier wat wantrouwig over, maar das helemaal onterecht. Enquêtes zijn er door bedrijven die marktonderzoek voeren. Ze willen beter begrijpen wat mensen kopen en waarom. Dit op producten of diensten te verbeteren of om nieuwe producten op de markt te krijgen.
Jij kunt door enquêtes in te vullen een bedrag bijeen sparen, of inruilen voor cadeaubonnen. Zo heb ik nog met 4 bonnen van elk 15 euro in de H&M gestaan. En ik was er best fier op dat ik de kleren voor onze kinderen voor een groot deel hierdoor kon betalen.
Lees zeker mijn blog over geld verdienen met enquêtes en ontdek welke platformen interessant zijn.

Deze blog bevat affiliate links, lees er hier meer over.



7 reacties
Pingback:
Maria ten Hoeve
Bedankt voor deze tips, erg fijn om alle financiën op een rijtje te hebben. Ik ben een gescheiden moeder en krijg gelukkig kinderalimentatie en een stukje partneralimentatie. Ik zou graag een poosje thuisblijven voor mijn zoontje om hem extra te ondersteunen. Met deze tips en een beetje creativiteit moet dat wel gaan lukken, en ik zeg er graag een beetje luxe voor op!
Thuisblijfmama.be
Dat is zo, we zijn zoveel gelukkiger ondanks dat we minder luxe hebben. Mooi dat je er zo over denkt ook 🙂
Kathy
Beste,
Kan je huismoeder worden en een zelfstandige bijberoep hebben dan?
Sinds de corona twijfel ik sterk om huismoeder te worden, maar mits alles zo duur word durf ik de stap niet te zetten. Ik ben op de moment volledig zelfstandig.
Mvg
Thuisblijfmama.be
Hey Kathy, zelfstandige in bijberoep kan niet zonder een hoofdberoep te hebben. Dan moet je volgens mij gewoon volledig zelfstandige blijven. En kun je niet van huis uit werken?
Bkr
Heyy bedankt voor de interessante blog! İk weet dat op de site van FOD staat dat ten laste zijn als echtgenoot niet kan :/ hoe is het dan mogelijk?
https://financien.belgium.be/nl/particulieren/gezin/personen_ten_laste/andere#q4
Thuisblijfmama.be
Hey! Je staat niet echt ten laste inderdaad. In de volksmond zegt men het zo, maar eigenlijk wordt een deel van het inkomen van je partner op jouw naam gezet waardoor je minder belast wordt op het gezinsinkomen. Groetjes 🙂