Wat is ADD?
Mama met AD(h)D

Wat is ADD en wat doet het met mij.

Als ik aan iemand vertel dat ik ADD heb, dan vragen ze meestal wat dat is. Ik merk dat heel veel mensen er nog nooit over gehoord hebben. ADHD daarin tegen kent iedereen. Nu ben ik natuurlijk geen dokter of psychiater, maar ik mag mezelf wel een ervaringsdeskundige noemen 😉 Ik heb er al heel veel over gelezen en zit in verschillend groepen met mensen die ADD hebben. Ik kan dus wel in eigen woorden uitleggen wat ADD is en wat het met mij doet.

Wat is ADD?

ADD of attention deficit disorder is een aandachtstekortstoornis.  Het is een vorm van ADHD, alleen zie je het hyperactief zijn niet aan de buitenkant. Het is hyperactief zijn in je hoofd. Je gedachten staan nooit stil en het is hierdoor heel moeilijk om je te kunnen concentreren op iets.

ADD tijdens mijn schoolperiode

Het gevoel hebben dat je anders bent dan anderen is iets wat ik altijd heel sterk heb gevoeld in school. Ik was altijd degene die niet in orde was, die huiswerk was vergeten te maken of het had laten liggen op school. Ik kon ’s avonds zo verstrooid en vermoeid zijn dat huiswerk maken amper nog lukte. Vrienden maken was altijd heel moeilijk ook hierdoor. Mijn schooltijd zou ik niet meer over willen doen. Ik ben heel blij dat ik hier van verlost ben.

Hieronder enkele voorbeelden van hoe ADD voor mij is in het dagelijkse leven.

Zo is het moeilijk voor mij om  mij te concentreren op een gesprek voor een lange tijd. Zeker als er verschillende gesprekken door elkaar bezig zijn. Dan hoor ik vaak van alle gesprekken iets, maar van geen enkel gesprek genoeg om goed mee te zijn met wat er juist aan mij verteld werd. Als ik mijn best doe, lukt het vaak wel om me te concentreren, maar nadien ben ik heel erg vermoeid.

Wanneer een vriendin langs komt en enkele uurtjes met mij praat neemt dat heel veel energie van mij en word ik daar letterlijk echt moe van. Als ik ergens ben geweest waar het druk is, dan kan ik nadien niet veel meer hebben van mijn eigen kinderen ook. Dan heb ik graag dat ze het wat rustig houden want ik voel me echt overprikkeld. Gelukkig zijn we met heel het gezin niet verzot op drukke plaatsen en proberen we deze zoveel mogelijk te vermijden.

ADD en mijn huishouden.

Mijn huishouden is echt chaotisch hier. Ik kan mijn gedachten niet bij mijn taken houden want ik ben zo snel afgeleid. Zo stel ik bijvoorbeeld een timer in om een half uurtje om te gaan opruimen en plots zit ik aan de pc terwijl mijn alarm afgaat. Op het eerste moment val ik echt uit de lucht. Het is dan al volledig uit mijn gedachten gegaan dat ik zou gaan opruimen. Op het moment zelf ben ik mij daar echt niet van bewust dat ik weer ben afgeleid van de taak die ik zou doen. 

Mijn leven lijkt vooral te bestaan uit het proberen om mijn huishouden te runnen. Ik heb vooral moeite met opruimen. Het lijkt alsof ik 24/24 moet opruimen om het allemaal netjes te houden. En eerlijk is eerlijk, er zijn leukere dingen dan het huishouden, toch? Wat het extra moeilijk maakt om hier motivatie voor te vinden. Het zogenaamde geluksgevoel dat mensen krijgen na het poetsen van een huis, dat hebben mensen met AD(h)D veel minder.

Lees ook: ADD en slapeloosheid.

ADD en het zoeken naar dingen.

Zoeken!! Het lijkt alsof ik 10% van mijn tijd moet zoeken naar dingen, want ik raak zoveel kwijt. En het zijn vaak dingen die ik dagelijks nodig heb. ’s Morgens zoeken naar de haarborstel, zoeken naar mijn bril, zoeken naar mijn sleutels, zoeken naar mijn handtas, zoeken naar mijn gsm, enz… Vaak krijg je dan, door onwetende mensen, de raad om alles een vaste plek te geven. Echt? Alsof ik daar zelf niet zou kunnen opkomen. Het probleem is dat ik alles neerleg, in gedachten verzonken, zonder dat ik er zelf bewust van ben dat ik het neerleg. Dus na zelfs maar enkele seconden, weet ik al niet meer waar ik het heb neergelegd. Heel frustrerend en misschien dat ik kan geholpen worden met medicatie, maar dat wil ik niet. Het gaat voor mij zoals het nu is, en dat is voldoende.

Vrienden…

Hoewel ik op zich niet asociaal ben, heb ik toch grote moeite met het onderhouden van vriendschappen.  Ik ben heel achterdochtig en heb het gevoel mensen snel door te hebben. Zo ga ik niet graag aan de schoolpoort staan ook, ik sta meestal gewoon alleen. Ik kan het ook niet hebben dat mensen zich gaan opdringen aan mij, als je een vriendin zoekt die je dagelijks wil horen en opeisen, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ik haak af op mensen die mij  het gevoel geven dat ik constant beschikbaar moet zijn voor hen. Daardoor is mijn vriendenkring heeeeeel beperkt, maar dat is voor mij prima. Ik weet wat ik aan mijn weinige vrienden heb en dat geeft mij rust.

Lees ook: Goofy heeft ADD: 10 dingen die we gemeen hebben.

ADD en slapen

Zoals ik al zei: mijn gedachten staan nooit stil… en ook ’s nachts heb ik daar vaak last van. Ik schreef deze blog waarin je kunt lezen hoe ver dit zelfs kan gaan. Ik ging hiervoor zelfs langs bij een psycholoog om terug te leren slapen. Hiervoor neem elke avond Melatonine (slaaphormonen) om te kunnen slapen. De tips die ik kreeg van de psycholoog om beter te kunnen slapen kun je hier vinden.

En verder…

Verder ervaar ik last van slapeloosheid en hartkloppingen in periodes dat ik stress ervaar. Vooral in rust, als ik in de zetel of in bed lig, durft mijn hart vaak over te slaan. Iets wat mijn dochter aan de leeftijd van 11 jaar ook al een hele tijd heeft. Het is een benauwelijk gevoel maar kan volgens de dokter geen kwaad. In de tijd van mijn depressies moest ik inslaap pillen nemen om te kunnen slapen, maar toen die na enkele uren uitgewerkt waren, kwam ik vanzelf weer wakker. Zo zit je natuurlijk in een neerwaartse spiraal want zonder slaap kan je natuurlijk niet beter worden.

Ik kan zo nog wel even doorgaan,

Maar dit zijn de belangrijkste zaken voor mij. Natuurlijk ben ik meer dan alleen ADD, ik blijf ondanks alles een heel positief persoon. Het is wel een feit dat ik veel gelukkiger ben sinds ik thuisblijfmama ben want kinderen, huishouden en werken was echt moeilijk te combineren voor mij. Natuurlijk heeft ADD meer dan alleen maar negatieve kanten. Voor mij persoonlijk vind ik mijn mooiste kant dat ik heel empatisch ben. Om toch positief af te sluiten 🙂

Wil je meer lezen over hoe ik mijn leven met ADD ervaar? Ik schreef al verschillende blogs die je hier terug kunt vinden. Boeken over AD(h)D kun je hier terugvinden. In het boek ‘DRUKS’ vond ik vooral veel herkenning. Topboek! Lees gerust even mijn review.

Niet alleen AD(h)D hebben kan enorm lastig zijn, lees het verhaal van Olivier over zijn schooltijd met dyslexie.

Bron foto

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

28 reacties

 • Frederique

  Heel interessant om te lezen. Je leest er namelijk wel over maar wat het nou precies is…het is toch anders als jij dat zo uitlegt. Ik vind het vooral mooi dat je aangeeft dat het ook veel positiefs met zich meebrengt.

 • Julie

  Interessant artikel! Ik denk niet dat ik ADD heb, al heb ik ook wel moeite met concentreren maar niet altijd. Bovendien staan mijn gedachten ook nooit stil! Ik wou de test via de link doen maar die werkt helaas niet 🙂

 • Bianca Schrijft

  Zelf heb ik een paar maanden geleden een diagnose traject doorlopen om te kijken of ik ADD heb. Er kwam meer PTSS uit en dat moet eerst opgelost worden. Kijken of dat de klachten veroorzaakt of dat het de klachten van de ADD maskeert.

 • Rory

  Ik wist niet wat ADD precies was. Dit is een hele duidelijke uitleg en situatieschets. Goed om te weten en lezen hoe het in de praktijk uitpakt. Heel pittig haal ik er zo uit. En goed dat je ook zo positief eindigt.

 • Sabine Van der Weerden

  Hey,
  Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die precies is zoals ik zelf ben…
  Ik herken volledig wat je schrijft…
  Vooral je gedachten die van de hak op de tak springen is bij momenten enorm vermoeiend.
  Ik heb vaak het gevoel dat ik enorm veel zou kunnen maar doordat ik nooit lang genoeg bij hetzelfde kan blijven met mijn gedachten en interesse geraakt daar maar 50% van gedaan…
  Ik heb al ontelbare organisatie methoden gebruikt… waarvan ik na enkele maanden niet meer weet hoe ze nu precies weet in elkaar zitten en die ik ook maar amper enkele weken volhou…
  En dat zoeken naar spullen is zoooo lastig… hoe vaak ik dag kwaad voor word op mezelf…
  Je hebt iets in je handen je stapt er mee rond… er schiet iets in je gedachten of je ziet iets anders liggen waarmee je iets wil doen en baf… blijkbaar heb je wat je vasthad ergens achtergelaten…

  • Stephanie

   Ja… dat is ook iets moeilijks hoor voor mij, deze blog 😉 Ik heb eerst een tijdje geblogd, dan weer enkele weken niet… Het is pas sinds enkele maanden dat ik het heel wat beter kan bijhouden. Soms heb ik maar 2 artikels per week ofzo. En ik ben zo slecht in samenwerkingen ook. Ik moet alles opschrijven want ik vergeet anders om ergens op te reageren ofzo. Het lukt me niet vanzelf hoor allemaal. Maar goed, ik doe dit graag en doe echt mijn best hiervoor. Het neemt vele uren per week in beslag maar ik wil dit goed doen 🙂

 • hilde

  Bedankt om dit te delen, verrassend voor mij en gedeeltelijk herkenbaar….voor het eerst dat ik van ADD hoor, meestal gaat het over ADHD….Dat chaotische, ongestructureerd, vergeetachtig, rommel….ik dacht dat het een persoonlijk probleem was….fijn om dit hier te herkennen. Bedankt voor je openheid.

  • Stephanie

   Bedankt voor je reactie Hilde. Ik vind het leuk als mensen herkenning vinden in mijn blogs. Er staan intussen al verschillende blogposts over ADD op mijn blog 🙂 Bedankt voor je reactie, altijd leuk 🙂

 • Fabi

  Ik begrijp je volkomen. Ik heb net dezelfde kenmerken. Ik doe mijn best om eraan te werken maar het is sterker dan mezelf. Wat ik spijtig vind is dat je omgeving dit moeilijk accepteert, ook al kennen ze je probleem. Maar om met een positieve reactie af te sluiten , ik kan goed luisteren naar anderen en kan ook veel beter out off the box denken. Dus ondanks onze onvolmaaktheden, kunnen we toch een bijdrage leveren en onszelf nog graag zien.

 • Debbie

  Zo ontzettend herkenbaar!! Altijd mezelf anders en raar gevoeld, school 1 grote fading terwijl ik helemaal niet dom ben ik kan gewoonweg niet leren. Hoe ik vrienden hebben of niet heb ervaar ..
  Ik heb net ,letterlijk 10 minuten voor de eerste keer in m’n leven ontdekt dat ik waarschijnlijk add heb en eindelijk iets dat me een oorzaak geeft van zaken die voor velen zo simpel zijn en voor mij soms zo grote dingen.

  • Thuisblijfmama.be

   Dag Debby, hiervoor schrijf ik dus deze blogs. Om mensen die herkenbaarheid te geven en te laten weten dat niet alleen zijn. Een stempel krijgen is helemaal niet zo negatief als sommigen denken, integendeel zelfs. Bedankt voor je reactie x

  • Thuisblijfmama.be

   Dag Joke, het thuisonderwijs verloopt vlot. Voor de meisjes is dat vrij eenvoudig, die studeren samen en dat gaat heel goed. Voor Vince schrik ik ervan hoeveel hij uit zichzelf vraagt en leert. Zo is hij momenteel bezig met procenten. Terwijl we daar zelf nooit over begonnen zijn. Maar nu zijn interesse daar zit, gaan we daar wel mee aan de slag. Het is leuk om in zijn interesses mee te kunnen gaan. Dankjewel voor je berichtje, heel leuk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *