Hoe begin je met minimaliseren?
Minimalisme is een levensstijl die de laatste tijd enorm opkomt. De opruimgoeroe Marie Kondo is een ware bron van inspiratie voor iedereen die wil gaan ontspullen. Opruimcoaches schieten als paddenstoelen uit de grond en kingloopwinkels lopen over van het materiaal. Iedereen begint massaal spullen weg te doen en letten meer op wat ze aankopen.
Iets wat ik alleen maar kan toejuichen! Want minimalisme heeft heel veel voordelen. Zelf ben ik enkele jaren geleden al begonnen met minimaliseren. Er komt maar heel weinig materiaal meer binnen, en er is al een enorme berg materiaal uit ons huis gegaan. 10 tallen zakken en dozen vol! En ik overdrijf niet.
Lees ook: Maak je eigen wasmiddel.
Inhoudstafel
Waarom ik ben begonnen met minimaliseren?
Als chaotische ADD-er raak ik dagelijks spullen kwijt. Mijn bril, handtas, belangrijke papieren, enz… Ik heb al teveel uren gespendeerd aan het zoeken naar dingen. Door zoveel spullen weg te doen, is het al heel wat makkelijker om iets terug te vinden. Al kan het altijd beter! Vroeger dachten we dat we kastruimte tekort hadden, maar eigenlijk hadden we gewoon veel te veel materiaal. Materiaal dat we nooit gebruiken. Intussen hebben we zelfs al wat kasten weggedaan, super toch!
Hoe begin je met minimaliseren?
Minimaliseren moet je echt op je eigen manier doen. Het is een werk wat je niet in een week tijd kunt doen. Het kan heel overweldigend zijn en vooral heel ontmoedigend werken als je het overzicht verliest. Het is dus heel belangrijk om heel je huis op te splitsen in kleine stukjes. Er zijn 2 manieren waarop je dit kunt aanpakken, het is maar wat jij zelf het leukste vindt om mee aan de slag te gaan:
1: Minimaliseer ruimte per ruimte
Zorg dat het niet overweldigend is door teveel in een keer te willen doen. Begin bijvoorbeeld in de keuken en werk deze eerste helemaal af voordat je in een andere ruimte begint. Start met de ruimte waar je jou het meest aan ergert! Is de gang altijd een puinhoop? Het gedeelte waar iedereen kan binnen gluren als ze aanbellen? Of stoor je je aan alle rommel op je kamer?
Doe kast per kast, laat je niet overweldigen!
En als zelfs dat teveel is, verdeel een kast dan over enkele dagen. Denk goed na over alle spullen die je hebt: heb ik ze nog nodig? Worden ze gebruikt? Ga ik ze nog gebruiken? Is het iets wat me gelukkig maakt? Alles wat je niet meer wil kun je onderverdelen in: weg geven, weg gooien en verkopen. Horen bepaalde dingen in een andere ruimte? Breng ze dan meteen waar ze thuis horen.
Lees ook: Mei plasticvrij: wij doen ook mee!
Neem 3 dozen bij je:
- Voor de spullen die je wil weggeven of verkopen
- Voor de spullen die in een andere ruimte horen
- Een twijfel doos
De twijfeldoos is voor dingen waarvan je niet goed weet of je ze nu wil houden, of als je ze wil wegdoen. Zet een datum op de doos en bewaar deze op zolder, in de kelder, garage of andere opbergruimte. Kijk een half jaar later nog eens terug naar alles wat er in zit. Wedden dat je intussen al weet wat je met de spullen wilt gaan doen!
2: Minimaliseer per soort
Dit is ook een leuke tip voor wie er geen beginnen aan ziet. Begin klein, en doe stapje per stapje. Wat dacht je van bijvoorbeeld al je boeken te verzamelen en te kijken wat je wel of niet wil houden… Of doorloop eerst alle kledij die je hebt. Wat zie je niet meer graag? Wat past je niet meer? Wat draag je nooit meer? Ga eens door al je medicijnen, leg alles samen en kijk wat er over datum is en breng dat terug naar de apotheek.
Wat inspiratie:
overloop je:
- drinkglazen
- DVD’s en CD’s
- gezelschapsspelletjes
- schoenen en handtassen
- speelgoed van de kinderen
- belangrijk papierwerk overlopen en sorteren
- make-up
- foto’s
- …
Lees ook: Deze documentaires zullen je leven veranderen!
Andere tips:
- Ik heb er enkele jaren over gedaan om te minimaliseren en ben nog steeds niet tevreden. Heb je het even gehad met ontspullen? Geef jezelf de tijd hiervoor. Je hoeft echt niet in een maand heel je huis te doen. Het is een proces van jaren.
- Beloon jezelf tussenin. Minimaliseren is leuk, althans, dat vind ik toch! Het materiaal wegdoen uit ons huis is een beloning op zich. Toch vind ik dat ik mezelf mag verwennen na even flink opgeruimd te hebben. Een lekker kop koffie of thee, een lekker taartje, een avondje weg met vrienden…
- Bedenk iets leuks wat je wil gaan doen met de centjes die je over houdt van wat je kunt verkopen. Koop natuurlijk geen onnodige spullen die je nadien gewoon weer weg wil doen. Ik hou van het idee: Koop herinneringen, geen spullen… Spaar om iets leuks te doen, in plaats van iets leuks te kopen.
5 reacties
Pingback:
Pingback:
Lizzie | Globalizious
Ik heb laatst op netflix een docu gezien hier over, vond ik super interessant!! Ik ben er nog niet zo drastisch mee bezig dat ik echt per onderdeel aan de slag ga. Maar ik pak wel af en toe een stukje aan. Een lade ofzo. Vind het fijn om te doen!! Het ruimt echt op in je hoofd ook, zalig.
Fleur
Goede blog! Het is zeker iets waar ik nodig mee aan de slag moet. Met 2 kinderen in huis weet je af en toe niet waar al die spullen vandaan komen
Nicole Orriëns
Ik heb al best veel weggedaan. En ik leer mijn kinderen ook altijd: als je een hekel hebt aan schoonmaken, moet je zorgen dat je zo min mogelijk spullen hebt!