thuisblijfmama worden
Thuisblijfmama worden

Thuisblijfmama worden? Hier zijn enkele voor en nadelen.

Thuisblijfmama worden, het is voor vele vrouwen een droom! Vaak eentje die onmogelijk lijkt, al is het voor meer mensen mogelijk dan je zou denken. Maar thuis zijn voor kinderen, het is niet voor iedereen. Sommigen zouden de muren op zich zien afkomen en hebben gewoon nood aan sociale contacten en hun werk. Voor de mama’s of papa’s (want thuisblijfpapa’s zijn er ook) die overwegen om thuis te blijven voor de kinderen, maar nog hun twijfels hebben… Voor jullie heb ik deze blog geschreven!

De voordelen van thuis zijn voor de kinderen:

  • Je komt ten laste te staan van je partner. Officieel zeggen ze dat je geniet van het “huwelijksquotiënt”. Dit is een fiscale maatregel die de belastingsdruk verlaagt. Hierdoor betaal je minder belastingen of krijg je meer terug.
  • Het inkomen van je partner wordt minder zwaar belast. Op het loonbriefje van mijn man staat letterlijk: “vrouw ten laste: 1”. Dat zorgt ervoor dat je partner minder wordt afgehouden en er dus netto meer geld over blijft om van te leven. Om te weten hoeveel het voor jullie scheelt, vraag je dat best eens na op de sociale dienst van je werk.
  • Je hebt maar 1 auto meer nodig, als je er al 2 had. Ook dit is een grote kost, reken je verzekeringen, benzine, herstellingskosten, verkeersbelastingen enz maar eens uit op een jaar!
  • Bij het ziekenfonds kom je op het boekje van je partner te staan. Hierdoor betaal je zelf geen lidgeld. (hier is dat een besparing van 80 euro per jaar) Een hospitalisatieverzekering moet je echter wel blijven betalen als je die hebt.
  • Geen kinderopvang meer betalen! Kinderopvang is ook een grote hap uit het budget!! Denk ook maar aan alle stress die je hebt als de opvang gesloten is of je kind ziek is… als je kind naar school gaat moet je rekening houden dat er in België al 15 weken vakantie zijn! Tel daar nog eens de vrije dagen en brugdagen bij. Zelf heb je vaak maar recht op 20 verlofdagen. Je moet steeds opnieuw een oplossing gaan zoeken en dat is niet voor iedereen zo evident. Opa’s en oma’s zijn vaak ook nog aan het werk en zelf is het ook vervelend om telkens op iemand anders te moeten rekenen.
  • Geen kinderopvang = niets missen van de ontwikkeling van je kind. Het is leuk om echt alles mee te maken in het opgroeien van je kindje. Maar ook als je kinderen wat ouder zijn en naar school gaan hoef je geen opvangstress te hebben. Het geeft me zoveel rust om er altijd te zijn als de kinderen vakantie hebben of ziek zijn.
  • Thuisblijfmama zijn= tijd voor je kinderen, tijd voor je huishouden, tijd om bezoekjes te brengen aan vrienden en familie, tijd om boodschappen te doen op momenten dat het niet druk is in de winkel, tijd om een wandeling te gaan maken met je kindjes, tijd om lekker te koken en te bakken als je dat graag doet. En omdat je tijdens de week al tijd hebt om je huishouden te doen heb je in de weekends heel wat minder werk te doen en kan je opnieuw genieten met je gezin.
  • Sinds ik thuisblijfmoeder ben, heb ik veel minder last van stress. Ik kan veel meer verdragen van onze kinderen en geniet veel meer van de vakantie periodes samen!

Lees ook: Thuisblijfmoeder worden: is het financieel haalbaar?

Nadelen van thuisblijfmama zijn:

(al wegen die in mijn geval niet op tegen de voordelen)

  • Je hebt geen collega’s meer, voor iemand die heel sociaal is aangelegd kan dit wel een domper zijn. Ik heb het geluk dat er familie dichtbij woont, en dat ik eens op bezoek kan bij een vriendin of dat er eens een vriendin langs komt. Dus op sociaal vlak heb ik niet het gevoel dat ik iets mis.
  • Als er niemand  van familie of vrienden dicht bij je woont en je hebt geen auto, dan kun je jou wel geïsoleerd voelen.
  • Het is echt niet alleen rozengeur en maneschijn. Onderschat het niet. Thuisblijfmama zijn is hard werken! Het huishouden is nooit gedaan, en met een baby / kleine kinderen in huis geraak je soms nergens aan toe. Het huis ligt er nooit volledig opgeruimd bij en ik kan je verzekeren: soms voel je je een slaaf van je eigen huis.
  • Je moet het met minder inkomen gaan doen en dus gaan besparen op verschillende zaken. Het zijn zaken waar je zelf over moet gaan nadenken waar je wel of geen waarde aan hecht. Ik heb echt geen smartphone nodig van 900 euro om gelukkig te zijn. Een dure auto of een grote villa zouden mij ook niet gelukkiger maken als dit wil zeggen dat ik terug moet gaan werken. Ik kan nu, 4 jaar later, zeggen dat het steeds gemakkelijker is om rond te komen. Ons inkomen is 1500 euro lager dan vroeger! En we komen niets te kort. We gaan op uitstap en de kinderen krijgen alles nieuw.
  • Reken ook op een hogere factuur voor gas en elektriciteit. Doordat je een hele dag thuis bent ligt de verwarming ook een hele dag aan. Maar al bij al valt dat hier wel mee. Wij hebben intussen al zonnepanelen gelegd en hierdoor zijn onze maandelijkse lasten wat minder zwaar.

Lees ook: Besparen op je maandelijkse lasten? Zo doen wij dat!

Verder zijn er veel vooroordelen tegenover thuisblijfmama’s, maar daar lig ik niet wakker van. Ik doe wat mij en mijn gezin gelukkig maakt en wat een ander daarover denkt maakt me niet uit 😉 Ieder moet doen waar hij zich zelf goed bij voelt en wat haalbaar is. Ik ben alvast dankbaar dat ik een keuze KON maken.

Thuisblijfmama worden

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

5 reacties

  • Lien

    Ik vind het super dat er nog jonge vrouwen zijn die er bewust voor kiezen thuisblijfmama te worden.

    Ik heb de keuze ook gemaakt gezien ik te lage draagkracht heb om een job in de zorg vol te houden. Het was echter niet makkelijk toe te geven… (HSP +++)
    Ook de zorg vd kids valt volledig op mij, gezien partner constant werkt. Keuze is dus snel gemaakt.
    Mag ik vragen: welke stappen heb jij ondernomen om thuisblijfmama te worden?

    • Stephanie

      Dag Lien, je berichtje is tussen de spam geraakt jammergenoeg. Daarom mijn late reactie want ik heb het nu pas gezien. Ik heb ook HSP. Ik was voordien onthaalmoeder en stond sowieso al ten laste bij mijn man. Dus veel stappen heb ik niet moeten ondernemen. Ik sta nu op het ziekenboekje van mijn man en betaal geen ziekenbond meer. Enkel nog de hospitalisatieverzekering. Maar verder heb ik niet speciaal stappen moeten zetten 🙂 Bedankt voor je reactie xxx

  • Charlotte Vandenberghe

    Beste Stephanie

    Ik vroeg me af welke formaliteiten je in orde moet brengen wanneer je stopt met werken en de keuze maakt om thuis te blijven voor de kindjes. Bijvoorbeeld: je komt ten laste van je partner, maar waar en hoe moet je dat aangeven? Is dat enkel op belastingaangifte of moet je dit ook aangeven bij RVA ofzo? Ik heb echt geen idee!

    • Thuisblijfmama.be

      Dag Charlotte,

      Ik heb de vakbond stopgezet, die hoef je niet meer te betalen. Van de RVA ben ik niet zeker, maar dan beter het zekere voor het onzekere nemen. En de ziekenbond ook op de hoogte brengen, dan kom je daar op het boekje van je partner terecht. Gewoon via het werk van je partner ook laten weten dat je bij hem ’ten laste’ staat. Dan heeft je man op het einde van de maand wat meer netto over.

      Groetjes,
      Stephanie

  • Nena Van Brussel

    Hallo het is met nena ik eat eens met een vraag het is heel moeilijk om een oppass te vibden voor de kinderen als het vakantiebsi en voor ze naar school te doen ook ik ben heel graag meer bezig met mijn gezin nu was de vraag moet je gehuwd zijn voor thuisblijfmama te worden of mag het ook als je wettelijk gwn samen woont

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *