Voordelen van een kokendwaterkraan
Blog,  Ecologisch leven

Bespaar water, tijd en energie met een kokendwaterkraan

Dagelijks wordt hier enorm veel water verspild. Onze boiler hangt in de kelder en het duurt echt een hele tijd voordat er warm water uit de kraan in de keuken komt. Zonde, want er gaat zo veel water verloren. Een systeem dat ervoor zorgt dat er meteen kokend water uit de kraan kan komen is daarom superhandig! Ik zag al vaker berichten over een kokendwaterkraan voorbijkomen en ik zocht voor jou even de voordelen op. Ik hou van alle moderne snufjes die ons leven net wat eenvoudiger maken. Zo’n kraan is er één van.

De voordelen van een kokendwaterkraan op een rij:

Altijd meteen kokend water: tijdbesparend!

Denk eens na over het aantal keren per dag dat je kokend heet water nodig hebt… en de tijd die je doorbrengt terwijl je wacht tot het water kookt. Wanneer je pasta, aardappelen, rijst, of groenten wil koken, duurt het al een hele tijd vooraleer het water het kookpunt bereikt…

Wanneer de maagjes van de kinderen beginnen te knorren en ze om koekjes of snoep beginnen te vragen, dan wil je maar al te snel zorgen dat die gezonde maaltijd op tafel staat.

Ook water voor je thee of een minuut soepje is meteen klaar.

Dankzij het kokend hete water zijn ook de flesjes, speentjes… meteen steriel voor je baby.

Bye bye waterkoker! Hello extra kastruimte!

Ik hou van minimalisme. Alles wat ik niet echt nodig heb, mag weg. Of dat is toch waar ik naartoe wil werken. Dat de waterkoker weg kan zorgt ervoor dat er een apparaat minder in je keuken / keukenkast staat. Meer ruimte voor andere spullen, of nog beter: gewoon minder spullen. Yeeey!

Veel, heel veel besparing op je waterfactuur en op je energiefactuur!

Wij hebben meer dan eens per dag warm water nodig: om te koken, om schoon te maken, om de afwas te doen… Ik wil er niet aan denken hoeveel liter water per jaar we verspillen. Wanneer je meteen kokend water uit je kraan haalt hoef je geen druppel meer te verspillen. Dat we met z’n allen moeten zuinig zijn met water is intussen algemeen geweten.

Maar ook je energiefactuur is hier blij mee. Geen energieverspilling meer met je waterkoker (wat ook nog eens extra tijd kost). En ook je microgolf hoeft niet meer te draaien voor je kopje thee of je oplossoep. De energiekosten voor een liter kokend water liggen een stuk lager met dergelijke kokendwaterkranen dan wanneer je water op de kookplaat of met de waterkoker moet warmen.

Ook goed om te weten over de kokendwaterkraan:

Kijk per merk goed naar de voordelen van de kraan. Ik haalde onderstaande informatie uit de brochure van de Grohe Red kokendwaterkraan. Ik kan dus niet met zekerheid zeggen of dit voor andere merken hetzelfde werkt. Kijk dus zeker naar alle kenmerken van de kraan die je wil aankopen.

Kindveiligheid:

Over de kindveiligheid is heel wat te vinden. Zo’n kraan wordt voorzien van een speciaal kinderslot. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je kindje zich kan verbranden aan het kokend hete water. Er is een bepaalde handeling nodig om het kokend water uit de kraan te krijgen waardoor dit voor kinderen niet lukt. Ook is er geen gevaar van een spetterende kraan: deze kraan zorgt dat het kokend hete water rustig stroomt zonder te spetteren. En als je je hand van de knop haalt, dan stopt het stromen van het water onmiddellijk.

Een dergelijke kraan is energiezuinig en heeft een energiescore A. In ieder geval een stuk zuiniger dan water opwarmen met je waterkoker. Op vakantie? Dan kun je de boiler in de vakantiemodus zetten, zo warmt het water maar tot 60 ºC waardoor verdere energiebesparingen worden gerealiseerd. Heb jij al een heetwaterkraan, of ben je van plan om er binnenkort een aan te schaffen?

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *