Tips om energie te besparen | Zo doe je dat!
Energiezuinig leven is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Door enkele kleine aanpassingen te doen kun je al heel wat besparen op energiekosten. Ik geef je onze tips om energie te besparen. Heb je zelf nog extra tips? Aarzel niet om het lijstje aan te vullen in de reacties!
Een eerste tip die ik je wil meegeven, is om elk jaar opnieuw de verschillende energiemaatschappijen te vergelijken. Als je dit al enkele jaren niet meer hebt gedaan, dan is dit al een eerste stap om te doen. Ik hielp al verschillende mensen hiermee en die besparen echt enkele honderden euro’s per jaar! Vaak blijven mensen jaren op hetzelfde contract hangen, een contract wat vaak niet eens meer bestaat. Wat velen ook niet weten is dat je in enkele minuten tijd kan vergelijken en overstappen. Je nieuwe provider zorgt dat alles geregeld wordt met je vorige provider. Heel gemakkelijk dus. Doe hier de vergelijking en kijk hoeveel geld je kunt besparen zonder er moeite voor te moeten doen.
Algemene tips om energie te besparen:
Maak gebruik van LED verlichting
LED verlichting staat bekend voor hun duurzaamheid: ze gaan tot 50 keer langer mee dan halogeen of gloeilampen en je bespaart tot wel 90% op je energiekosten. LED verlichting verdient zich binnen het jaar terug. Een investering waard dus.
Voorkom sluimergebruik
Trek alle ongebruikte apparaten uit het stopcontact. Want ook wanneer de toestellen niet aanliggen, verbruiken ze onnodig elektriciteit. Ook een computer die blijft aanliggen verbruikt meer energie dan je zou denken.
Gebruik elektrische apparaten met een A+++ label
Bij de aankoop van elektrische apparaten hou ik altijd rekening met het energielabel op de toestellen. Hoe zuiniger, hoe beter!
Isoleer je huis
Dit vraagt een grote investering, maar het is een investering die je er terug uit haalt. Niet alleen dakisolatie en spouwmuurisolatie zijn interessant. Denk je er ook aan om het plafond van een koude kelder te isoleren? Heb je al eens nagedacht over spouwmuurisolatie?
Investeer in zonnepanelen
Wij hebben intussen al een dik jaar half onze zonnepanelen. Een hele investering, maar die zorgt er meteen voor dat je maandelijks bespaart op je energiefactuur.
Maak gebruik van een slimme thermostaat
Onze slimme thermostaat is super handig. Zo stellen we voor elk moment van de dag de juiste temperatuur in. Op die manier besparen we op de verwarmingskosten.
Zet de temperatuur een graadje lager
En bespaar hiermee wel 7% van de verwarmingskosten! Een dikke pyjama en een dekentje doen de rest. En dat is nog zoveel gezelliger ook.
Tips om energie te besparen in de keuken:
De vaatwas
Investeer in een energie zuinige vaatwas met een eco stand. Laat de vaatwas enkel draaien wanneer hij vol zit.
Waterkoker
Doe niet meer water in de waterkoker dan wat je nodig hebt. Zo is het water sneller warm en hoef je geen onnodige energie te verspillen.
Oven
Wist je dat een oven niet altijd hoeft voorverwarmd te worden? Wanneer we pizza of ovenschotels of kant en klare maaltijden in de oven steken, dan warmen we de oven niet voor. Het is ook niet nodig om het eten dan langer in de oven te steken. Enkel voor het bakken van taarten of brood laten we de over wel voorverwarmen.
Koelkast
Zet de koelkast niet langer open dan nodig. Organiseer je koelkast zodanig dat je snel alles terug kan vinden. Kies ook hier terug voor een energie zuinig model, aangepast aan je gezin. Een koelkast waar niet veel in zit zal meer verbruiken dan een kleine volle koelkast.
Diepvries
Kies voor een energiezuinig toestel met anti-ijsvorming. Deze zijn super handig want je hoeft nooit ijs af te schrapen. Deze zijn dus veel energie zuiniger dan de klassieke modellen. Heb je geen no-frost diepvries, dan ontdooi je deze best 2 keer op een jaar. Of vaker indien je merkt dat er een laag ijs aan de diepvries hangt. Hoe dikker de laag ijs, hoe meer je diepvries verbruikt.
Energie besparen tijdens het koken:
Gebruik het gepaste formaat van pannen. Het is jammer om een grote pan te moeten verwarmen voor amper 2 stukjes vlees. Aardappelen zet ik nooit volledig onder water. Wanneer je maar 1/3 van het water nodig hebt, dan kookt het sneller en verbruik je minder energie. Kook je bijvoorbeeld pasta of rijst? Zet dan het vuur af tijdens de laatste minuutjes dat het moet koken. Je rijst of pasta heeft voldoende aan de restwarmte om te garen.
Tips om energie te besparen met de was:
Was je kleren op 30°
Dit doe ik intussen al jaren, en onze kleren zijn even proper gewassen als toen ik ze op 40° waste.
Wat met beddengoed?
Om huisstofmijt en schimmels te doden, moet je beddengoed op warme temperaturen gewassen of gedroogd worden. In de zomer hang ik het beddengoed buiten te drogen, en dan was ik het op 60°. In de winter, wanneer het beddengoed in de droogkast gaat, dan was ik het beddengoed maar op 40°.
Laat handdoeken en beddengoed op de hoogste stand zwieren
Zo is de was nadien veel sneller droog en vraagt het minder energie in de droogkast om te drogen.
Beperkt het gebruik van een droogkast
Kleren worden zoveel mogelijk opgehangen aan een droogrek. Vooral in de zomer drogen we alles, op de handdoeken na, buiten.
Deze blog bevat affiliate links, lees er hier meer over.
Afbeelding van Colin Behrens via Pixabay