wasmiddel maken
Bespaartips,  Blog,  Ecologisch leven,  Huishoudtips

Zelf wasmiddel maken + mijn bevindingen.

Zelf wasmiddel maken is tegenwoordig helemaal in. Het is spotgoedkoop, milieuvriendelijk en zelfs goed voor de gevoelige huid. Het is ook niet eens veel werk om het te maken, en als je die in dezelfde hoeveelheden maakt als ik, dan kom je maanden toe met je homemade wasproduct! #meiplasticvrij

Zelf wasmiddel maken

Wat heb je nodig?

 • 80 gram marseillezeep
 • 5 liter water
 • 70 druppeltjes etherische olie in de geur die je zelf kiest
 • 50 gram natrium bicarbonaat (voor de witte was)
 • een grote kookpot waar 5 liter water in kan
 • een rasp (ik gebruik mijn keukenrobot om te raspen)
 • een mixer

Ik haal al mijn producten bij Dille & Kamille.

Recept:

Zet 5 liter water op en laat koken. Ik gebruik een waterkoker omdat dit sneller gaat. Rasp intussen de marseille zeep, ik heb meteen de hele blok laten raspen door mijn man. De volgende keer hoef ik alleen maar 80 gram geraspte zeep af te wegen. Als je geen rasp hebt, kun je ook met een mes de zeep in kleine stukjes doen.

Als het water kookt doe je de geraspte zeep erbij en meng je tot de zeep goed is opgelost. Indien je wasmiddel maakt voor de witte was, mag je er de natrium bicarbonaat aan toevoegen.

Laat alles goed afkoelen. 24 uur is echt wel het minimum. In die tijd gaat de vloeibare massa over naar een heel erg dikke massa. Als alles voldoende afgekoeld is, kun je alles goed mixen. Doe er dan nog 70 druppeltjes etherische olie in en mix nog eens kort. Nadien giet je het wasmiddel in een fles. Zelf gebruik ik lege 5 liter flessen van gedemineraliseerd water. Maar je kunt evengoed 2 lege flessen van je vorige wasmiddel uitspoelen en hergebruiken.

→Ik heb mijn wasmiddel na 24 uur al gemixt, maar nadien is het nog een pak dikker geworden. Ik kreeg het nog amper uit mijn fles waardoor ik alles terug in de pot moest gieten en er de mixer opnieuw heb moeten inzetten.

Mijn bevindingen:

Ik gebruik het wasmiddel intussen al een dikke 2 maanden. Zelf stond ik eerst wat twijfelachtig over het zelfgemaakte wasmiddel en wou het zeker voldoende getest hebben voordat ik er een blog over zou schrijven.

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben, het wasmiddel doet goed zijn werk! De geur kun je helemaal zelf bepalen, wat ik echt wel leuk vind. Ik heb nu de gekozen voor de geur van mandarijn, maar ik wil zeker nog lavendel uitproberen ook. Het nadeel aan de grote hoeveelheid die ik gemaakt heb is dat ik wel nog lang moet wachten voordat ik eens een ander geurtje kan proberen, hahaha 🙂

Vlekken gaan niet altijd uit, maar dat heb ik met gewoon wasmiddel ook. Bij elke vlek weet Tante Kaat wel raad 😉

Zelf je wasmiddel maken, hoe goedkoop is het nu echt?

De marseillezeep kocht ik bij Dille & Kamille voor €4,95 voor een stuk zeep van 450 gram. Ik heb 80 gram nodig voor 5 liter wasmiddel, dus de zeep kost mij €0,88.

De biologische etherische olie met mandarijn kostte mij €7,53 voor 10ml. Uit 10 ml etherische olie haal je 200 druppeltjes. Ik heb zelf 70 druppeltjes ingedaan en dat komt neer op €2,63. Uiteraard kun je minder druppeltjes indoen ook, dan is de geur wat minder sterk. Je kunt er ook voor kiezen om er helemaal geen geurtje in te doen, maar dan heb je het lekkere geurtje ook niet aan je kleren, wat voor mij wel belangrijk is.

Voor de witte was moet je dan nog de natrium bicarbonaat toevoegen. Die kocht ik in Delhaize aan €2,85 voor 750 gram. Ik heb maar 50 gram nodig en dat kost mij dus €0,19.

Voor 5 liter gewoon wasmiddel betaal ik dus 3,70 euro.

Voor 5 liter wasmiddel voor de witte was betaal ik €3,89 euro.

Dit is natuurlijk gerekend zonder het verbruik van water en elektriciteit.Ik gebruik evenveel van het zelfgemaakte wasmiddel als dat ik gebruikte voor het wasmiddel dat ik kocht in de supermarkt.

En wat met wasverzachter?

Voor wasverzachter kun je best kiezen voor azijn. Het is een natuurlijk product en dus goed voor het milieu! En zit er maar niet mee in: je was ruikt totaal niet naar de azijn, ik spreek uit ervaring. Ik vind de geur van azijn even vreselijk als jij! 😉 Maar azijn gebruiken in je was heeft zoveel voordelen:

 • Het lost overige zeepresten op uit je machine.
 • Ontkalken van je wasmachine.
 • Het is spotgoedkoop.
 • Het bestrijdt schimmels en bacteriën.

Wat denk jij over dit zelfgemaakte wasmiddel? Is het iets wat je zelf ook wil proberen of maak je intussen ook al zelf je wasmiddel?

Als je iemand bent die grote waarde hecht aan voedingsmiddelen en verzorgingsproducten waarin geen rommel zit? Dan raad ik echt aan om mijn blog over de gratis YUKA app te lezen!

Poets jij al met ecologische producten? Lees ook: Schoonmaken met ecologische producten: Mijn favorieten!

Deze blog bevat affiliate links, lees er hier meer over.

Wasmiddel maken

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

27 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *