Mijn wasroutine: foto van witte was die buiten hangt te drogen
Blog,  Huishoudtips

Mijn dagelijkse wasroutine: zo hou je het overzicht

Naar mijn wasroutine werd al meerdere keren gevraagd. Het heeft lang op zich laten wachten… maar hier is hij dan 😉 Met een gezin van 5 staat de wasmachine zelden eens een dag stil. Ik heb elke week minimum 7 machines was te doen. Voor elke dag een wasje dus. En meestal heb ik er zelfs meer!

Om het overzicht niet te verliezen en wat mee te blijven met de was heb ik enkele tips voor jullie. En ja… Ik gebruik echt 3 soorten wasmanden 😉

Mijn dagelijkse wasroutine:

1: Verzamel de was op vaste plaatsen

Hier staan in totaal 3 hoge, grote wasmanden in huis die niet mogen verplaatst worden:

  • Eén in de badkamer: hier horen alle washandjes, handdoeken, onderbroeken en kousen in, die worden op 60° gewassen. Ja… ook bij mij staat er op de onderboeken en kousen dat ze niet zo warm moeten gewassen worden. Maar eerlijk is eerlijk: ik doe het intussen al 13 jaar zo en ik heb hier totaal geen negatieve ervaring mee. Omdat ik het net wat hygiënischer vind, ben niet van plan om hier verandering in te brengen.
  • Er staat een wasmand in de gang boven. Hier mag alles in van kleren: jeans, witte was, gekleurde was enz… Alles wat hier in komt, wordt gewassen op 30°.
  • En de laatste wasmand staat bij ons in de keuken. Misschien voor velen een gekke plaats? Maar hier kon het niet anders. Hier komen alle keukenhanddoeken in, de vaatdoeken… Maar ook kledij. Hier worden vaak pyjama’s aan gedaan beneden en dan raken die vuile kleren echt niet meer in de wasmand boven. Dus moest er wel een wasmand komen beneden ook.

2: Sorteer de was:

Ik sorteer de kledij op donker, gekleurd en wit. De gekleurde was sorteer ik meestal nog tussen donker en bleek gekleurde was. Maar als ik niet echt veel was heb durf ik dat ook wel eens samen te gooien. Ik heb hier nooit problemen mee gehad met verkleurde kledingstukken enzo.

Het beddengoed wordt meteen gewassen, dus die was wordt nooit in de wasmanden gedaan. Het beddengoed was ik op 60°. Keukenhanddoeken, vaatdoeken en doeken die ik gebruik om te poetsen gaan allemaal samen in een programma van 90°. Ik gebruik nooit 2 keer dezelfde schoonmaakdoek of dweil zonder dat die eerst gewassen werd.

De was wordt uit de mijn hoge wasmanden gehaald en in een van mijn flexibele wasmanden gedaan. Mijn washok zit namelijk in onze kelder, en dan moet ik van een smallere trap af. Wat echt heel onhandig is met een gewone wasmand. Voor wie voldoende plaats heeft en liever wil dat het gezin al helpt met sorteren bestaan er wasmanden met meerdere vakken. Hierin kun je meteen sorteren met donkere, gekleurde en bleke was.

3: Doe de was op een vast moment van de dag

Elke ochtend werk ik dit in mijn ochtendroutine. (oké, bijna elke ochtend, als ik het niet vergeet 😉 ) Zo blijft de was doen gewoon overzichtelijk en is de kans dat je achterop raakt wel heel klein.

Kies een aangepast programma, doe je wasproduct en eventueel wasverzachter of azijn in het bakje en laat maar lekker draaien!!

Wist je trouwens dat ik al 2 jaar zelfgemaakt wasmiddel gebruik? Het recept kun je hier vinden.

4: Vergeet niet te drogen!

In mijn washok staat een droogtoren waar ik graag de kledij aan hang om te drogen. Handdoeken, de kookwas en het beddengoed gaan altijd de droogkast in. Maar kledij, vooral dan jeans en truien, gaan op het droogrek. T-shirts zou ik nog op een licht programma laten drogen zodat ik nadien meteen kan plooien en gewoon heel weinig strijk heb.

5: Plooien en in de juiste wasmand

Nadat de was gedroogd is, is het tijd om de was te plooien. Alles wat moet gestreken worden, gaat in een aparte wasmand. En eens om de twee weken doe ik de strijk. Het meeste kan wel gewoon geplooid worden en zo in de kast gelegd worden.

6: Nu het zwaarste stuk: de verse was in de kast leggen!

Grappig eigenlijk, maar het valt op dat bij veel mensen dit nogal een ding is. Die kleren terug op zijn plaats leggen lijkt wel het zwaarste onderdeel van de wasroutine. Het plan is om voor elke kamer een wasmand te kopen waar ik hun was in wil leggen. Met de bedoeling natuurlijk dat die dan zelf hun was in hun kast gaan leggen. *wish me luck*

Een wasje per dag in plaats van een wasdag

Ik kies er heel bewust voor om elke dag was te doen: ik heb een wasmachine met een capaciteit van 9 kilo… Wanneer die vol zit, draait hij 2u30 om een was proper te krijgen. Ik kan onmogelijk in 1 dag tijd alle was doen. Daarbij lijkt het voor mij minder tijdrovend om de was gewoon dagelijks te doen. Wanneer het nodig is draai ik eens een extra machine bij.

Minder textiel in huis = minder was

Eén van mijn tips om goed mee te zijn met de was, is ervoor te zorgen dat je er niet veel kunt hebben… Daarmee bedoel ik dat je best geen kasten vol handdoeken hebt of kleerkasten die uitpuilen van de kleren.

Hoe meer was je hebt… Hoe langer je kunt wachten om de was te doen.

Hier hebben we maar 20 gewone handdoeken. Voor een gezin van 5 is dit niet veel. Ik moet elke week 2 machines draaien met handdoeken, washandjes en ondergoed. Wacht ik wat langer, dan hebben we niets meer om ons mee af te drogen. Ik moet eerlijk bekennen dat we soms wel naar de grote badhanddoeken moeten grijpen wanneer de kleine handdoeken op zijn. Oeps!

Hetzelfde voor ondergoed of kledij… Wij hebben alle 5 niet veel kledij. Zo moet ik wel netjes de was bijhouden. Of we moeten in vuile kledij rondlopen, en dat is ook niet de bedoeling natuurlijk. Sinds ik begonnen ben met minimaliseren, heb ik heel wat weg gedaan uit onze kasten. Alles wat in onze kleerkasten hangt zijn kledingstukken die we echt graag zien, waar we in passen en wat we regelmatig dragen.

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan mijn wasroutine. Houden jullie ook de was dagelijks bij?

Photo by Skitterphoto from Pexels

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *