Blog,  Huishouden,  Huishoudtips

Stappenplan voor een huishoudschema als thuisblijfmoeder

Als thuisblijfmoeder heb je meer dan enkel de zorg voor je kinderen. Er is een volledig huishouden met alle was, plas en andere taken die op je staan te wachten. Vooral met kleine kinderen kan het lastig zijn om wat gedaan te krijgen. Het kan een uitdaging zijn om een efficiënt huishoudschema te vinden waarmee je alles gedaan kunt krijgen en tegelijkertijd tijd te vinden voor je kinderen en voor jezelf. In deze blogpost delen we praktische tips en een stappenplan om een effectieve huishoudroutine te creëren, zodat je je tijd en energie kunt optimaliseren.

Schrijf alle huishoudelijke taken op die je moet uitvoeren in huis

Neem de tijd om je dagelijkse taken in kaart te brengen. Denk aan huishoudelijke taken die echt dagelijks moeten gebeuren zoals koken, wassen, stofzuigen en opruimen, dit naast de zorg voor je kinderen. Lijst al deze taken op, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat er elke dag moet gebeuren.

Maak daarnaast een lijst met alle andere taken die niet dagelijks moeten gebeuren. Stof afnemen beneden, stof afnemen boven, ramen schoonmaken, dweilen, enz… Vergeet ook niet taken te noteren zoals beddengoed verschonen, kasten schoonmaken, oven reinigen, koelkast reinigen enz…

Maak enkele schema’s

Het verdelen van taken in verschillende schema’s kan je helpen om een georganiseerde en efficiënte huishoudroutine te creëren. Onderstaande schema’s zijn maar een voorbeeld van hoe je het zou kunnen doen, maar doe vooral wat voor jouw gezin goed is. (met huisdieren zul je bijvoorbeeld vaker moeten schoonmaken en misschien heb je minder vaak behoefte aan schone lakens)

Dagelijkse taken

  • Opruimen: Ruim dagelijks op en zorg ervoor dat alles op de juiste plaats wordt teruggezet.
  • Afwassen: Doe de afwas na elke maaltijd of gebruik een vaatwasser.
  • Maaltijdbereiding: Bereid maaltijden voor je gezin en zorg voor een evenwichtige voeding.
  • Wasgoed: Was dagelijks kleine hoeveelheden wasgoed om te voorkomen dat het zich opstapelt.

Wekelijkse taken

  • Stofzuigen en dweilen: boven en beneden.
  • Badkamer schoonmaken: Maak de badkamer(s) schoon, inclusief het toilet, de wastafel, het bad en de douche.
  • Beddengoed verschonen: Verschoon het beddengoed in alle slaapkamers.
  • Boodschappen doen: Doe een keer per week boodschappen voor de benodigde levensmiddelen en huishoudelijke artikelen.
  • Administratieve taken: Regel administratieve zaken, zoals het betalen van rekeningen en het bijhouden van financiële documenten.

Maandelijkse taken

  • Schoonmaken in de keuken: Het schoonmaken van de oven, de koelkast en microgolfoven. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks enkele keukenkasten schoon te maken zodat je niet de volledige keuken in 1 keer moet doen..
  • Organiseer en maak kasten en opslagruimtes schoon: Ook hier kun je alle kasten gaan verdelen zodat je maandelijks enkele kastjes gaat bijhouden en nooit voor hele grote schoonmaaktaken staat in 1 keer.
  • Onderhoud apparaten: Controleer en onderhoud apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en droogkast.
  • Tuinonderhoud: Verzorg de tuin, inclusief het maaien van het gazon, snoeien van planten en verwijderen van onkruid.

Taken per half jaar

  • Grote schoonmaak: ramen lappen, plafonds afstoffen en alle oppervlakken reinigen.
  • Seizoenswisseling: Ruim kledingkasten op en verwissel kleding op basis van het seizoen.
  • Controleer en repareer: Controleer de woning op eventuele reparaties die moeten worden uitgevoerd, zoals lekkende kranen of kapotte schakelaars.
Tips voor een huishoudschema als thuisblijfmoeder.

Kijk welke taken je kunt uitbesteden

En neen, het hoeft hier niet perse te gaan over het aannemen van een huishoudhulp. Al kan dat voor velen misschien wel de ideale oplossing zijn indien de portemonnee het toelaat. Ook je partner, ook al gaat hij uit werken en zorgt hij voor het hoofdinkomen, kan best wel enkele extra taken vervullen. Ook jij hebt je handen dagelijks vol met de zorg voor de kinderen. Wat helemaal niet te onderschatten is.

Misschien heb je een lieve behulpzame mama of vriendin die met plezier de strijk van je overneemt?

Maar ook kinderen kunnen vanaf een bepaalde leeftijd best wel eens een taakje doen. De vaatwasser vullen en/of legen, even met de stofzuiger door het huis gaan of het afval naar de vuilnisbak brengen.

Creëer routines voor de dagelijkse taken

Creëer routines voor de ochtend, middag en avond voor de dagelijkse taken. Wanneer je bepaalde taken in een routine kunt verwerken, gaat het huishouden meer als vanzelf. Het is als je tanden poetsen voor je gaat slapen, je hoeft er niet meer bij na te denken. Onderstaan voorbeeld past misschien helemaal bij je gezinssituatie, maar zorg vooral voor een routine wat voor jou kan werken en wat bij je gezin past. Bijvoorbeeld:

’s Morgens:

Opstaan, ontbijt voorbereiden, kinderen klaarmaken voor school, enzovoort. Tijd om een koffietje te zetten terwijl je vaatwasser vult of leegt, waarna je even tijd neemt voor jezelf om te genieten van je koffie. Je stopt een machine was in en gaat even met de stofzuiger rond.

In de middag:

Lunch bereiden, kinderen van school halen en gezellig samen eten. Samen de tafel afruimen en alles meteen in de vaatwasser stoppen. Kinderen naar school brengen en de was uithangen.

’s Avonds:

Kinderen van school halen en even gezellig samen een 4-uurtje eten en de dag overlopen. Boekentassen leeghalen en de afwas wegbergen. Eventueel al klaarmaken voor de dag nadien? Koken, eten, tafel afruimen en de vaatwasser aansteken enz…

Je snapt wel waar ik naartoe wil 🙂

Verdeel de wekelijkse taken over de weekdagen

Verdeel de taken die je wekelijks doet over de werkdagen van de week. Gun jezelf een vrij weekend met je gezin en probeer de wekelijkse taken op vaste dagen van maandag tot en met woensdag. Op die manier heb je een mooie spreiding van de klusjes en hoef je niet al te veel in 1 dag te doen. Bijvoorbeeld:

maandag: afstoffen en stofzuigen beneden

dinsdag: toilet schoonmaken en beneden dweilen

woensdag: beddengoed verversen en boven afstoffen

donderdag: badkamer schoonmaken en boven stofzuigen

vrijdag: boodschappen doen

Tips voor alle andere taken:

Voor alle taken die niet zo vaak hoeven te gebeuren kun je afspraken maken met anderen om het jezelf wat makkelijker te maken. Ramen lappen met een huilende baby of hangerige peuter is geen goed idee. Het zorgt voor stress bij zowel mama als kind. Zorg dat je deze taken kunt doen terwijl de kinderen even met papa gaan wandelen zijn of wanneer oma en opa even tijd hebben om op hun kleinkind te passen.

Heb je deze mogelijkheid niet? Probeer je dan niet vast te pinnen op vaste dagen. Kijk wanneer je er zin in hebt en je baby/peuter net aan het slapen is of rustig aan het spelen is.

En verder…

Wees niet te streng voor jezelf. Ben je ergens niet aan toe geraakt? Niet erg, het werk loopt niet weg (spijtig genoeg). Wat vandaag niet is gelukt, kan morgen (of volgende week) ook nog. De zorg voor jezelf en de kinderen is altijd prioriteit bovenop het huishoudschema.

Neem voldoende tijd voor ontspanning en rust. Je hoeft echt niet elke minuut van iedere dag bezig te zijn met het huishouden. Iedereen heeft baat bij een ontspannen moeder. Een gezonde balans tussen moederschap en zelfzorg is zo belangrijk, voor het hele gezin!

Minimaliseer je huishouden. Echt! Ga aan de slag met mijn tips om te minimaliseren. Hoe minder spullen je in je huis hebt, hoe eenvoudiger en hoe sneller het huishouden gaat.

Met een efficiënte huishoudroutine kun je als thuisblijfmama een goede balans vinden tussen de zorg voor je kinderen en het beheren van je huishouden. Door prioriteiten te stellen, routines te gebruiken, taken te verdelen, kun je je tijd en energie optimaliseren. Met een goed georganiseerd huishouden kun je genieten van een net huishouden en heb je voldoende tijd om door te brengen met je kinderen.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *