kleuters bezig houden tijdens corona
Blog,  Kids,  Kind 0-12,  Spelen

Kleuters bezig houden tijdens de corona tijd.

Na de persconferentie is een en ander duidelijk geworden in verband met het onderwijs. Dit staat voorlopig vast: kleuters mogen in ieder geval niet naar school voor begin juni, en dan is het nog af te wachten of ze nog zullen mogen starten! Dit zal pas na een grondige evaluatie duidelijk zijn. Onze kleuters bezig houden tijdens de corona tijd… we zijn daar dus nog niet meteen van af.

Verder is het ook zeker dat in de lagere scholen het eerste, tweede en zesde leerjaar terug naar school mogen gaan vanaf 18 mei. Enkel het middelbaar blijft wat vaag. Hier is enkel duidelijk dat het 6de middelbaar zal mogen starten, vermoedelijk (maar dit is nog onduidelijk) zal dit om het tweede en vierde middelbaar gaan aangezien zij voor een groot keuze moment staan in school. Maar goed, dat is nog even afwachten.

Kleuters bezig houden tijdens de corona tijd

Voor mij is dit alvast duidelijk: als ons zoontje nu nog op z’n minst 6 weken thuis zal zijn… Dan moet hier heel wat veranderen. Hij mist zoooo veel op school en daar wil ik hem zoveel mogelijk in ondersteunen. Hoewel ik totaal geen routine mens ben, ga ik toch echt meer structuur moeten geven aan hem. Want nu doen we maar iets. Hij heeft teveel schermtijd en die wil ik nu streng gaan beperken. Ik wil hem op vaste momenten buiten krijgen om te fietsen, te gaan wandelen of te spelen. Ik wil vaste tijdstippen om onze kleuter educatief wat bij te brengen en ik wil vooral de eetmomenten vastleggen. Dat zal nog niet zo simpel worden voor een mama met een ADD brein.

Oefenboekjes invullen

Online zijn heel wat leuke en betaalbare oefenboekjes te vinden. Vince heeft zijn eerste oefenboekje al volledig gemaakt, tijd voor een nieuw dus. Dit doet hij dus super graag, een momentje waarop hij volop aandacht krijgt van mama of papa. Als er opdrachtjes zijn om te kleuren, dan help ik hem en dat is natuurlijk helemaal leuk voor een kleuter! Voor kleuters die volgend jaar naar het eerste leerjaar bestaat er dit vakantieboek. Eentje die ik zelf ook zal aanschaffen.

Kinderen educatief bezig houden tijdens Corona

Spelen met Lego!

Dit is een tip die ik via de juf van Vince kreeg en graag met jullie deel. Vince is nog altijd verzot op zijn Duplo en zal via onderstaand filmpje heel wat leuke ideetjes opdoen om creatief om te gaan met zijn duplo blokjes! Er zitten gewoon leuke activiteiten tussen, maar ook educatieve tips. Zeker de moeite waar om te bekijken dus 😉

Smartgames

SmartGames zijn leuke, logische denkspellen voor één speler. Elk spel heeft een uniek & innovatief spelmechanisme geschikt voor jong én oud. De spellen zijn beschikbaar in travel, compact & classic edities. Er zijn heel wat leuke smartgames voor kleuters. Je kunt ze online aankopen in spelvorm maar je kunt ze ook downloaden en via een tablet laten spelen. Momenteel kun je gratis ter waarde van 12 euro spelletjes downloaden via de website van Smartgames.

Werken aan de taalontwikkeling

Voorlezen

Dit vind ik zo belangrijk voor de taalontwikkeling. Boekjes voorlezen is iets wat ik normaal elke avond doe voor ons zoontje voordat hij naar bed gaat. Nu hij langer mag opblijven komt dit er niet vaak meer van en dit ga ik zeker opnieuw oppakken. Elke dag een verhaaltje voorlezen moet hier zeker op de planning komen.

Download de Fundels app

Fundels zijn bundels vol fun! Bestaande prentenboeken worden digitaal omgetoverd tot leuke activiteiten. Ze zijn gemaakt voor kinderen tussen 3 en 10 jaar. Je kunt deze app heel makkelijk downloaden op je tablet, pc of smartphone. Er zijn heel wat leuke gratis verhaaltjes die je kunt downloaden. Onder andere een van de bekende Anna boekjes van Kathleen Amant wat ik voor jullie even test.

Je kind kan het boekje bekijken en het wordt voorgelezen. Je kunt ervoor kiezen om het boek te bekijken als een tekenfilmpje. Nadien kan je kleuter spelletjes spelen online waarbij je zelf de moeilijkheidsgraad kan bepalen. Ook tekeningen inkleuren is mogelijk. Echt meer dan de moeite om te proberen! Klik hier om naar de Fundels website te gaan.

Letters knippen

Leer je kind de verschillende letters kennen. Laat hen de letters zoeken in tijdschriften of in de krant en laat ze die op een blad kleven. Leren schrijven is niet aangeraden omdat het belangrijk is om de letters meteen op de juiste manier aan te leren. En dat leren ze het best in school. Opnieuw aanleren is moeilijker dan het meteen juist aan te leren.

Werken met thema’s

Op de website van kleuteridee.nl vind je wel 52 leuke thema ideetjes waar je volop inspiratie kunt vinden. Bij elk thema zijn heel wat leuke en gratis oefenblaadjes te vinden die je kunt afdrukken. Heel leuk om misschien per week met een thema te gaan werken?

In beweging blijven

Dit is ook super belangrijk. Kinderen horen niet een hele dag in de zetel of voor de computer te zitten. Ga samen gaan wandelen, fietsen of steppen. Speel met de bal, maak hindernissenparcours in de tuin of in huis.

Bewegen dankzij Youtube

Je kunt heel leuke filmpjes vinden op Youtube om je kleuter te laten bewegen. Online zijn leuke filmpjes te vinden van Biba en Loeba. Maar ik vond ook een heel leuke lijst van kinder yoga filmpjes die leuk zijn om samen met je kleuter te doen.

Mama helpen

Kinderen vinden het vaak ook heel leuk om mama te helpen. Samen fruit snijden om fruitsla te maken hoeft niet gevaarlijk te zijn. Hoorde je al eerder over de kiddikutter? Het mes van Kiddikutter is zo ontworpen dat kinderen vanaf drie jaar alles kunnen snijden wat je met een scherp mes kunt snijden. Alles, behalve je vingers. Cuts Food, Not Fingers! Samen pizza’s beleggen of taarten, cakes of koekjes bakken en versieren is ook leuk om te doen.

Ook met de was kunnen kleuters helpen. De was is de wasmachine helpen steken, of de droge kleren uit de droogkast helpen trekken. Washandjes stapelen of kousen per paar uitzoeken.

Werken aan de fijne motoriek

Dit kun je doen door te kleien, je kind te laten knippen. Wat dacht je van macaroni laten schilderen en dan op een touwtje te laten rijgen? Kleuren, tekenen en schilderen is ook heel leuk om te doen.

Puzzels maken en gezelschapspelletjes spelen

Samen gezelschapsspelletjes voor kleuters spelen en puzzelen is ook altijd een leuk idee. Maak een puzzel op maat van je kind, of kies voor een wat moeilijkere die jullie samen maken.

Vergeet Pinterest niet!

Ik heb voor jullie een bord gemaakt met leuke activiteiten voor jullie kleuter(s). Vergeet alvast niet om me te volgen op Pinterest, want ik vul dit bord zeker nog verder aan met leuke en educatieve activiteiten waar jullie kleuters een tijdje zoet kunnen zijn.

Knutselpakketten

Online vind je heel wat leuke knutselpakketten waarin alles zit wat je nodig hebt om een projectje af te werken. Gips figuurtjes maken en schilderen, mozaïek plaatjes maken, raamstickers maken enz…

Zo, ik denk dat dit al een mooi lijstje is 😉 Heb je zelf nog leuke ideetjes die hier ontbreken, laat dan zeker iets weten. Ik vul deze lijst met plezier aan!

Ook leuk: Het leukste buitenspeelgoed voor kinderen.

Ook leuk: Het favoriete speelgoed van een 4-jarige kleuter.

Sommige links op deze blog zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *