boodschappen doen met een budget
Bespaartips,  Blog,  Huishoudtips

Nieuwe uitdaging in het besparen: boodschappen doen met een budget!

Zoals ik in een vorige blog verteld heb, heeft mijn man een nieuwe functie in het bedrijf waar hij werkt. Een lagere functie in het weekend. Een lagere functie betekend ook een lager inkomen. Al zal dat wel meevallen doordat hij in een lagere schijf valt en met 3 kinderen en een vrouw ten laste… Toch zal het aanpassen worden. Want we leven tenslotte op 1 inkomen, en als daar wat geld van af gaat, dan moeten we daar toch weer rekening mee houden.

Wekelijkse boodschappen doen met een budget.

Ik heb geen idee hoeveel wij uitgeven aan boodschappen, maar dat zal wekelijks zeker meer dan 200 euro zijn. Mijn man rookt en daar gaat ook wel 30 euro per week naar toe. Ik wil meer overzicht hebben over de uitgaven van onze boodschappen, want ik denk dat we daar heel wat geld in kunnen besparen. Ik wil een budget van 150 euro per week besteden aan boodschappen. Mijn man heeft ook maaltijdcheques van 5,5 euro per gewerkte dag, normaal werkt hij zeker 20 dagen per week, maar nu hij in het weekend werkt zijn dat maar 8 dagen. Ik weet nog niet hoe het juist zit met de maaltijdcheques voor mensen die in het weekend werken, dus hoeveel hij nu zal krijgen valt nog af te wachten. Maar het bedrag van de maaltijdcheques komt zowiezo bovenop het weekbedrag van 150 euro. En dat zal wel nodig zijn ook vermoed ik.

Zo ga ik het aanpakken:

Ik hou van werken met een maandmenu. Het zorgt ervoor dat we gevarieerder en gezonder eten. Dus dat wil ik wel blijven doen. Alleen zal ik niet meer de maandelijkse grote boodschappen doen, maar wekelijkse boodschappen. Ik moet daar dringend weer werk van maken, want ik ben vorige week bijna elke dag om boodschappen geweest. Ik vind het heel moeilijk om me te organiseren, maar dit is toch een must zodat ik de komende winter niet elke dag moeten buiten komen in de vrieskou. En het gaat me ook een pak geld besparen.

Ik ga in het begin van de week de 150 euro afhalen en dan cash betalen in de winkels. Dat werkt veel overzichtelijker dan wanneer je betaald met de kaart. Is er eens een week dat ik wat minder heb uitgegeven, dan neem ik dat geld gewoon mee voor de volgende week.

Testfase.

Of we hier al dan niet in zullen slagen, dat valt nog af te wachten. Ik kan nu al zeggen dat ik over het budget zit van deze week. Maar goed, misschien kan ik nog zorgen dat ik niet over de 600 euro ga deze maand… Ik vind het alvast een heel leuke uitdaging voor mezelf om mij een budget op te leggen. Als het niet haalbaar is, dan geef ik ons wat meer budget. Ik hou jullie alvast op de hoogte van deze besparingen. Wish me good luck!!

Werken jullie met een weekbudget? Wat vinden jullie van 150 euro per week voor een gezin van 5? Kattenzand en de natte voeding voor onze 3 katten wil ik hier ook mee betalen.

Lees ook: ‘DIY wasmiddel maken.’

 

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

7 reacties

 • Stefanie

  Wij zitten rond de 120 -130 euro pm. ( 6 pers. en een kat) Inclusief, wasmiddel & Luiers ed. Ik wil eigenlijk altijd gaan voor 120 euro. Soms zit ik er iets onder en soms iets boven. En soms besteed ik wat meer omdat ik dan iets groot inkoop maar dat bespaar ik dan weer in de weken (maanden) daarop. Goed van je dat je dit wilt gaan proberen! Succes!!!

 • Leslie

  Wij proberen rond te komen met een budget van €100 per week, hoewel ik wat speling heb indien nodig (meestal als ik een goede aanbieding vind en wat voorraad in huis wil halen). Daar zit ook het katteneten en kattenzand bij voor twee katten. We zijn wel met 4 personen, waarvan 3 grote eters, mijn jongste daarentegen eet amper als je hem laat doen.

  Ik rij wel geregeld met mijn broer naar Luxemburg (hij heeft een auto van het werk en rijdt dus “gratis”). Daar halen we tabak voor mijn man (ja, ook een roker, maar dat is wel een apart budget van €100/maand), maar ook andere zaken die daar iets goedkoper zijn. Ook al is het maar €0,20/kg, als we er toch zijn kan het maar besparen, ik zou voor zo’n kleine bedragen niet extra rijden, maar we zijn er toch voor de tabak LOL

  • Stephanie

   Inderdaad, ik zit ook al ruim over mijn budget, gewoon omdat ik aanbiedingen heb gekocht die ik niet kon laten liggen. Maar dit hoef ik dan de komende weken niet meer aan te kopen. Wel sterk met zo’n klein budget! Maar ik vermoed dat jullie geen frisdranken ofzo drinken? Hier gaat heel wat geld naar coca-cola en andere frisdranken. Tabak zit wel inbegrepen in die 150 euro, maar ik denk dat ik dat wel buiten het budget van 150 euro zal moeten aankopen.

   • Leslie

    Toch wel, hier wordt frisdrank gekocht, hoor (ik kan bv. niet zonder mijn dagelijks blikje cola zero cherry LOL), wel probeer ik het te beperken bij mij en de kinderen, mijn man drinkt een fles frisdrank per dag leeg als hij aan het werk is. De merkfrisdrank koop ik meestal in Luxemburg, of in aanbieding, maar voor de kinderen koop ik ook vaak een wit product als er niets in de aanbieding is en we zonder zitten.

    Het is ook een kwestie van niet teveel ineens willen. Ik bedoel daarmee, wij zijn niet bij het budget gestart waar we nu zijn. We deden telkens €5 per week minder en als we daaraan gewend waren gingen we terug naar beneden, tot we zitten waar we nu zijn. Ik zou toch graag nog een beetje minder uitgeven: €80/week ipv €100. Maar daar zijn we nog niet.

    • Stephanie

     Amaai, sjiek zeg! Wel een goeie tip om het geleidelijk aan te doen… Ik ga nu eens 4 weekjes proberen met het budget van 150 euro en dan zie ik wel waar we komen 🙂 Ik denk dat ik tabak zowiezo apart ga moeten rekenen want dat is echt wel een hap uit het budget hé.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *