Voor de eerste keer naar de tandarts.
Blog,  Kids,  Kind 0-12

Voor de eerste keer naar de tandarts! + tips

We zijn voor de eerste keer naar de tandarts geweest met Vince. Hij wordt binnenkort 4 jaar. Een visite hebben we deze keer nog niet moeten betalen. Vorig jaar heeft de tandarts ons aangemoedigd om hem dit jaar eens mee te nemen met zijn zussen op consultatie. Gewoon om te voorkomen dat hij een angst voor tandartsen zou krijgen. Zo gezegd, zo gedaan! En het is super meegevallen! Hij mocht meekijken naar de tandjes van zijn zussen en mocht nadien zelf eens in de stoel gaan liggen. De tandarts keek kort in zijn mondje en liet hem zijn tandjes poetsen. Leuk om een kind zo ontspannen op een tandartsstoel te zien! Misschien lijkt hij angstig op de foto? Maar dat was hij zeker niet hoor 😉 Hij vond het in ieder geval wel spannend!

Zelf ga ik jaarlijks met de meisjes naar de tandarts, maar dat is niet altijd zo geweest.

Ze waren, denk ik, 5 en 7 jaar toen ze voor de eerste keer naar een tandarts gingen. Een vreselijke ervaring waarbij ze een echte angst voor tandartsen hebben gekregen. We gingen voor het eerst bij deze vrouwelijke tandarts, en ze was alles behalve kindvriendelijk. Meer nog: ze was de nachtmerrie van elk kind! En neen, ik wil niet dramatiseren! Ze ergerde zich aan onze kinderen die bang waren voor al het materiaal die ze in hun mond kregen. Niet moeilijk ook als ze geen uitleg kregen van wat ze ging doen met hun tandjes, en dat materiaal kan ook wel kabaal maken. Een kind zou voor minder bang zijn. Uiteindelijk zei ze: als je je mond niet open houdt, dan steek ik er een blokje tussen zodat je hem niet meer kunt dichtdoen!

Een goede tandarts is goud waard!

Ik kan deze raad meegeven aan elke ouder: vraag eens rond aan andere ouders naar welke tandarts zij gaan. Of doe zoals ik en vraag op Facebook naar een kindervriendelijke tandarts in de buurt! Had ik het zelf maar eerder gedaan voor onze dochters! Een goede tandarts is vriendelijk en spreekt tegen het kind in plaats van tegen de ouders over het kind. Een goede tandarts die weet dat het een eerste bezoek is, gaat uitleg geven van wat hij gaat doen. Voor elk instrument dat hij uithaalt gaat hij zeggen voor wat het dient. Iets wat geluid maakt laten ze eerst horen vooraleer het in de mond te stoppen en het kind zo te laten schrikken. Een goeie tandarts laat het speekselzuigertje eerst op hun handje zuigen. Dan pas gaat het in de mond waar het tamelijk wat lawaai maakt tijdens het zuigen

Voorkomen is beter dan genezen.

Begin tijdig met tandjes te poetsen. Er wordt aangeraden om bij het uitkomen van het eerste tandje al te beginnen poetsen. Op de leeftijd van 2 jaar moet er 2 keer per dag gepoetst worden. Poetsen voor het slapengaan is het belangrijkst, zo zijn de tandjes heel de nacht vrij van tandplak. Een goede mondhygiëne kan veel problemen en vooral veel pijn voorkomen. Poets zeker ook lang genoeg zelf de tanden van je kindjes. Er wordt aangeraden tot 10 jaar, maar ik moet toegeven dat ik dat zelf nooit zo lang gedaan heb met onze kinderen.

Hier vind je 15 tips voor een gezonde mond.

Hoe vaak gaan jullie naar de tandarts met jullie kinderen? Hebben jullie nare ervaringen gehad bij de tandarts?

Lees ook: hoeveel zakgeld geef jij aan je kind?

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

2 reacties

  • Natalie

    Met stijgende verbazing lees ik je ervaring bij die vrouwelijke horror-tandarts. Dat zoiets nog bestaat. Het lijkt wel iets uit een film. Ik heb een uitstekend gebit en dat heb ik aan mijn ouders te danken. Ik ben van kinds af aan een geducht poetser. Mijn moeder was echter ook niet al te scheutig met snoep en wellicht ben ik daarom geen suikerjunkie, al zeg ik nooit nee tegen een lekker stuk chocolade.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *