kind op fiets
Blog,  Kind 0-12

Waarop moet je letten bij de aankoop van een kinderfiets?

Fietsen is leuk, het is goed voor het milieu en voor onze gezondheid! Onze tieners gaan met hun fiets naar de middelbare school, maar ook ons zoontje (4j) haalt maar al te graag zijn fiets boven. We hebben hier al heel wat fietsen versleten. De meisjes gaven hun fietsen door aan elkaar, maar ons zoontje heeft liever een wat stoerder model dan de roze fietsjes van zijn zussen. Maar waarop moet je letten bij de aankoop van een kinderfiets? Ik geef jullie graag wat tips!

Waarop moet je letten bij de aankoop van een kinderfiets?

Koop geen fiets op de groei

Een fiets kopen op de groei is geen goed idee. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Je kind moet met zijn voetjes plat op de grond kunnen staan als hij of zij op zijn zadel zit. Dit geeft je kind een gevoel van veiligheid. Is je kind al wat ouder? Dan is het voldoende wanneer hij met de tenen aan de grond kan. Als je een fiets aankoopt waarbij het zadel en het stuur verstelbaar zijn, dan zal je kindje er ook wat langer mee kunnen fietsen. Hieronder vind je een maattabel voor kinderfietsen:

Leeftijd vanLeeftijd totInchLichaamslengte
18 maanden2 jaar10 inch86 – 92 cm
2 jaar3 jaar12 inch92 – 98 cm
3 jaar4 jaar14 inch98 – 104 cm
4 jaar5 jaar16 inch104 – 110 cm
5 jaar6 jaar18 inch110 – 115 cm
6 jaar8 jaar20 inch115 – 125 cm
8 jaar10 jaar24 inch125 – 145 cm
10 jaar12 jaar26 inch145 – 158 cm
+ 12 jaar 28 inch+158 cm

Een kinderfiets met zijwieltjes?

Wanneer je kindje een loopfiets gewoon is, dan is een fiets met zijwieltjes een stap terug in het evenwichtsgevoel. Dan kun je beter meteen het fietsen aanleren zonder zijwielen. In ons geval hebben onze kinderen geen loopfiets gehad en dan zijn zijwieltjes wel een goed idee. Ook hier geven de zijwieltjes een gevoel van veiligheid. Ze kunnen even wennen aan hun fiets voordat de zijwieltjes er af gaan.

Zorg voor een goeie rem

Er bestaan kinderfietsen met een terugtraprem en / of een handrem. Indien het gewone handremmen zijn kijk je best even na of deze makkelijk in gebruik zijn. Als ze teveel aanspannen kan dit het remmen voor een klein kindje moeilijk maken. Met als gevolg dat de kans op een valpartij groter wordt.

Veiligheid voorop!

Vergeet zeker niet om een passende helm te kopen. Leren fietsen met 2 wielen gaat samen met valpartijen, ook al doen we nog zo ons best om dit te voorkomen.

Zorg ervoor dat je kindje en zijn fiets opvallen door reflectoren in de wielen. Ook een fluojas is altijd een goed idee. Zichtbaarheid in het verkeer is heel belangrijk!

Waarop let jij bij de aankoop van een fiets? Persoonlijk vind ik het wel belangrijk dat ze de fiets zelf leuk en mooi vinden. Wij kiezen altijd een fiets uit samen met onze kinderen.

Lees ook: Hoeveel zakgeld geef jij aan jouw kind?

Bron foto

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *