Blog,  Kids,  Kinderen,  Kleuter,  Over mij,  Persoonlijk,  Tieners

Zo voeden wij onze kinderen op: over normen en waarden

Opvoeden is een van de moeilijkste dingen die je als ouder moet doen. Er bestaat geen handleiding voor. Elk gezin heeft zijn eigen manier van opvoeden en zijn eigen mening over hoe het wel of niet moet. Opvoeden is iets heel persoonlijks. Iedereen kijkt ongetwijfeld terug naar z’n eigen opvoeding, de normen en waarden die je zelf meegekregen hebt. En er zijn dingen die je op dezelfde manier wilt gaan aanpakken. Maar er zijn vaak ook dingen die je net iets anders wilt gaan doen.

Wij willen onze kinderen opvoeden tot verstandige, eerlijke, lieve en respectvolle mensen. Niet simpel, we maken fouten! Maar we moeten beseffen dat iedereen fouten maakt in de opvoeding. En gaandeweg leren we hieruit en kunnen we ons wat bijschaven. Veel waarden lijk ik vanzelfsprekend te vinden, maar dat zijn ze bijlange niet.

Deze normen en waarden vind ik de belangrijkste om mee te geven in de opvoeding van onze kinderen:

Respect

En dit in de ruime zin van het woord…

Respect voor de natuur: zo gooien wij geen afval op de grond, zelfs geen klein snoep papiertje. En dat is er zo ingestampt (bij wijze van spreken natuurlijk 😉 ) dat ook de kleinste er op spreekt als hij afval ziet liggen op wandelpaden, in bossen enz… Dit is iets wat ze van kleins af aan meekrijgen. En ik hoef hen dat al lang niet meer te zeggen, dat weten ze. We leren hen ook wat ecologisch leven is zodat ze zorgzaam zijn voor de natuur.

Lees ook: 14 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Respect voor mens en mens: je plaats afgeven aan een zwangere vrouw en oudere persoon is iets wat voor mij vanzelfsprekend is. En dit geef ik ook mee aan de kinderen. Een van de dingen die ik heel belangrijk vind in de opvoeding van de kinderen, is dat ze empatisch leren zijn. Ik leer hen om zich in te leven in de gevoelens van een ander. Zo leren ze onder andere op een juiste manier omgaan met vrienden.

Respect voor materiaal: ik wil dat onze kinderen respect leren hebben voor het materiaal dat ze hebben. Dit is misschien nog de moeilijkste van allemaal, geef ik eerlijk toe… Maar ik mag niet klagen. Ze zorgen wel voor hun materiaal. Het zijn wat rommelkonten, net als hun moeder en vader, maar ze zorgen wel voor hun materiaal.

Beleefdheid

Dat begint al bij een gewone vriendelijke goeiedag zeggen. Beleefd zijn tegen hun leerkrachten is een must! Scheetjes laten bij vreemde mensen is not done, en bij boeren hoort sowieso een pardon. Beleefd zijn is maar een kleine moeite. Maar je krijgt er zoveel voor terug! Een alsjeblieft en dankjewel horen we hier graag.

En verder…

Wil ik de kinderen dankbaarheid bijbrengen. Niets is vanzelfsprekend. Wij zien graag dat onze kinderen dankbaar zijn voor alles wat ze hebben en krijgen. Ook wil ik dat de kinderen behulpzaam zijn. Dat ze anderen helpen waar het nodig is, maar dat ze ook niet van zich laten profiteren. Dat ze toch leren opkomen voor zichzelf. Eerlijk zijn is ook een belangrijke, maar een leugentje om bestwil om een ander niet te kwetsen mogen ze ook wel leren 😉 Al staat mijn man daar helemaal anders in, ook een leugentje voor bestwil is een leugen. Das een van de weinige dingen waarin we verschillen van mening.

Wat je geeft, hoor je ook te krijgen

Doe niet met een ander wat je niet wil dat een ander jou aandoet.

Ik vind dus dat ze bovenstaande punten ook terug mogen verwachten van anderen. Dat ze zich niet moeten laten doen, dat ze recht hebben op een eigen mening. Ik wil dat ze weten dat ze altijd zichzelf mogen zijn. Neen… MOETEN zijn! Dat ze voor niets of niemand moeten veranderen. Probeer altijd de beste versie van jezelf te zijn.

Ik wil zooooveeeel! Maar toch lijkt het me tot nu toe aardig te lukken! Ik lees met groot plezier bij elk schoolrapport hoe beleefd en behulpzaam onze kinderen zijn.

Lees ook: Kinderen zijn meer dan alleen de punten op hun rapport!

Welke normen en waarden vind jij belangrijk in de opvoeding van je kinderen?

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.