Ecologisch schoonmaken
Blog,  Ecologisch leven,  Huishoudtips

Ecologisch schoonmaken: mijn favoriete producten!

Ik vind ecologisch schoonmaken echt belangrijk. Ik wil niet dat mijn huis gepoetst wordt met chemische brol. Ik heb een tijdje zelf gemaakte schoonmaakmiddelen geprobeerd, maar ik merk dat ik het leuker vind om te poetsen met kant en klare schoonmaakproducten. Ze ruiken frisser en dat vind ik wel leuk.

Maar omdat ik toch ook bezig ben met ecologisch leven (met het idee dat elke stap, hoe klein ook, helpt) kies ik heel bewust voor milieuvriendelijke alternatieven. Niet alle ecologische producten zijn aangenaam om te gebruiken: vele producten vind ik echt plakkerig! Ze laten precies een laagje achter en moeten goed afgespoeld worden! Ik ging dus echt op zoek naar wat WEL goed is. Onderstaande producten gebruik ik intussen enkele jaren en ik kan zeggen dat ik ze zeker iedereen kan aanraden!

Ik wil vooraf duidelijk maken dat dit geen gesponsorde post is! Ik heb hiervoor geen samenwerking, kreeg geen gratis producten en werd ook niet betaald voor deze blog. Dit is gewoon een eerlijke post over wat ik echt graag gebruik. Ik heb voorbije jaren veel ecologische schoonmaakproducten getest, en van deze wijk ik niet meer af.

Lees ook: 14 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ecologisch schoonmaken doe je zo:

Allesreiniger:

Vroeger deed ik altijd een scheutje allesreiniger in een emmer water en deed daarmee mijn stof af. Maar een goeie ecologische allesreiniger hiervoor heb ik nog niet gevonden. Ik ondervind dat het product vaak plakkerig is en ik de geur niet zo apprecieer.

Een deftige spray heb ik wel gevonden! Ik ben helemaal verzot op de geur van de Method grapefruit allesreiniger. Deze spray ik op mijn kasten, vensterbanken enz… en veeg af met een vochtige doek. Ik hou van de frisse geur die achterblijft na het poetsen. Ik heb ook deze lavendelgeur van method getest, op zich vind ik de geur ook goed zitten… Maar die blijft niet hangen. Wat ik net iets minder leuk vind. Als het gekuist is mag je dat wel ruiken.

Voor in de keuken:

Voor de keuken was ik wat sceptisch, want een goede ontvetter is hier wel nodig! Ik gebruik sinds enkele jaren deze Method reiniger met clementin geur. Echt zalig! En een heel degelijke ontvetter. Wat ik zo leuk vind aan de Method producten is dat ze helemaal geen chemische geur hebben. Wat ik een echt voordeel vind aan ecologisch schoonmaken. Ik kan echt geen chemische brol meer in mijn huis verdragen! Gewoon even sprayen, even laten inwerken en afspoelen. En het doet echt beter zijn werk dan andere, niet ecologische, producten die ik vroeger gebruikte.

Ik testte eerder al eens een spray met deze geur van een huismerk uit de supermarkt. Na zelfs meerdere keren de tafel af te spoelen, zat de smaak nog in onze boterhammen. Bah! En deze liet ook een vettige glans na op mijn kookplaat. Wat ik totaal niet heb met het product van Method!

Voor de badkamer:

Hiervoor gebruik ik gewoon een mengsel van 50% schoonmaakazijn en 50% water. Ik doe dit in een oude spray van Method, even sprayen op de te behandelen oppervlaktes en even laten inwerken. Dat is dus een voordeel van de Method flessen, je kunt deze gemakkelijk hergebruiken. Iets wat ik met andere lege sprayflessen niet kon doen, want die kreeg ik niet open. Er bestaat een spray van Method met menthol geur voor de badkamer, maar die ruikt zo sterk dat ik deze niet aangenaam vind om mee te werken. De combinatie azijn / water doet trouwens even goed z’n werk.

Lees ook: Maak zelf je eigen wasmiddel.

Om mee te dweilen:

Ik heb een heel gevoelige vloer waarvoor ik niet zomaar gelijk welk product kan gebruiken. Met een allesreiniger leg ik een vettige laag op mijn vloer. Dus ging ik op zoek naar een natuurlijk en goedkoop product waar mijn vloer het goed mee doet. Nu gebruik ik altijd de natuurzuivere zachte zeep van d’Or. Ik kocht deze lange tijd geleden toen er een actie was van 1 kopen + 1 gratis. Spotgoedkoop en ik kom er lang mee toe. Af en toe kook ik een 1,5 liter water en doe daar enkele eetlepels zeep bij. Goed omroeren, laten afkoelen en in een fles gieten. Zo heb je altijd vloeibare zeep klaar staan om de vloeren schoon te maken. Deze zeep vind je in verschillende supermarkten.

Spiegels en ramen:

Gewoon een spray met water en azijn is voldoende om spiegels en vensters mooi te krijgen. Of een scheutje azijn in een emmer water werkt ook.

In het toilet:

Het toilet spray ik in met de Method allesreiniger. Het product om in het toilet te doen haal ik van de Colruyt, van hun eigen huismerk. Boni wc-gel met dennengeur. Intussen gebruik dit ook al heel lange tijd. En nog steeds schrik ik van hoe goed het kalk loskomt van onder de rand van het toilet. Kalk die zich opstapelde in de tijd dat ik nog toiletreiniger met bleekmiddel gebruikte. Sinds ik die ecologische wc-gel gebruik komt het kalk goed los. Het is een heel degelijk product die lekker fris ruikt ook. En dat voor maar 1,09 euro! Om het toilet te ontkalken? Zie hieronder…

Om de leidingen te reinigen:

Maandelijks giet ik een kopje natrium bicarbonaat in de leidingen (in de keuken en badkamer) gevolgd door een kopje azijn. Dit begint dadelijk te bruisen en laat het vuil losborrelen. Dit laat ik een half uurtje trekken en dan spoel ik dit weg met heet water. Goed om te ontvetten, ontgeuren EN te ontkalken. Dit doe ik ook in het toilet.

Het voordeel van ecologisch schoonmaken?

Doordat ze geen schadelijke producten zoals bleekmiddel bevatten, zijn ze niet alleen beter voor het milieu… Ze zijn ook minder schadelijk voor de huid. Vroeger had ik na het poetsen rode en jeukende handen. Ze waren droog en ik had snel last van kloven. Sinds ik kuis met deze ecologische schoonmaakproducten heb ik daar nooit meer last van.

De producten van Method kocht ik vroeger altijd in Delhaize of de Colruyt, maar die zijn daar intussen al lang niet meer te verkrijgen. Daarom bestel ik ze altijd online bij BigGreenSmile.nl

Deze blog bevat affiliate links.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *