Ecologische voetafdruk verminderen.
Blog,  Ecologisch Leven,  Lifestyle

14 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ik ben begaan met onze planeet, maar ben geen fanatiekeling. Ik doe mijn best en ben van mening dat als iedereen een paar kleine veranderingen maakt in z’n leven, we samen een groot verschil kunnen maken. Welke aanpassingen je maakt, dat is iets wat je zelf beslist. Ik ga nooit iemand iets opdringen. Al vind ik wel dat iedereen iets kan doen, hoe klein ook… Hieronder heb ik een lijst gemaakt van dingen die wij doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

14 x tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen

1) Kiezen voor groene energie:

Ik denk dat zowat elke energiemaatschappij groene energie aanbiedt. Ook wij hebben hier bewust gekozen voor 100% groene energie. Voor zowel elektriciteit als gas.

2) Zonnepanelen leggen.

Wij hebben onze zonnepanelen bijna een jaar. Je mag zeker een blog verwachten over onze besparingen tijdens het eerste jaar. Zonnepanelen leggen heeft voor ons veel voordelen gehad. Ze zijn duur, maar na enkele jaren heb je ze terug verdient. Een mooie investering dus.

3) Minder vlees eten.

Wij zijn flexitariërs en eten heel wat minder vlees dan vroeger. We eten regelmatig vleesvervangers en als we vlees eten is dat minder dan vroeger.

4) Overal LED verlichting steken.

LED verlichting is niet alleen veel zuiniger in verbruik, de levensduur ligt ook een pak hoger dan bij andere verlichting.

5) Minimaliseren!

Dat houdt niet alleen in dat je veel spullen weg doet, maar ook dat je je meer bewust bent van wat je koopt. Je gaat minder spullen kopen die je niet nodig hebt. Gooi bruikbare spullen niet weg, maar zorg dat ze een tweede leven krijgen bij iemand anders. Lees hier tips om te starten met minimaliseren.

6) Minder plastiek kopen.

Mijn kapotte plastieken vergiet heb ik vervangen door een metalen versie. En ik heb al enkele plastieken bewaardozen vervangen door een glazen variant. Zeker om eten in op te warmen. Meteen al je plastieken potten buiten gooien is ook geen optie, want dat is alleen maar nodeloze verspilling.

7) Afval scheiden:

PMD, glas, metaal, hout, papier en karton… wordt hier gescheiden. Ik breng enkele keren per jaar een bezoekje aan het containerpark.

8) Herbruikbare zakken meenemen naar de winkel.

Ik ga nooit naar de supermarkt zonder mijn herbruikbare zakken. In de bakkerij vraag ik ook nooit een plastiek zak.

9) Eigen kippen houden.

Nog steeds een van de beste beslissingen die we genomen hebben. We hebben elke dag verse eitjes van gelukkige kipjes. Daarbij eten ze veel groenten en fruitafval op. Ook broodrestjes enz… waardoor we zelf minder eten moeten weggooien. Ideaal dus!

10) Toestellen met A label kopen.

En liefst nog A+++. Veel minder energieverbuik!

11) Eigen wasmiddel maken.

Zo hebben we geen plastiek afval meer, en gaan er geen chemische producten meer in de afvoerbuis. Wil je ook zelf je wasmiddel maken? Lees dan mijn recept.

12) Geen reclame meer in de brievenbus.

Dankzij de nee/nee sticker. Heel simpel af te halen in het stadhuis. Als er dan toch iets is van reclame die ik wil zien, dan kijk ik bij familie. Of via het internet. Je kunt de reclamefolders van je favoriete winkels ook online via mail krijgen.

13) Enkel schoonmaken met ecologische producten.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Ik maak zelf mijn producten of gebruik ze meestal van een merk.

14) Gebruik shampoo bars.

Wij hebben met ons hele gezin shampoo bars mogen testen. We zijn hier heel tevreden mee. Op deze manier heb je niets van plastic afval meer als het op shampoo aan komt. Super toch?

Lees ook: Deze gevaarlijke producten komen ons huis niet meer binnen!

We zijn er nog lang niet.

Ik ben heel blij met de stappen die we al gezet hebben naar een ecologischer leven. Al zijn er nog heel wat meer stappen die we kunnen ondernemen. Zoals ik al eerder aangaf: vele kleine stappen maken een groot verschil. Onze planeet moet nog veel generaties meegaan. En ik toon graag het goeie voorbeeld aan onze kinderen.

Doen jullie iets om je ecologische voetafdruk te verkleinen?

Hoodafbeelding van ejaugsburg op Pixabay

Delen is lief!
error

2 Reacties

  • Saar

    Mooie stappen hebben jullie al gezet zeg. Ik denk dat ik je nog een tip kan geven die ook makkelijk toepasbaar is voor jullie: ecologische verzorgingsproducten gebruiken. 😉

    Oh, enneuh, dat zijn precies onze kippen op die foto!

    • Stephanie

      De producten die we nu gebruiken zijn denk ik al ecologisch, maar ik ben het niet zeker hahaha :p Onze shampoo is van Timotei en bevat natuurlijke ingrediënten zonder parabenen en siliconen en onze douchegel is van Nature Box. Maar of deze merken echt ecologisch zijn ben ik niet zeker. Daarom dat ik ze niet vermeld heb 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *