Ecologische voetafdruk verminderen.
Bespaartips,  Blog,  Ecologisch leven

15 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Dat het niet goed gaat met onze planeet is algemeen geweten. En daar kunnen we met z’n allen iets aan doen. Elke stap, hoe klein ook, helpt het milieu vooruit. Want het gaat er om dat we samen heel wat kunnen bereiken. Ik geef alvast graag wat tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen zonder dat het een grote inspanning vraagt.

15 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen:

1) Kiezen voor groene energie:

Ik denk dat zowat elke energiemaatschappij groene energie aanbiedt. Ook wij hebben hier bewust gekozen voor 100% groene energie. Voor zowel elektriciteit als gas. Verschillende energiemaatschappijen vergelijken kun je hier doen. Kies voor groene energie die ook het voordeligst is. Overschakelen van energieleverancier kan je ook enorm veel geld besparen trouwens.

Toptip: doe elk jaar opnieuw de vergelijking! Ik hielp mensen van 360 tot 850 euro per jaar besparen! Weet ook dat je altijd kunt overschakelen van energieleverancier zonder rekening te moeten houden met het contract. Let enkel op wanneer je bepaalde producten hebt gekregen zoals een thermostaat, want dan kan het wel zijn dat je er voor moet betalen wanneer je het contract eerder stop zet. Je hoeft zelf je contract niet stop te zetten, dat doet de nieuwe leverancier voor je.

2) Zonnepanelen leggen.

Wij hebben onze zonnepanelen bijna twee jaar. Zonnepanelen leggen heeft heeft heel wat voordelen. Oke, ze zijn duur, maar na enkele jaren heb je ze terug verdient. Een mooie investering dus die op termijn geld opbrengt.

3) Minder vlees eten.

Wij zijn flexitariërs en eten heel wat minder vlees dan vroeger. We eten regelmatig vleesvervangers en als we vlees eten is dat minder dan vroeger. Maak eens spaghetti bolognese met maar de helft van het gehakt dat je normaal gebruikt. Ik beloof je dat je het verschil niet smaakt!

4) Overal LED verlichting steken.

LED verlichting is niet alleen veel zuiniger in verbruik, de levensduur ligt ook een pak hoger dan bij andere verlichting.

5) Minimaliseren!

Dat houdt niet alleen in dat je veel spullen weg doet, maar ook dat je je meer bewust bent van wat je koopt. Je gaat minder spullen kopen die je niet nodig hebt. Gooi bruikbare spullen niet weg, maar zorg dat ze een tweede leven krijgen bij iemand anders. Lees hier tips om te starten met minimaliseren.

6) Minder plastiek kopen.

Mijn kapotte plastieken vergiet heb ik vervangen door een metalen versie. En ik heb al enkele plastieken bewaardozen vervangen door glazen bewaardozen. Zeker om eten in op te warmen. Meteen al je plastieken potten buiten gooien is ook geen optie, want dat is alleen maar nodeloze verspilling. Maar als een doos stuk is, kies dan voor een milieuvriendelijke variant.

7) Afval scheiden:

PMD, glas, metaal, hout, papier en karton… wordt hier gescheiden. Ik breng enkele keren per jaar een bezoekje aan het containerpark. Om afval te scheiden kan een dubbele vuilnisbak heel handig zijn. Hierin kun je PMD en restafval makkelijk scheiden. Voor glas, glazen flessen en dingen die naar het containerpark gaan kun je gebruik maken van Curver bakken.

8) Herbruikbare zakken meenemen naar de winkel.

Ik ga nooit naar de supermarkt zonder mijn herbruikbare zakken. In de bakkerij vraag ik ook nooit een plastiek zak. Tegenwoordig zijn er al heel wat leuke boodschappentassen te koop.

9) Eigen kippen houden.

Nog steeds een van de beste beslissingen die we genomen hebben. We hebben elke dag verse eitjes van gelukkige kipjes. Daarbij eten ze veel groenten en fruitafval op. Ook broodrestjes enz… waardoor we zelf minder eten moeten weggooien. Ideaal dus!

Lees ook: 5 redenen om zelf kippen te houden.

10) Toestellen met A label kopen.

Vervang oude energie vretende elektrische apparaten door een energiezuinig model met een A label. En liefst nog A+++. Veel minder energieverbruik!

11) Eigen wasmiddel maken.

Zo hebben we geen plastiek afval meer, en gaan er geen chemische producten meer in de afvoerbuis. Het is spotgoedkoop en doet echt wel z’n werk. Wil je ook zelf je wasmiddel maken? Lees dan gerust mijn recept. Geen zin om zelf je wasmiddel te maken? Kies dan voor een ecologisch wasproduct. Ik heb zelf positieve ervaring met Ecover.

12) Geen reclame meer in de brievenbus.

Dankzij de nee/nee sticker. Heel simpel af te halen in het stadhuis. Als er dan toch iets is van reclame die ik wil zien, dan kijk ik bij familie. Of via het internet. Je kunt de reclamefolders van je favoriete winkels ook online via mail krijgen. Het is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Want je laat je minder snel verleiden om impulsaankopen te doen 😉

13) Enkel schoonmaken met ecologische producten.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Ik maak zelf mijn producten of gebruik ze meestal van een merk. De zoektocht naar goeie ecologische producten is niet zo eenvoudig. Veel producten laat een vettige glans achter of laten een vieze smaak na op je tafel als je die niet eerst 3 keer afneemt. Ik heb intussen al mijn favoriete producten gevonden: Ecologisch poetsen: mijn favoriete producten!

14) Gebruik duurzame producten in de badkamer.

Wij hebben met ons hele gezin shampoo bars mogen testen. We zijn hier heel tevreden mee. Op deze manier heb je niets van plastic afval meer als het op shampoo aan komt. Super toch? En ook om je huid te reinigen kun je kiezen voor zero waste zeep.

15)Koop groenten en fruit in bulk

Koop herbruikbare groenten en fruit zakjes en leg die, samen met je herbruikbare zakken, meteen in de auto nadat je je boodschappen hebt geleegd. Zo ben je zeker dat je ze altijd bij je hebt. Hierdoor hoef je niets van plastiek mee naar huis te nemen als je je fruit en groenten hebt gekocht.

Lees ook: Deze gevaarlijke producten komen ons huis niet meer binnen!

We zijn er nog lang niet.

Ik ben heel blij met de stappen die we al gezet hebben naar een ecologischer leven. Al zijn er nog heel wat meer stappen die we kunnen ondernemen. Zoals ik al eerder aangaf: vele kleine stappen maken een groot verschil. Onze planeet moet nog veel generaties meegaan. En ik toon graag het goeie voorbeeld aan onze kinderen.

Doen jullie iets om je ecologische voetafdruk te verkleinen?

Deze blog bevat affiliate links. Lees er hier meer over.

Hoodafbeelding van ejaugsburg op Pixabay

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

2 reacties

  • Saar

    Mooie stappen hebben jullie al gezet zeg. Ik denk dat ik je nog een tip kan geven die ook makkelijk toepasbaar is voor jullie: ecologische verzorgingsproducten gebruiken. 😉

    Oh, enneuh, dat zijn precies onze kippen op die foto!

    • Stephanie

      De producten die we nu gebruiken zijn denk ik al ecologisch, maar ik ben het niet zeker hahaha :p Onze shampoo is van Timotei en bevat natuurlijke ingrediënten zonder parabenen en siliconen en onze douchegel is van Nature Box. Maar of deze merken echt ecologisch zijn ben ik niet zeker. Daarom dat ik ze niet vermeld heb 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *