Eten tijdens een hittegolf: foto van rauwe groentjes
Blog,  Koken,  Vakantietips

5 x eten tijdens een hittegolf! koude gerechten

We zitten midden in de tweede hittegolf van deze zomer. We proberen op allerlei manieren naar verfrissing te zoeken en doen het rustig aan. En wat kun je eten tijdens een hittegolf? Uitgebreid koken doe ik in ieder geval niet, we eten elke dag een koud gerechtje. Iets wat niet veel tijd kost om te maken en niet teveel warmte in huis brengt. En dingen die licht zijn en makkelijk verteerbaar.

Ik weet dat de inspiratie soms ver te zoeken is om steeds wat nieuws te vinden. Dat is hier niet anders. Daarom vond ik het wel leuk om jullie te laten weten wat wij eten. En misschien kunnen jullie op je beurt ook wat inspirerende ideetjes achterlaten bij de reacties. Ik ben benieuwd wat jullie graag eten tijdens de warme zomerdagen.

5 x eten tijdens een hittegolf:

1. Wraps

In de zomer koop ik elke week 2 pakjes wraps: de witte en de volkoren variant. Hoe wij die het liefst eten? Een laagje kruidenkaas, kippenwit en lekker veel knapperige groentjes. Wij eten onze wraps het liefst goed opgevuld. Ijsbergsla, reepjes paprika, geraspte worteltjes, radijsjes en tomaat zijn erg lekker op wraps.

Met wraps kun je ook alle kanten uit en je kunt ze aanpassen naar ieders smaak. Zo maak ik ze soms klaar met mayonaise, kaas en ham + groentjes. Ideaal om mee te geven met mijn man voor op zijn werk. Of kruidenkaas met zalm… Zo maak je voor iedereen in het gezin iets wat ze lekker vinden. En het kost je bijna geen werk.

Lees ook: Plattekaastaart met aardbeien en speculoos.

2. Koude rijst

Kook de pasta gaar en koel ze af onder stromende koud water. Een klein blikje mais erbij, een blikje erwtjes, kleine blokjes paprika, fijn gesneden kippenwit en blokjes kaas. En natuurlijk een flinke schep mayonaise eronder roeren 😉

=>Ik maak dit soms ook klaar met Griekse pasta.

Lees ook: Recept: Gnocchi met broccoli en gerookte zalm

3. Ebly

Voor wie niet zou weten wat ebly is, ik kende het tot 3 jaar geleden ook nog niet. Ebly zijn tarwe granen. Je kunt ze koud en warm eten. Voor dit receptje gebruiken we ze koud. Ik kook ze gaar en spoel ze af onder koud stromend water. Hierbij doe ik groene olijfjes heel fijn gesneden, een blok feta in klein blokjes, een rode ui fijn gesneden en enkele tomaatjes in kleine blokjes gesneden. Ik overgiet alles met flink wat olijfolie en meng er wat zwarte peper bij.

Dit is iets wat onze kinderen niet lusten, dus gebruik ik de helft van de ebly om een variant van koude pasta te maken. Ook dit kost niet veel moeite en iedereen heeft lekker gegeten.

4. Koude aardappelen

Aardappelen koken en laten afkoelen in de koelkast. Een uitje fijn snijden en heel wat bieslook versnipperen. Wat mayonaise erbij en mengen onder kleine blokjes koude aardappelen. Hierbij kun je ook alles eten van koude groentjes, koude vleesjes, hardgekookte eitjes, …

Een lekkere koude (vis)schotel met koude aardappelen. Super lekker! Deze koude aardappelen maak ik ook altijd klaar voor bij de barbecue!

Lees ook: Tiramisu met frambozen.

5. Koude pasta

Ik gebruik graag spirelli voor in een koud pasta slaatje. Gemengd met pesto, wat extra basilicum, kleine mozzarella bolletjes en kerstomaatjes die ik in 2 snij. Eenvoudig, zo heb ik het graag, maar wel heel lekker!

Lees ook: Recept voor chili con carne.

Wat ik leuk vind aan bovenstaande gerechtjes, is dat ze allemaal kunnen aangepast worden naar eigen smaak. Soms zet ik gewoon verschillende groentjes op tafel en kan iedereen zijn pasta / ebly / rijst naar eigen smaak klaarmaken. Zo weet je altijd wat te eten tijdens een hittegolf. In ieder geval: smakelijk! En voldoende water drinken tijdens deze hitte 😉

Afbeelding van Christine Sponchia via Pixabay

Delen is lief!
error

2 Reacties

  • Viola

    Wat wij eten met warm weer:

    * Wat van te voren gekookt is uit de vriezer halen en dan oppiepen.

    macaroni
    Stamppot
    Nasi

    * brood met eventueel soep of sate

    * broodje hamburger en/of knakworst

    * shoarma

    * bbqen

    * sla krieltjes verse worst

    • Stephanie

      Nasi lijkt me ook wel lekker in dit weer! Een broodje hamburger staat hier voor komend weekend op het menu, en barbecue kan er ook altijd in 🙂 Al zou ik er nu geen zin in hebben om bbq klaar te maken. *smelt langzaam weg* :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *