Eten tijdens een hittegolf: foto van rauwe groentjes
Blog,  Recepten

5 x eten tijdens een hittegolf! koude gerechten

Kun je wat inspiratie gebruiken voor eten tijdens een hittegolf? Ik snap je! Ik vind het ook moeilijk om telkens wat anders te verzinnen om tijdens die warme dagen te eten. Dus als ik een lekker receptje heb gemaakt, dan schrijf ik er hier over. Zo hou ik netjes mijn recepten bij en kan ik jullie inspireren. Uitgebreid koken doe ik in ieder geval niet, met wat koude groentjes komen we al ver. Iets wat niet veel tijd kost om te maken en niet teveel warmte in huis brengt. En dingen die licht en makkelijk verteerbaar zijn.

Ik weet dat de inspiratie soms ver te zoeken is om steeds wat nieuws te vinden. Dat is hier niet anders. Daarom vond ik het wel leuk om jullie te laten weten wat wij eten. En misschien kunnen jullie op je beurt ook wat inspirerende ideetjes achterlaten bij de reacties. Ik ben benieuwd wat jullie graag eten tijdens de warme zomerdagen.

5 x eten tijdens een hittegolf:

1. Wraps

In de zomer koop ik elke week 2 pakjes wraps: de witte en de volkoren variant. Hoe wij die het liefst eten? Een laagje kruidenkaas, kippenwit en lekker veel knapperige groentjes. Wij eten onze wraps het liefst goed opgevuld. Ijsbergsla, reepjes paprika, geraspte worteltjes, radijsjes en tomaat zijn erg lekker op wraps.

Met wraps kun je ook alle kanten uit en je kunt ze aanpassen naar ieders smaak. Zo maak ik ze soms klaar met mayonaise, kaas en ham + groentjes. Ideaal om mee te geven met mijn man voor op zijn werk. Of kruidenkaas met zalm… Zo maak je voor iedereen in het gezin iets wat ze lekker vinden. En het kost je bijna geen werk.

Lees ook: Plattekaastaart met aardbeien en speculoos.

2. Koude rijst

Kook de pasta gaar en koel ze af onder stromende koud water. Een klein blikje mais erbij, een blikje erwtjes, kleine blokjes paprika, fijn gesneden kippenwit en blokjes kaas. En natuurlijk een flinke schep mayonaise eronder roeren 😉

=>Ik maak dit soms ook klaar met Griekse pasta.

Lees ook: Recept: Gnocchi met broccoli en gerookte zalm

3. Ebly

Voor wie niet zou weten wat ebly is, ik kende het tot 3 jaar geleden ook nog niet. Ebly zijn tarwe granen. Je kunt ze koud en warm eten. Voor dit receptje gebruiken we ze koud. Ik kook ze gaar en spoel ze af onder koud stromend water. Hierbij doe ik groene olijfjes heel fijn gesneden, een blok feta in klein blokjes, een rode ui fijn gesneden en enkele tomaatjes in kleine blokjes gesneden. Ik overgiet alles met flink wat olijfolie en meng er wat zwarte peper bij.

Dit is iets wat onze kinderen niet lusten, dus gebruik ik de helft van de ebly om een variant van koude pasta te maken. Ook dit kost niet veel moeite en iedereen heeft lekker gegeten.

4. Koude aardappelen

Aardappelen koken en laten afkoelen in de koelkast. Een uitje fijn snijden en heel wat bieslook versnipperen. Wat mayonaise erbij en mengen onder kleine blokjes koude aardappelen. Hierbij kun je ook alles eten van koude groentjes, koude vleesjes, hardgekookte eitjes, …

Een lekkere koude (vis)schotel met koude aardappelen. Super lekker! Deze koude aardappelen maak ik ook altijd klaar voor bij de barbecue!

Lees ook: Vegetarische maaltijdsalade met aardappelen.

5. Koude pasta

Ik gebruik graag spirelli voor in een koud pasta slaatje. Gemengd met pesto, wat extra basilicum, kleine mozzarella bolletjes en kerstomaatjes die ik in 2 snij. Eenvoudig, zo heb ik het graag, maar wel heel lekker!

Lees ook: Recept voor chili con carne.

Wat ik leuk vind aan bovenstaande gerechtjes, is dat ze allemaal kunnen aangepast worden naar eigen smaak. Soms zet ik gewoon verschillende groentjes op tafel en kan iedereen zijn pasta / ebly / rijst naar eigen smaak klaarmaken. Zo weet je altijd wat te eten tijdens een hittegolf. In ieder geval: smakelijk! En voldoende water drinken tijdens deze hitte 😉

Ook lekker: Vegan slaatje met gekruide tofoe en mango.

Afbeelding van Christine Sponchia via Pixabay

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

2 reacties

 • Viola

  Wat wij eten met warm weer:

  * Wat van te voren gekookt is uit de vriezer halen en dan oppiepen.

  macaroni
  Stamppot
  Nasi

  * brood met eventueel soep of sate

  * broodje hamburger en/of knakworst

  * shoarma

  * bbqen

  * sla krieltjes verse worst

  • Stephanie

   Nasi lijkt me ook wel lekker in dit weer! Een broodje hamburger staat hier voor komend weekend op het menu, en barbecue kan er ook altijd in 🙂 Al zou ik er nu geen zin in hebben om bbq klaar te maken. *smelt langzaam weg* :p

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *