Zelf vegetarische burgers maken met bruine linzen of kikkererwten
Zelf vegetarische burgers maken is makkelijker dan je zou denken. Het is meteen ook een pak goedkoper en wellicht zelfs gezonder dan de kant en klare vegetarische burgers (met bewaarmiddelen, suiker,…) die je in de supermarkt kan kopen. Als basis gebruiken we in dit recept bruine linzen. Bruine linzen zijn een goede vleesvervanger. Maar je kan ook kikkererwten gebruiken. Wij houden van afwisseling, dus variëren we tussen beide. Nog een voordeel van ze zelf te maken is dat je met allerlei ingrediënten kan experimenteren. Dien de burgers op zoals je gewone kaas- of hamburgers van bij de slager zou eten met bijvoorbeeld puree en groenten. Zie hieronder ook hoe je ze kan klaarmaken voor tussen een broodje.
Ingrediënten voor de vegetarische burgers
Bruine linzen OF kikkererwten | 800gr |
(Zoete) Maïs | 2 à 3el |
Hannibalsaus OF Burgersaus | 2el |
Gemalen kaas | 150gr |
Knoflook | 1 teentje |
Paprikapoeder | 2tl |
Paneermeel | zie bereiding |
Havermout | zie bereiding |
Peper, Zout | zie bereiding |
Bloem (tarwebloem of vloeiende bloem) | zie bereiding |
Bereiding (video onderaan)
Voorbereiding
Laat de linzen (of kikkererwten) eerst even uitdruppen in een zeef zodat ze niet te vochtig zijn voor gebruik. Doe de linzen (of kikkererwten) samen met de maïs in een kom. Gebruik niet teveel maïs want de smaak ervan kan in de burgers anders overheersen. Mix beide ingrediënten met een staafmixer maar mix niet te lang. Hoe langer je zal mixen hoe minder stevig de burgers gaan worden. Het is niet erg als er nog wat brokjes in de mengeling zitten.
Als je kikkererwten gebruikt, dan kun je het sap gebruiken ter vervanging van eiwit. Je kan het sap opkloppen zoals eiwit en er bijvoorbeeld chocolademousse van maken. (Het vocht van de bruine linzen is hiervoor niet geschikt)
Mixen
Voeg na het mixen de knoflook, paprikapoeder, hannibalsaus, wat paneermeel en havermout toe en kruid met peper en zout. Meng alles met een vork of lepel. Doe niet teveel paneermeel en havermout in om te beginnen. Is de mengeling nog wat te vloeibaar, voeg dan wat meer paneermeel en/of ook wat bloem toe om het geheel wat droger te maken. Probeer een vastheid te bereiken zoals je met gehakt zou hebben. Meng als laatste de gemalen kaas er bij.
Laat even rusten en vorm de burgers
Laat het geheel minimum een 10-tal minuten rusten in de kom. Zet ondertussen een bord klaar met een mengeling van paneermeel en havermout. Gebruik steeds meer paneermeel dan havermout.
Snij de mengeling in de kom in acht gelijke stukken zoals je een pizza zou snijden. Doe wat bloem in beide handen om het kleven van de mengeling aan je handen te voorkomen. Rol van elk stuk een bal en druk plat om er een burger van de vormen. Wentel de burger dan in de mengeling paneermeel en havermout.
Bakken
De burgers zijn klaar om te bakken in de pan. Gebruik een laag vuur en hou er rekening mee dat ze niet even lang moeten bakken als hun vleestegenhangers. Ze blijven zacht en fragiel tijdens en na het bakken. De textuur van vlees missen we een beetje maar het blijft lekker en vele malen gezonder dan vlees. Als kers op de burger zijn ze nog eens beter voor het milieu ook.
Ook lekker op een broodje!
Deze burgers hebben we ook reeds geprobeerd op broodjes. Omdat we sausen, groenten, kaas, enz. toevoegen tussen het broodje lieten we de knoflook en paprikapoeder achterwege. We werken af met ijsbergsla, plakje cheddar, sneetjes augurk, tomaat, gedroogde ui en Brazilian saus. Samen met frietjes waande we ons in Mc Donalds.
Video bereiding
Smakelijk!!
Heb je dit recept voor vegetarische burgers met bruine linzen getest? Laat ons zeker weten of het gesmaakt heeft, we horen het graag! Op zoek naar meer vegetarische gerechten? Kijk dan zeker ook eens naar mijn vegetarische maaltijdsalade met aardappelen, vegan slaatje met gekruide tofoe of mijn Griekse pastasalade met feta en olijven.