Chocoladetaart met chocolade biscuit en chocolade mousse
Blog,  Recepten

Chocoladetaart: chocolade biscuit met chocolademousse

Een chocoladetaart is de favoriete taart van mijn man. Gelijk hoe die ook gemaakt wordt. Voorbije weekend maakte ik een chocoladetaart met biscuit en chocolademousse. En omdat deze, zoals altijd, in een mum van tijd op was… (en dus duidelijk heel lekker is) deel ik met plezier mijn receptje. Zodat ook jullie kunnen genieten van een heerlijke chocoladetaart. En zoals het gebruikelijk is met mijn recepten, is ook deze taart heel eenvoudig om te maken en echt wel spotgoedkoop in vergelijking met de chocoladetaarten in de winkel.

Recept chocoladetaart: chocoladebiscuit met chocolademousse

Ingrediënten:

chocoladebiscuit:

  • 6 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram zelfrijzende bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • boter en wat extra bloem voor de bakvorm

Ik gebruik een springvorm van 20 cm voor deze taart. Maar een wat grotere werkt ook.

Chocolademousse:

  • 200 gram chocolade (bruin of zwart naar eigen keuze)
  • 500 ml volle room 35% vetgehalte
  • 1 eetlepel bloemsuiker (kristalsuiker voldoet ook)
  • 3 eiwitten (deze chocomousse is even lekker zonder eiwitten, dus als je met een tekort aan eieren zou zitten, dan is dit zelfs niet nodig)

Bereidingswijze:

chocoladebiscuit:

Met mijn keukenmachine meng ik de volledige eieren met de suiker voor 10 minuten op volle kracht. Warm intussen de oven voor op 180°. Boter de springvorm in en bestrooi met wat bloem. Zeef 150 gram bloem en cacaopoeder door elkaar zodat de kleur egaal is. Spatel voorzichtig de bloem en de cacaopoeder onder het eiermengsel. Giet het deeg in de bakvorm en zet 30 minuten in de oven. Laat nadien de taart even afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt en laat dan afkoelen op een rooster.

Chocolademousse:

Smelt de chocolade in een pot op het lichtste vuur, hou goed in de gaten, als de chocolade begint te smelten mag het vuur al terug uit. Klop de slagroom met de bloemsuiker. Doe een flinke schep slagroom bij de gesmolten chocolade en meng en goed. (zelfs wanneer je pech hebt dat de chocolade begint te schiften, is dit de oplossing, gewoon goed mengen met wat room tot het egaal is, nooit geen mislukte chocomousse meer op deze manier!) Doe daarna het chocolademengsel bij de rest van het slagroom. Klopt de eiwitten stijf en schep deze onder de chocolademousse en laat opstijven.

Afwerking van de chocoladetaart:

Met een taartzaag snij je de cake in 2 of 3 lagen. Een gewoon mes kan het ook doen, maar dat vraagt wat handigheid. Leg een laag chocolademousse tussen de lagen biscuit. De rest van de chocolademousse doe je op de taart en smeer je rondom zo egaal mogelijk. Hiervoor gebruik ik altijd mijn glaceermes. Afwerken doe je naar eigen smaak. Met chocoladeschilfers, met chocoladebolletjes, …

->Het recept mag wat apart lijken, vooral dat van de chocolademousse… Maar dit is voor mij DE manier om een mooie, stevige en lekkere chocolademousse te maken die nooit mislukt. Wat vroeger wel vaak het geval was.

->Deze taart is op z’n best wanneer je die de dag nadien uit de koelkast opeet. Dus ideaal wanneer je een feestje hebt en het op die dag al druk hebt met andere voorbereidingen. Aan het dessert hoef je in ieder geval niet meer te denken.

Nood aan meer bakinspiratie? Dan mag je zeker ons favoriete taartrecept niet missen: chocolade meringue met mascarpone en frambozen! Een leuke tip voor de Nutella liefhebbers onder ons: Nutella ontbijt met bladerdeeg!

Smakelijk!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *