De lekkerste gratin dauphinois maak je zo!
Gratin dauphinois of zoals wij het zeggen: gratin patatjes! Ik vind het heel moeilijk om een echt goed receptje te vinden. Vaak zit er niet genoeg smaak in of zijn de aardappelen niet gaar. Eindelijk ben ik nu ben ik 100% tevreden met de smaak en gaartijd! Je moet ze zeker ook eens proberen want ze zijn suuuper lekker!!
Ingrediënten Gratin Dauphinois voor 4 personen:
- 500 ml melk
- 500 ml room (ik gebruik er met 20% vetgehalte)
- 2 teentjes look
- 2 grote, of 4 kleine blaadjes laurier
- 3 takjes tijm
- peper
- zout
- nootmuskaat
- +-700 gram aardappelen
- 200 gram gemalen kaas (of meer indien gewenst)
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen, was ze en droog ze af met een propere handdoek.
- Snij de aardappelen in fijne schijfjes van 3 ml, of beter nog: snij ze met een keukenmachine. (gaat sneller, fijner en gelijke dikte)
- Doe de melk en de room in een kookpot en zet op een middelmatig vuurtje. Voeg hierbij 2 geplette teentjes look, deze hoef je niet te snijden of te pellen. Voeg tijm en laurier toe en kruid naar smaak met peper, zout en muskaatnoot. Vergeet niet te blijven roeren. Eens het mengsel goed heet is, mag de pot van het vuur.
- Vet een ovenschaal in met boter en doe hierin de aardappelschijfjes.
- Giet het melk en roommengsel door een vergiet en giet het dan over de aardappelschijfjes tot alles mooi onder staat.
- Doe hier bovenop de gemalen kaas en zet 45 minuutjes in een oven van 160°. Voorverwarmen hoeft niet.
Smakelijk!
Ik ben heel benieuwd of je dit recept gaat proberen, laat zeker weten hoe het bevallen is. Ik ben namelijk heel benieuwd 😉 En voor wie op zoek is naar meer aardappelrecepten, we leerden van onze Spaanse vriend Pepe hoe we echte Spaanse tortilla kunnen maken. Ook de moeite om eens te proberen.
Lees ook: Veggie wokreepjes met rijst, wokgroentjes en currysaus.