Klassieke Spaanse tortilla recept van een echte Spanjaard!
De Spaanse tortilla, ook wel bekend als tortilla de patatas, is een van de meest iconische gerechten van de Spaanse keuken. Wij hebben overwinterd met ons gezin in Spanje, in de provincie Cadiz. Hier hebben we enkele Spaanse vrienden aan overgehouden. Waaronder Pepe, een bijna gepensioneerde Spanjaard uit Cadiz. Hij maakte eerder al een echte Spaanse Paella en een vegetarische Paella klaar voor ons. Deze keer bereidde hij deze klassieke Spaanse tortilla.
Dit eenvoudige maar heerlijke gerecht bestaat voornamelijk uit aardappelen, uien en eieren. Het geheim van een perfecte tortilla ligt in de techniek en de liefde waarmee het wordt bereid. Het vraagt een bepaalde techniek om het goed te kunnen maken, aldus volgens Pepe, maar oefening baart kunst!
Ingrediënten voor de klassieke Spaanse tortilla:
Dit recept is ideaal voor 4 personen.
- 700 gram aardappelen
- 2 rode uien (medium grootte, of 1 grote ui)
- 200 ml olijfolie (de smaak hangt volgens onze Spaanse vriend enorm af van de kwaliteit van de olijfolie: zorg pure olijfolie van eerste pers, de extra vierge olie)
- 8 eieren
Geserveerd met een bijgerechtje van kerstomaatjes:
- Een halve kilo kerstomaatjes
- (nog meer) olijfolie
- oregano
- knoflook
- zout (wij gebruiken enkel zeezout of Himalaya zout)
Voorbereiding:
- Schil de aardappelen, was ze en maak ze droog. Snij de aardappelen in kleine blokjes van ongeveer een vierkante centimeter. Deze mag je niet meer afspoelen.
- Snij de rode uien fijn.
- Snij de kerstomaatjes in de helft.
- Klop de eieren in een grote kom met wat zout.
Bereiding van de tortilla de patatas:
- Warm de olijfolie op in een mediumgrote pan met antibaklaag, heel belangrijk!
- Stoof de aardappelblokjes op een middelgroot vuur. Dit duurt ongeveer een 20 minuutjes. Roer ze af en toe om en zorg dat ze niet bruin worden. Prik even om te zien of ze gaar zijn.
- Voeg de uien toe en stoof ze mee.
- Giet de overtollige olie af en kruid met wat zout.
- Giet de kom met eieren boven op de aardappelen en schuif de aardappelen wat opzij zodat de eieren onderaan in de pan geraken en laat enkele minuutjes bakken. Zorg dat deze niet aanbrand.
- Hier komt het moeilijkste gedeelte van het maken van de tortilla (waarbij Pepe zegt dat Steffie, die mijn naam Stephanie niet goed kan uitspreken, veel zal moeten oefenen hihi) waarbij je dus de tortilla moet omkeren in een bord en dan zo terug de pan in gieten om ook de andere kant van de tortilla te bakken.
Hoe lang de tortilla moet bakken in de pan hangt af van de grootte van je pan en dus ook de dikte van je tortilla. Het is belangrijk dat deze goed gebakken is, zonder donker bruin te worden.
Voor het bijgerecht doe je de gehalveerde tomaatjes in een schaal, meng dit met knoflook, zout en oregano.
Et voila! De tortilla inclusief bijgerecht is klaar!
Smakelijk!
In Spanje leerden we het gerecht Chili con carne kennen. Misschien geen gerecht van Spaanse oorsprong, maar sowieso makkelijk om te maken en ook super lekker! Een aanrader dus om ook eens te proberen.