Tips voor leuke, duurzame en betaalbare kinderkledij.
Ik hou van leuke kledij, wie niet? Wij kopen niet zo heel veel kledij, we kopen enkel wat we echt graag zien en dragen dus echt onze kledij tot ze te klein zijn (voor de kids) of echt versleten zijn. Als het gaat over geld uitgeven aan kledij en schoenen, dan probeer ik dit ook binnen te perken te houden. Schoenen mogen best wat kosten, want kwalitatieve schoenen zijn gewoon heel belangrijk. Kledij mag hier niet al teveel kosten. Zeker niet voor de kinderen, want die zijn er in no-time terug uitgegroeid. Mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik leuke, duurzame en betaalbare kinderkledij vind. Dat vind ik altijd super! En het komt gelukkig steeds vaker voor want steeds meer bedrijven gaan op zoek naar duurzame alternatieven. Naast het aankopen van duurzame merkjes kun je ook op andere zaken gaan letten.
Inhoudstafel
Leuke duurzame en betaalbare kinderkledij: mijn tips!
Duurzame merkjes kopen
Koko Noko is zo’n voorbeeld van een duurzaam kledingmerk voor kinderen. Het is een wereldmerk in duurzame baby- & kinderkleding. Het merk maakt kinderkledij van hoge kwaliteit. De babykledij start vanaf maatje 56 en dit gaat door tot maat 128. Ze gaan constant voor hippe, nieuwe designs, verrassende prints en speciale kleding. Echt helemaal mijn stijl, want ik hou van kleur, print. Lekker stoer en vrolijk! Zowel voor jongens als voor meisjes. Zeker de moeite om eens een kijkje te nemen!
Duurzame merkjes zijn steeds meer te verkrijgen, goed nieuws dus voor mensen die graag duurzaam leven.
Kopen op groei
Wat ik altijd doe is kledij wat groter kopen. En dan heb ik het niet over 2 maten te groot waardoor kinderen verdrinken in hun kledij, dat ziet er ook niet echt uit. Maar ik zorg wel dat ze er minstens heel het seizoen in kunnen, ook wanneer ze een groeispurt doormaken. Ik heb nooit begrepen dat ouders kleding aankopen voor hun kids die maar net van pas is. Maar evengoed ziet het er niet uit als kleren echt veel te groot zijn, dus dat we ook niet.
Wanneer kinderen wat ouder zijn en minder snel groeien, kunnen ze vaak zelfs 2 zomers of winters door met hun kledij zo. Ook weer duurzaam en goed voor de portemonnee! Zo kan ons zoontje (6j) nog steeds in zijn zomershorts van vorig jaar. Ik heb er voor deze zomer maar 2 bijgekocht.
Koop niet teveel kledij ineens
Ik heb het niet zo voor heel veel kledij kopen ‘omdat het toch goedkoop is’ om het nadien na enkele keren te dragen gewoon weg te gooien. Hetzelfde met schoenen eigenlijk. Dat is helemaal niet duurzaam en echt pure verspilling. Ik koop net voldoende kleding zodat ze regelmatig kunnen verversen, maar niet genoeg om een hele week geen was te hoeven doen 😉 Koop dus bewust, koop wat nodig is en kijk eerst in de kledingkast van je kind om te zien of er nog wat tekort is.
Voor mezelf en mijn man is dit eigenlijk net zo, we hebben beide echt niet veel kledij. Dit zorgt ervoor dat ik altijd mee ben met de was, want ik ken mezelf… Ik zou het laten opstapelen. Dit is mooi meegenomen, toch!
Kleding 2de hands kopen, ruilen en doorverkopen
Het internet ontploft tegenwoordig van het overaanbod op tweedehands kledij! Websites als Vinted draaien als gek. Het aanbod is enorm, wat ervoor zorgt dat de vraagprijs van tweedhandskledij super laag ligt. Je kunt heel wat merkjes kopen voor mini prijsjes. Veel kledij is in nieuwstaat en je kunt voor heel weinig geld een hele kleerkast aan kledij kopen.
Ook ruilen kan een leuke optie zijn. Ken je ouders met kinderen van dezelfde leeftijd? Kom eens samen en kijk wat er kan geruild worden. Zo kan je je kind eens in nieuwe outfits steken en het heeft je geen cent gekost!
Kleding doorgeven van het ene kind op het ander: doen of niet?
Een andere manier om duurzaam om te gaan met kledij is kleding doorgeven van het ene kind naar het ander. Dan moet je vaak wel kinderen van hetzelfde geslacht hebben. Al is er altijd heel wat mooie kledij te vinden die genderneutraal is ook, maar dat moet dan wel je ding zijn natuurlijk.
Zelf hou ik ervan om mijn jongen lekker stoer te kleden, terwijl de dochters in het roze liepen en al eens een frulletje in hun kledij hebben. Hier heb ik dat maar heel kort kunnen doen: kledij doorgeven van de oudste dochter naar de tweede dochter… De meisjes hebben beide een volledig ander uiterlijk. De ene heeft bruin haar met bruine ogen, de ander heeft blond haar en blauwe ogen.
Ik merk dan ook al van kleins af aan dat ze echt wel een aparte stijl hebben. Wat bij de oudste dochter past was vaak niet mooi bij de jongste, maar ook omgekeerd.
En eens ze op een bepaalde leeftijd zijn (vaak nog erg jong) hebben ze ook wel een eigen willetje als het om kledij gaat. En kleren afdragen van grote zus is echt niet cool 😉
En jij?
Hoe gaat het er bij jou aan toe? Probeer jij duurzaam te zijn als het gaat om kinderkledij? Dragen jouw kinderen elkaars kledij, of is dat not done? Ik ben altijd heel benieuwd om te weten hoe het er bij een ander aan toe gaat. Heb je nog tips om duurzaam om te gaan met kleding, vul dan gerust het lijstje aan.