Wat is minimalisme: foto van een minimalistisch bureau.
Blog,  Minimalisme

Wat is minimalisme? En vooral: wat is het niet.

Wanneer ik praat met mensen over minimalisme, dan merk ik dat veel mensen hier een verkeerd beeld over hebben. Mensen denken aan lege, witte en koude, haast steriele ruimtes. Waar naast enkele meubelstukken haast niets te vinden is. Over de mensen die er wonen wordt gepraat alsof ze in een of andere sekte zitten, gekleed in een zwarte en veel te wijde broek. Met een witte loszittende bloes.

Niets is minder waar! Minimalisme is heel ruim en kun je invullen zoals je zelf wil. Het heeft niets met witte en kale ruimtes te maken. Het is absoluut niet zo dat je niet meer dan 100 dingen mag hebben. Hoe je een minimalistisch leven invult… dat is aan jou de keuze.

Wat is minimalisme?

Dit is minimalisme voor mij

Minimalisme voor mij is het ontdoen van overbodige spullen. Dingen die ongebruikt al jaren in de kast liggen en enkel zorgen dat ik meer werk heb om het huishouden bij te houden. Meer poetswerk, meer ergernissen tijdens het opruimen enz… Het is de manier voor mij om wat meer overzicht te hebben in huis en minder overweldigd te raken. Minimalisme zorgt ervoor dat ik graag in mijn huis ben en dat ik er rust vind. Of dat is toch het uiteindelijke doel van het minimaliseren, daar ben ik voorlopig nog niet.

Als ADD-er raak ik zo snel het overzicht kwijt en ben ik zo snel ontmoedigd. Ik loop op de toppen van mijn tenen, mij ergerend aan alles rondom mij. Ik moet mijn huishouden op de rails krijgen om zo terug rust in mijn hoofd te krijgen en meer tijd te hebben voor de leuke dingen in het leven.

Minimalisme is een levensstijl

Het is echt een manier van denken geworden, en manier van leven. Ik ben zoveel bewuster geworden van het leven. Minimalisme is meer dan alleen maar opruimen en ongebruikte spullen weg doen. Heel je leven gaat rond het minimalisme draaien. Want niet alleen doe je spullen weg uit huis… je bent veel bewuster van waar je je geld aan uit geeft en koopt minder spullen.

Ecologisch leven hoort hier ook bij

Ik plakte een nee/nee sticker op de brievenbus op zo de papierstapel te minderen en me niet meer te laten verleiden tot koopjes waar ik uiteindelijk toch niets mee was. Ik werd flexitariër en beperk zo mijn vleesinname, ik koop enkel kleren die ik nodig heb en echt graag zie. Deze draag ik dan ook tot je er, bij wijze van spreken, kunt door kijken. Decoratie kopen is echt een zeldzaamheid, ik overdenk alles wat ik aankoop. Heb ik het wel nodig, wil ik het wel echt? Consuminderen maakt deel uit van mijn leven. Ik maak ook al 2 jaar lang mijn eigen wasmiddel. En ik hou voor het eerst in vele jaren planten in leven!!

wasmiddel maken

Minimalisme is een langdurig proces

Hier begon het al enkele jaren geleden. Ik had meer dan genoeg van al onze rommel in huis. Heel onze zolder stond vol opgestapelde dozen met dingen waarvan ik niet wist dat ik ze had. De verhuis van mijn ouders toen ze pas gescheiden waren zorgde ervoor dat ook hier heel wat spullen terecht kwamen.

De oppervlakte van onze kelder is dezelfde grootte als onze benedenverdieping. En ook deze stond bomvol gestapeld. Ik ergerde me enorm aan alle rommel die overal lag. Jaar na jaar wou ik alles opruimen maar wist ik niet waar begonnen.

En toen was ik het echt beu en wou ik het aanpakken!

Toen ik bepaalde documentaires begon te bekijken is alles voor mij veranderd. Ik maakte van mijn hart een steen en begon doos na doos te openen en deed, zonder te overdrijven, 10 tallen dozen en zakken vol materiaal weg. En sindsdien ben ik niet meer gestopt met opruimen en wegdoen.

Ik deed, om mezelf te motiveren, een minimalisme challenge waarbij ik nog eens 465 spullen weg deed. Op het einde begon het wel wat moeilijk te worden om spullen te vinden. Maar nu… een half jaar later… kriebelt het weer om terug aan de slag te gaan. Ik zie nog veel wat weg mag want we hebben echt nog steeds enorm veel spullen.

Minimalisme is wat jij er van maakt

Ik ga nooit all the way gaan. Een huis met enkel meubels en geen enkele foto of decoratief item is niets voor mij. Ik hou ook van kleur, dus een volledig wit / zwart huis is niet voor mij. Ik hou van luxe hier en daar. Zo zou ik nooit mijn keukenmachine kunnen missen of mijn droogkast. Maar ik geloof wel dat als iedereen wat bewuster zou leven, we een enorm groot verschil kunnen maken voor deze planeet.

We hebben nog een hele weg te gaan.

Ik durf beweren dat we zeker de helft van onze spullen hebben weggedaan. Maar we hebben er nog steeds heel veel liggen. Mijn schoonmoeder zei vroeger tegen mij dat we gewoon veel te weinig kasten hebben om alles in op te bergen… Nu hebben we minder kasten dan toen EN meer ruimte over in de kasten die we wel hebben.

We hadden niet te weinig kasten, alleen veel te veel overbodige spullen die er niet meer in pasten.

Ik ben blij met wat ik tot nu toe bereikt heb, maar ik kijk uit naar de verdere stappen die ik ga ondernemen. En ja, dit alles heb ik zelf gedaan. Dit is een van de dingen die deze thuisblijfmama bezig houdt.

Wat is minimalisme?

Nu heb je een idee wat minimalisme is voor mij. Wat het voor jou kan betekenen is iets wat je zelf zult moeten uitzoeken. Veel succes ermee 🙂

Ook leuk om te lezen: Zo begin je met minimaliseren.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *