Een weekmenu plannen is makkelijk met deze tips!
Een weekmenu plannen is een must-do voor ieder vlot draaiend gezin. Het scheelt je enorm veel tijd en geld wanneer je meteen een menu opstelt voor een hele week ver. En eigenlijk is een maandmenu maken nog handiger.
Het scheelt je ook een pak frustratie als je niet elke dag moet denken: wat gaan we nu weer eten?? Een menu opstellen is super makkelijk. Met onderstaande tips heb je in no-time je weekmenu klaar.
Inhoudstafel
Een weekmenu plannen doe je zo:
Tip 1: Kies een vaste dag voor maaltijden.
Zo ziet het er bij ons uit:
- Maandag: Ovenschotel
- Dinsdag: Vegetarisch
- Woensdag: spaghetti bolognese of chili con carne
- Donderdag: Hamburgers of kaasburgers
- Vrijdag: Pizza, croque monsieur, macaroni of iets anders waar niet veel werk aan is
- Zaterdag: Frietjes
- Zondag: Waar we ook maar zin in hebben die dag.
Tip 2: Maak een eigen recepten map aan.
Ik heb sinds enkele jaren een map waarin ik recepten bewaar. Veel kookboeken heb ik niet, ik heb er vroeger wel gehad maar aangezien ik er amper ik bladerde heb ik ze weg gedaan. De meeste recepten haal ik van het internet, uit magazines en uit de reclame folders. Vaak doe ik enkele aanpassingen om er mijn eigen ding van te maken. Recepten die mij aanspreken probeer ik uit. Valt het recept hier in de smaak, dan druk ik het recept af of knip het uit. Het recept krijgt dan een plaatsje in mijn map.
Op deze manier heb je een map met enkel dingen die jullie echt lekker vinden. Heel handig dus als je inspiratie nodig hebt voor om je weekmenu te maken.
Tip 3: Maak lijstjes!
Of het nu gaat om groenten, vlees, aardappelbereidingen of vleesvervangers… Maak een lijstje van alles, zo kun je overlopen welke groenten je al lang niet meer gegeten hebt. Zeker als je een maandmenu wil maken kun je kijken of alle groentjes wel aan bod komen zo en dat er voldoende variatie is van alles.
Lees ook: 7 x waarvoor ik mijn keukenmachine gebruik.
Tip 4: Hou rekening met het seizoen.
Als je seizoensgroenten gebruikt kun je een pak geld besparen. In de winter kies je al sneller voor een ovenschotel met bloemkool terwijl je in de zomer al sneller eens een slaatje of tomaten zult eten. Een lijst van seizoensgroenten kun je hier vinden.
Tip 5: Hou rekening met de reclamefolder.
Ik kijk ook graag in de reclamefolder. Hoewel ik de algemene reclamefolders niet meer krijg, ontvang ik wel reclame van onze supermarkt die op naam verstuurd wordt. Dus als ik daar iets zie die in reclame staat wat wij graag eten, dan is er grote kans dat ik dit in onze menu verwerk. Er zijn elke week wel andere dingen die in reclame staan, en zo kun je gevarieerd en budgetproof koken. Win / win dus.
Tip 6: Kook eens voor 2 dagen. (of meer)
Dit is ook iets wat ik vaak toepas. Dingen zoals lasagne, bolognesesaus, stoofvlees, chili-con-carne en voll-au-vent maak ik altijd voor 2 of 3 keer. De rest vries ik in en dan heb ik op een andere dag bijna geen werk meer aan mijn eten. Ideaal als je eens een uitstap hebt gepland of wanneer je het druk hebt met kinderen naar activiteiten te brengen enzo. Ook in een maandmenu is dit een handige tip. Zo ben je zeker van enkele kookvrije dagen per maand. Hier bespaar je ook heel wat elektriciteit mee. Zorg dat je goed weet wat er in de diepvries zit zodat het zeker niet vergeten raakt. Want het is natuurlijk heel jammer als je later dingen moeten weggooien. Schrijf overal een datum op en wat er in je potjes zit.
Tip 7: gebruik een menu planner!
Ik vond deze menu planner bij Hema. Hier denk je niet alleen aan je warme maaltijden, maar ook aan wat je gaat eten als ontbijt of voor lunch. En 120 pagina’s voor maar 5,50 euro, daar kun je niet mee missen 😉 Zo vergeet je niets op je boodschappenlijstje te zetten.
Veel succes, ik hoop dat mijn tips je op weg hebben kunnen helpen om vlot je weekmenu te plannen.
2 reacties
Pingback:
Shana Vanmarcke
Lijst gemaakt met verschillende groentjes en vlees
Gaan eens proberen hé 🙂