Achtergrondfoto van pizza met deze tekst op de voorkant: tips om een menu op te stellen.
Koken,  Lifestyle

6 tips om een menu op te stellen | Lekker makkelijk

Ik heb veel enthousiaste reacties gekregen op mijn maandmenu. Indien je deze blog hebt gemist kun je die hier terug vinden. Ik kreeg ook meteen reacties als: ‘Hoe doe je dat, ik heb amper inspiratie voor een weekmenu’. Bij deze hoop ik jullie enkele bruikbare tips te geven. Deze kun je gemakkelijk toepassen op het maken van een maandmenu, maar ook tijdens het opstellen van een weekmenu.

Tips om een menu op te stellen:

Tip 1: Maak een eigen recepten map aan.

Ik heb sinds enkele jaren een map waarin ik recepten bewaar. Veel kookboeken heb ik niet, ik heb er vroeger wel gehad maar aangezien ik er amper ik bladerde heb ik ze weg gedaan. De meeste recepten haal ik van het internet, uit magazines en uit de reclame folders. Vaak doe ik enkele aanpassingen om er mijn eigen ding van te maken. Recepten die mij aanspreken probeer ik uit. Valt het recept hier in de smaak, dan druk ik het recept af of knip het uit en deze gaan in mijn map.

Sorteer alles per thema: soepen, visgerechten, ovenschotels, bakken, …

Tip 2: Maak een groenten en een vleeslijst.

Zo kan je tijdens het maken van je lijst controleren of alle groenten aan bod zijn gekomen, wat goed is om een gevarieerde menu te maken.  Deze lijst zit helemaal vooraan in mijn map. Dit kun je ook doen met vlees of vleesvervangers.

Lees ook: 7 x waarvoor ik mijn keukenmachine gebruik.

Tip 3: Hou rekening met het seizoen.

Als je seizoensgroenten gebruikt kun je een pak geld besparen. In de winter kies je al sneller voor een ovenschotel met bloemkool terwijl je in de zomer al sneller eens een slaatje of tomaten zult eten. Een lijst van seizoensgroenten kun je hier vinden.

Tip 4: Kies voor vast voedingsmiddelen op vaste dagen.

Dit is ook een tip waarmee je veel sneller je menu kunt opstellen. Bijvoorbeeld: op maandag een ovenschotel, dinsdag pasta, woensdag kip, donderdag vegetarisch, vrijdag vis, zaterdag frietjes en op zondag iets wat lekker snel klaar is of als je net heel graag kookt kun je kiezen voor iets wat meer tijd vraagt. Hou zeker rekening met drukke dagen en kies op die momenten voor iets wat snel klaar is of wat je enkel uit de diepvries hoeft te halen.

Lees ook: 12 tips om te besparen.

Tip 5: Kook eens voor 2 dagen. (of meer)

Dit is ook iets wat ik vaak toepas. Dingen zoals lasagne, bolognesesaus, stoofvlees, chili-con-carne en voll-au-vent maak ik altijd voor 2 of 3 keer. De rest vries ik in en dan heb ik op een andere dag bijna geen werk meer aan mijn eten. Ideaal als je eens een uitstap hebt gepland of wanneer je het druk hebt met kinderen naar activiteiten te brengen enzo.

Lees ook: Gnocchi met broccoli en gerookte zalm.

Tip 6: Hou zeker ook de reclamefolders in de gaten.

Een menu kun je natuurlijk ook opstellen aan de hand van producten die net in reclame staan. Ook op deze manier kun je gemakkelijk geld besparen.

Veel succes, ik hoop dat mijn tips je op weg hebben kunnen helpen.

Delen is lief!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *