Tips voor de eerste schooldag
Blog,  Kids,  Kind 0-12

Tips voor de eerste schooldag | naar de kleuterklas

Als je op deze blog terecht gekomen bent wil dat zeggen dat het grote moment bijna aangebroken is… Je kleine baby is geen baby meer, meer een flinke peuter die binnenkort mag starten in de kleuterklas! Mijn tips voor de eerste schooldag deel ik maar al te graag met jullie. Ik heb het inmiddels al 3 keer meegemaakt en ben zowat een ervaringsdeskundige hierin 😉 Hahaha! Maar hoe spannend is dat! Ik geloof best dat je met een krop in de keel zit bij het idee dat je kleintje nu al zo groot is geworden. De stap naar het eerste kleuterklasje is best een grote stap in het ‘loslaten’ van je kind. Een stap waar je als ouders misschien zelf nog niet klaar voor bent…

Geen zorgen, ik heb zelf al 3 keer meegemaakt, en ik geef je graag mijn tips mee om deze overgang zo vlot mogelijk te laten gaan. Een goede voorbereiding doet veel!

Tips voor de eerste schooldag:

Lees samen boekjes over de eerste schooldag:

Er zijn zoveel leuke boekjes te vinden over die eerste schooldag. Ze gaan over het moment dat mama of papa hen moet achterlaten, wat er allemaal in klas gedaan wordt, tot het moment dat mama en papa het kindje terug komen halen. De boekjes van Kathleen Amant zijn hier al 2 jaar een groot succes! Vince raakt ze maar niet beu.

Kies samen een leuke schooltas

Dit is iets wat zo motiverend kan zijn voor een kindje: zelf een leuke boekentas kunnen kiezen! Er zijn talloze leuke modellen op de markt! Wedden dat je kleintje super trots is op zijn mooie schooltas!

Vergeet de drinkfles en koekendoos niet!

Hier moeten de kinderen een herbruikbare drinkfles mee hebben naar school. Ook de koekjes of het fruit moeten in een herbruikbaar doosje zitten. Zorg dat dit herkenbaar is voor je kleuter. Hier kun je leuke gepersonaliseerde stickers kopen met de naam van je kindje er op. Dit is gemakkelijk voor je kind om te herkennen en er kan niemand per ongeluk de verkeerde drinkfles meenemen naar huis.

Ga samen op bezoek in het klasje

Een eerste bezoek, kort voordat je kindje zelf naar school mag, zorgt voor wat herkenning voor je kindje. Het is dan net wat meer herkenbaar al. Dat kan een geruststelling zijn voor je kindje, maar ook voor jou als ouder.

Leer je kindje wat zelfstandigheid:

Dingen als zelf het broekje naar beneden trekken om op het toilet te gaan kan handig zijn. Maar kijk ook of je kleuter al zelf zijn koekendoosje en drinkfles kan gebruiken. Toon het voor zodat het ook op school lukt om zelfstandig te kunnen eten en drinken. Lukt dit niet, geen zorgen, de juf of meester zal wel helpen. Maar het is natuurlijk net iets handiger als je kindje het zelf kan.

Lees ook: 10 tips voor de eerste schooldag.

Veel succes aan jullie kleintje, maar ook aan mama en papa!

Deze blog bevat affiliate links.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *