10 handige tips voor de eerste kleuterklas!
Het grote moment is bijna aangebroken: je kleine schat mag binnenkort naar de kleuterklas. Een nieuwe mijlpaal in het leven van je kleuter. Ook als mama en papa is het terug een stukje loslaten. Veel mama’s staan aan de schoolpoort hun tranen te verbijten en hopen dat alles goed mag verlopen. Het idee dat je kindje al zo groot geworden is maakt een ouder fier, maar tegelijkertijd sluit je het hoofdstuk baby / peuter volledig af. En das vaak een stukje minder leuk. Eerder emotioneel… dat weet ik maar al te goed. Ik heb het zelf al 3 keer meegemaakt. En ik geef met liefde mijn tips voor de eerste kleuterklas!
10 tips voor de eerste kleuterklas:
1. Open klasdag
In veel scholen mag je met je kindje al eens op bezoek gaan in de klas. Meestal een paar daagjes voordat de school terug begint. Je kunt samen met je kleuter de juf leren kennen en het klasje ontdekken. Dit maakt het net iets gemakkelijker voor je kindje om nadien terug te gaan naar een plek die hij al wat kent. Kleuterklasjes zien er aantrekkelijk uit en dat maakt het leuk voor je kleuter om nadien verder te mogen ontdekken!
2. Bereid je kindje voor op wat zal komen
Vertel aan je kind wat hij of zij mag verwachten in school. Hiervoor bestaan heel wat leuke boekjes! Zelf hebben we de boekjes ‘Anna in de klas‘ en ‘De eerste schooldag van Milan‘. Beide heel leuke boekjes over hoe een dag in de kleuterklas er uit ziet.
3. Zorg voor gemakkelijke kledij
Zorg voor broekjes die je peuter gemakkelijk kan aan en af doen. Als je kindje tijdens het spelen plots voelt dat hij dringend naar het toilet moet, is het heel vervelend als dat knoopje niet snel open kan. Een ongelukje is snel gebeurd en niet leuk voor het kindje. Ik kocht zelf broekjes met een rekker in. Het hoeven niet alleen training broekjes te zijn, er zijn al veel leuke jeansbroeken met een rekker die net wat gemakkelijker aan en af gaan.
4. Eigen materiaal moet herkenbaar zijn
Zorg dat je kindje z’n jas, sjaal, muts, boekentas al goed herkent zodat hij snel zijn eigen materiaal kan nemen. Het is leuk om vooraf samen een leuke boekentas, drinkfles en koekendoos uit te kiezen. Een naamsticker kan ook handig zijn. Kies hierbij voor een symbooltje die je kindje leuk vindt.
Hier kun je gepersonaliseerde naamstickers kopen voor op de drinkfles, kledij, koekendoos enz… te kleven.
Lees ook: Tips voor het eerste tandarts bezoek.
5. Stel een schema op voor je kindje
Een planning waarop staat wanneer hij op school moet eten, wie hem komt halen, of hij / zij in de voor- of naschoolse opvang moet blijven. Zorg ervoor dat je kindje weet wat hem te wachten staat.
6. Leer al wat zelfstandigheid
Het openen van de koekendoos, het zelfstandig naar beneden trekken van het broekje en weer aandoen, het aandoen van z’n eigen jasje… Moeten ze dit al kunne? Neen, ze leren het ook op school. Maar het is wel handig natuurlijk wanneer je dit samen met school aanleert. Dit is een moeilijke geweest voor mij. Want ik doe alles zelf voor mijn kinderen als ze klein zijn. Niet doen dus, ik werd erop aangesproken…
7. Zorg voor voldoende reservekledij
Geef voldoende slipjes en reserve broeken mee. Als je kindje zo goed als geen ongelukjes meer heeft kan 1 broekje genoeg zijn, anders geef je er nog wat extra mee. Reserve kleren stop je best in een zakje apart, zodat de juf gemakkelijk de natte kleren kan terug meegeven.
8. Zorg dat er een naam staat… op alles!
Op de drinkfles, koekendoos, jas, schoenen, sjaal, handschoenen, muts… Dit is een hele belangrijke want kleuters raken snel iets kwijt. Als er een naam opstaat is het ook voor de juf heel handig om te weten van wie die leuke handschoenen zijn. Je kan online heel leuke naamstickers bestellen, labels om in te strijken of in te naaien in kledij.
9. Zorg voor wat troost de eerste dagen
Geef de eerste dagen iets vertrouwds mee, een knuffel of doekje, het kan wat troost bieden in het begin. (vergeet hierbij punt 8 niet) Later kan het in het boekentasje blijven tot het plots helemaal niet meer nodig is om het mee te geven.
10. Voor kinderen van thuisblijfmoeders:
Voor kinderen die nog nooit naar een opvang zijn geweest is het best om al even te oefenen met het afscheid nemen. Laat je kindje al eens even achter bij oma en opa, of bij een ander familielid. Begin met korte periodes zodat je kindje leert dat je na een tijdje gewoon terug komt.
Lees ook: Voor de eerste keer bij de babysit? Ik geef je wat tips!
Geen paniek, het bovenstaande is geen must.
Maar het kan je kindje wel heel veel helpen met die eerste stapjes naar het kleuteronderwijs. Heb jij nog tips voor de eerste kleuterklas?
Veel succes op die eerste schooldag, het wordt ongetwijfeld een heel emotionele dag. Zowel voor het kleutertje, als voor de mama en papa!!
Deze blogpost bevat affiliate links.
Eén reactie
Pingback: