Is mijn kind schoolrijp?
Blog,  Kids,  Kind 0-12

Is mijn kind schoolrijp? Klaar voor de kleuterklas?

Kindjes gaan in België al van hun 2,5 jaar naar school. Heel vroeg vind ik persoonlijk, ze zijn nog zo klein. Vaak zie je dat kinderen in het buitenland pas op latere leeftijd naar school gaan. Toch zijn er kinderen die zich aan die leeftijd al serieus beginnen te vervelen in de opvang en nood hebben aan nieuwe uitdagingen.

Maar soms zijn er  kindjes die nog niet schoolrijp zijn aan hun 2,5 jaar. Het is belangrijk om te weten dat er maar leerplicht is in België op de leeftijd van 6 jaar (en dus vanaf het eerste leerjaar), als je zelf aanvoelt dat je kind nog niet rijp is voor school kun je dus gerust nog een paar maandjes langer wachten.

De kleuterklas is een goede aanloop naar de lagere school en hierdoor heel belangrijk.

Versta mij niet verkeerd, de kleuterklas is goed voor een kind. Ze leren er heel veel vaardigheden die ze in de toekomst echt nodig zullen hebben en die zich op latere leeftijd verder uitbreiden. Zo zetten ze al de eerste stapjes in het rekenen en tellen, het schrijven en nog veel meer. De kleuterklas is ook leuk, heel de dag spelen en knutselen, lezen, uitstapjes maken, vriendjes maken,… Het is een goeie voorbereiding op het eerste leerjaar.

Hoe weet je of je kindje schoolrijp is?

  • Zindelijkheid: Of je kindje al dan niet  zindelijk is heeft niets te maken met schoolrijpheid. Of je kind al dan niet naar school mag als hij nog niet zindelijk is, dat moet in school besproken worden. Maar het niet zindelijk zijn van een kind heeft verder niets te maken met schoolrijp zijn.
  • Middagslaapje: Naar de kleuterklas gaan is heel vermoeiend voor zo’n kleintje. In sommige scholen kunnen de kindjes een dutje doen in de namiddag, maar dit is helaas niet overal het geval. Als je kleuter echt de behoefte heeft om ’s middags nog wat bij te slapen dan is het beter om met halve dagen te starten. Als hij of zij pas na enkele dagen echt vermoeid begint te worden, dan is het misschien voldoende om de woensdagnamiddag een extra dutje in te plannen.
  • Kan je kindje al enkele uren zonder mama en papa? Begrijpt het dat hij of zij terug wordt opgehaald na een tijdje? Als je kindje nooit naar een opvang is geweest, of bij familie is geweest zonder jou, begin dan eerst met het oefenen bij mensen die het kent.

Luister naar je eigen gevoel!

Voel je echt dat je kindje nog niet rijp is voor school, wacht dan tot de volgende instapdag. Je kind zal echt niet minder goed meekunnen in school omdat het enkele maanden minder lang naar de kleuterklas is geweest. Voel je dat je kind rijp is voor school, super! Hij of zij zal er hoogst waarschijnlijk veel plezier aan beleven en ongetwijfeld heel veel bijleren. Twijfel je? Neem contact op met school of de juf en bespreek het samen, ze zullen je ongetwijfeld kunnen helpen. Nadien kun je de juiste beslissing nemen.

Lees hier hoe je je peuter kunt voorbereiden voor de eerste schooldag.

Afbeelding van Михаил Мингазов via Pixabay

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *