Blog,  Opvoeding

Luister naar je moedergevoel.

Iedere mama kent het wel, die goedbedoelde raad.

Vaak krijg je die van familie, vrienden en soms zelfs vreemden. Helemaal gratis, ook al vroeg je er niet om. Soms zorgt die goedbedoelde raad ervoor dat je gaat gaan twijfelen aan je eigen manier van opvoeden terwijl je eerst zo zeker van jezelf was. 

Om even wat voor beelden te geven: over een baby van amper 3 maanden oud krijg je soms de raad om ze niet te snel op te nemen als ze huilen, want dat zorgt ervoor dat ze verwend worden. Of: je kan beter toch je kindje af en toe naar de opvang brengen! Want dag in dag uit bij de mama zorgt ervoor dat een kindje te hevig aan je vastklampt.

Dan heb je ook die druk die je langs alle kanten op je voelt afkomen.

Borstvoeding is het beste voor je kind, voel je maar al schuldig als je toch liever flesvoeding geeft. Of: “Oei, kan hij nog niet op een fietsje zonder steunwieltjes? Ik zie dat andere kindjes dat op die leeftijd wel al kunnen.” “Kan jou peuter aan 15 maand nog steeds niet stappen? Ben je wel zeker dat er niets aan de hand is??”

Lieve mama’s, laat je niet zo snel iets aanpraten.

Er bestaat zoiets als een moedergevoel. Luister ernaar en volg niet de kudde als het niet goed aanvoelt. Durf ervoor te kiezen om je kindje maar aan 3 jaar naar school te laten gaan. Schiet niet meteen in paniek als je kindje niet mee is met een of andere curve zolang een dokter er geen problemen in ziet. Troost je baby als hij weent. Als je aanvoelt dat je kind nog niet rijp is om zindelijk te worden, wacht er dan nog even mee, forceren heeft geen zin.

Let wel op: niet alle goede raad is slecht!

Luister er naar en sta er even bij stil. Misschien kom je toch tot het besef dat ze gelijk hebben? Want sommige problemen zie je gemakkelijker bij een ander dan wanneer je er zelf midden in zit. En vooral: weet dat geen enkele moeder perfect is, streef er ook niet aan om perfect te zijn. Doe wat voor jou het beste aanvoelt en je zult zien dat je het heel vaak aan het rechte eind hebt.

 

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.