Blog,  Ecologisch leven

Het duurzame gezin: boek review | Sustainable family

Wie mij al langer volgt weet dat ik al enkele jaren bezig ben met duurzaamheid. Al sinds enkele jaren ben ik bezig met minimalisme, eet steeds minder vlees, probeer ons afval te beperken en maak zelf mijn wasmiddel. Ik probeer steeds die lijn wat verder te trekken en wat verder te gaan in de zoektocht naar een duurzaam leven.

Een ‘echte’ minimalist ben ik niet, 100% vegetarisch eten doe ik ook nog niet, ik koop elke week heel wat PET flessen met frisdrank en water… Ik ben in niets perfect, maar ik ben wel overtuigd dat wat we wel doen, een verschil maakt. Als ieder gezin zijn eigen weg zoekt om op een of andere manier wat duurzamer te leven… bedenk maar eens wat een verschil we samen kunnen maken!

Toen ik online het boek ‘Het duurzame gezin’ vond ging ik meteen nieuwsgierig gaan kijken op de Instagram pagina van de schrijvers: Sustainable Family. Ik merkte dat ze heel wat verder staan in hun zoektocht naar een duurzaam leven. Ik kon echt wel heel wat nieuws leren van hen.

Het duurzame gezin: review

Enkele dagen later zat het boek in de brievenbus. Ik begon er in te lezen en stopte die namiddag pas als ik al halverwege het boek was. De dag nadien had ik tegen de middag het boek al uitgelezen. Al na de intro wist ik: Yes! Hier ga ik veel aan hebben, dit is wat ik ook wil!

Over wat gaat het boek?

In dit boek worden tips gedeeld over hoe je duurzaam kunt leren leven. En dit boek is zeker niet alleen voor mensen die willen starten met ecologisch leven. Ook mensen als ik, die er al langer mee bezig zijn, kunnen hier heel wat van opsteken! Het duurzame gezin pakt verschillende onderwerpen aan. Geluk, keuken, kleerkast, woonkamer & speelgoed, badkamer & washok, bouw & huis, tuin en reizen.

Welke onderwerpen worden besproken?

Welke dagelijkse routines pas ik toe voor meer geluk?
Hoe communiceer ik met mijn kinderen en anderen over het klimaat?
Wat doet plantaardige voeding met mijn lichaam?
Moet ik plastic verpakkingen altijd vermijden?
Is seizoensgebonden en lokale voeding echt zo belangrijk?
Wat zit er in mijn voorraadkast?
Waar kan ik op letten wanneer ik mijn huis wil (ver)bouwen?
Hoe organiseer ik een eco (kinder)feestje?
Hoe kies ik duurzame kledingstukken?
Welke cosmetica en wasmiddelen kan ik het best gebruiken?
Met welke ingrepen maak ik van mijn tuin een paradijs van biodiversiteit?
Hoe kies ik een reis met een kleine ecologische impact?

Dit is wat ik onder andere leerde:

Herbruikbare zakken zijn helemaal van deze tijd! Maar wist je dat er een groot verschil is is uit welke stof ze gemaakt zijn? Er is een heel groot verschil in duurzaamheid tussen verschillende stoffen.

Ik heb vaak last van ijzertekort nu ik amper nog vlees eet, dankzij dit boek weet ik hoe ik mijn ijzertekort uit plantaardige voeding kan halen en welke supplementen ik wel echt nodig heb.

Als ik duurzame kledij wil kopen, weet ik eindelijk op wat ik juist moet letten. Want dit was tot nu toe een groot vraagteken voor mij.

Dit zijn slecht 3 punten die ik opsom, maar er is nog zoveel meer dat ik leerde…

Stap per stap!

Ik heb het hele boek uitgelezen en kan het nu gaan gebruiken. Nog eens alles nalezen en stap per stap toepassen. Hoef ik alles perfect te doen? Neeeh, zelfs de schrijvers van het boek vinden het geen must om alles perfect te volgen. En dat wordt regelmatig aangehaald in Het duurzame gezin. Iets wat ik enorm kan appreciëren.

GIVEAWAY!!! Wil jij dit boek winnen? Dan kun je meedoen aan de wedstrijd die op mijn Instagrampagina loopt. Woensdag 10 juni kies ik een winnaar!!

Meer informatie over het boek:

  • Auteurs: Ellen Dictus en Nikolas Sterck
  • Uitgever: Manteau
  • Verschenen: 07 mei 2020
  • 192 bladzijden
  • Genre: lifestyle

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *