Positief opvoeden: foto van vrolijke peuter die zijn handjes in de lucht steekt
Blog,  Kids,  Opvoeding

Positief opvoeden | Niets dan voordelen

En dat is wat ik ook probeer te doen, elke dag opnieuw. Met positief opvoeden bedoel ik niet dat je je kind geen regels hoeft op te leggen. Regels zijn nodig om een kind grenzen te geven en die grenzen zorgen ervoor dat een kind zich veilig voelt. En daarbij, ik mag er niet aan denken hoe ver ze zouden proberen te gaan. Haha!

Met positief opvoeden bedoel ik dat je moet zorgen dat je kinderen in een veilige en geborgen omgeving kunnen opgroeien. Zorg dat ze zich goed voelen in hun vel.  Geef hen complimentjes, maak tijd voor hen, laat hen voelen hoe graag ze gezien worden. Breek hen niet af maar geef opbouwende kritiek. Laat hen fouten maken, ze kunnen er uit leren, net zoals wij dat hebben gedaan.

Positief opvoeden uit eigen ervaring:

Als ons zoontje van 2 jaar mooi met zijn autootjes aan het spelen is terwijl ik in de keuken bezig ben dan ben ik daar best wel fier op dat hij zich op die leeftijd al zo mooi alleen kan bezig houden. Als ik naar hem toe ga om hem te zeggen dat hij zo mooi en flink aan het spelen is, zie ik zijn oogjes glunderen. Natuurlijk vraagt hij dan: mama ook spelen? En dat doe ik dan ook, dit hoeft niet lang te zijn, maar ik zie het als een beloning voor zijn flink gedrag. Het maakt hem gelukkig en dat maakt ook mij gelukkig.

Je hoort vaak moeders zeggen dat als hun peuter of kleuter flink speelt, ze hen liever gewoon laten spelen omdat ze dan niet afgeleid worden. Als ze iets zeggen is het plots gedaan met braaf alleen spelen. Maar zo beloon je hen niet op een moment dat ze het wel verdienen. Als je kind na 10 minuutjes spelen plots dingen doet dat hij niet moet doen, dan hebben we wel tijd om kwaad te worden, maar voor het goede gedrag zouden we dan geen tijd maken?

Ik kreeg vroeger ook een positieve opvoeding.

Ik weet nog dat ik vroeger dingen mocht uitproberen in de keuken. Zo heb ik als  13 jarige meisje zelf eens een cake mogen bakken. Mijn cake stond letterlijk te pruttelen in de oven en toen mijn moeder kwam kijken waarom mijn deeg maar niet omhoog kwam, merkte ze op dat ik de bloem was vergeten in mijn deeg te doen. Daar hebben we achteraf nog lang mee gelachen. Maar liever zo dan een moeder die op mijn vingers staat te kijken en constant commentaar staat te geven op alles wat ik doe. Want wat is er nog plezant aan experimenteren in de keuken als je niets goed kan doen?

Lees ook: 10 tips voor de allereerste keer naar de kleuterklas.

Hoe kunnen we onze kinderen belonen voor goed gedrag?

Wel, eigenlijk is dit best simpel!  Als je fier bent op je kind voor iets wat hij gedaan heeft, zeg dit dan ook. Geef je kind een knuffel, doe bravo voor je kleine peuter. Laat hen voelen hoe hard je het apprecieert. Als je puber de vaatwas heeft geleegd, de tafel heeft afgeruimd of zijn kamer heeft opgeruimd… neem dit dan niet als zelfsprekend maar zeg hen dat je blij bent met de hulp. Mijn dochters zijn fier als ik hen bedank voor wat ze gedaan hebben, en ik zeg er duidelijk bij dat het weer een werkje minder is voor mama. Ik merk dat ze sneller uit zichzelf initiatief nemen als ik oprecht blij ben met wat ze gedaan hebben. Hoe zijn we zelf?

Lees ook: 12 tips om te besparen.

Positief opvoeden = verwennen?

Belonen met geld of cadeau’s, daar doe ik niet aan mee. Als ze klein zijn is een knuffel of bravo doen voldoende om hen enthousiast te maken. Als ze wat ouder zijn, zijn ze blij met complimentjes. En als ik hen dan eens wil verwennen, dan is dat door samen iets leuks te doen. Ik geloof dat positief opvoeden zorgt dat je kind een groter gevoel van eigenwaarde heeft en dat positief zijn tegen je kind de band versterkt tussen ouder en kind, dat voel ik zelf heel goed aan. Daarbij zouden kinderen die een positieve opvoeding krijgen, minder vaak problematisch gedrag vertonen…

Lees hier meer over de voordelen van positief opvoeden.

Wat denk jij over positief opvoeden?

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *