Tips voor tijdens de examens.
Kinderen,  Opvoeding,  Tieners

Tips voor tijdens de examens in de lagere school en middelbaar.

Examenstress… ik denk dat een grote groep van kinderen dit herkent tijdens de examens. Heel erg jammer dat de druk op kinderen vaak zo groot is. Soms is het zo erg dat kinderen echt faalangst hebben. Maar daar zijn wij ouders dan om hen hierbij te helpen. Kinderen zijn meer dan enkel hun cijfers! En dat mogen ze ook wel geweten hebben.

Tips voor tijdens de examens:

  • Begin er tijdig aan, overloop al eens de lessen, maak voorbereidingen en kijk waar de moeilijke punten liggen, dan hoef je de dag voor het examens enkel nog te herhalen. Het zit alweer vers in het geheugen en je kan gerichter gaan werken op de dingen die ze minder goed kunnen. Op deze manier valt er al pak stress weg voor de kinderen.
  • Overloop de toetsen, waar heeft je kind de meeste moeite mee? Laat je kind de moeilijke toetsen eens opnieuw maken na het studeren. Lukt het nu al beter?
  • Maak samenvattingen met de belangrijkste kernwoorden of fluoriseer ze. Dit maakt het leren een stuk makkelijker.
  • Geef hen voldoende tijd om te ontspannen, kinderen hoeven geen uren aan een stuk te studeren. De eerste jaren van de lagere school is een 20 minuutjes vaak al meer dan genoeg, tegen het einde van de lagere school is 45 minuutjes (ongeveer een lesuur) voldoende. Tijdens hun pauze is het goed om eens buiten te komen en echt te gaan spelen in plaats van tv te kijken of aan de computer te zitten.
  • Kinderen moeten op tijd in bed zitten, anders ook, maar tijdens de examenperiode zeker! Zo zijn ze zeker voldoende uitgerust om aan de examens te starten.
  • Gezonde voeding is altijd goed! Hier doe ik de kinderen een groot plezier met een verse fruitsalade.  Al bak ik ook enorm graag en mag een appeltaartje niet ontbreken 😉

fruitsalade

Lees ook: Recept snelle appeltaart.

 

  • Verwen je hardwerkende kinderen. Een lekkere pannenkoek of een ijsje, een wandeling of leuke uitstap is goed voor het hele gezin en versterkt de band onder elkaar. Hard werk mag beloond worden, hoe de resultaten uiteindelijk ook zijn. Als ze hun best hebben gedaan en voldoende gestudeerd hebben, mogen we als ouders tevreden zijn.
  • Wees niet te streng! Als je weet dat je kinderen hun best hebben gedaan, en ze hebben toch niet al te beste punten… Dan zijn het misschien wel heel moeilijke examens geweest, en ze kunnen ook niet alles goed zijn. Te streng zijn bezorgt een kind alleen maar meer stress, en dat kan niemand gebruiken.

Veel succes aan alle hardwerkende leerlingen, studenten. Ook aan de leerkrachten veel moed bij het verbeteren van de vele examens!!

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

10 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.