Tips voor tijdens de examens.
Blog,  Kids,  Kind 0-12,  Tieners

Tips voor tijdens de examens in de lagere school en middelbaar.

Examenstress… een groot aantal kinderen herkent dit gevoel tijdens de examens. Het is erg jammer dat de druk op kinderen vaak zo groot is, soms zelfs zo erg dat ze faalangst ontwikkelen. Maar daar zijn wij ouders om hen te helpen. Kinderen zijn meer dan alleen hun cijfers op hun rapport, en dat mogen ze ook weten.

Begin tijdig met de voorbereiding

Begin tijdig met de voorbereidingen voor de examens. Overloop alvast de lessen, maak voorbereidingen en kijk waar de moeilijke punten liggen. Gebruik een planner om de studie-uren in te delen. Op deze manier hoef je de dag voor het examen enkel nog te herhalen. Het zit weer vers in het geheugen en je kan gerichter werken aan de dingen die ze minder goed kunnen. Dit vermindert de stress aanzienlijk.

Maak samenvattingen

Maak samenvattingen met de belangrijkste kernwoorden of gebruik een markeerstift om de belangrijke punten te benadrukken. Dit maakt het leren een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Tip: Bij ons hielp het altijd om leuke notitieboekjes, kleurrijke markeerstiften en toffe balpennen te kopen. Nieuw materiaal die er leuk uitziet maakt het studeren des te leuker. Helpt zelfs bij volwassenen, of ligt dat puur aan mij? 😉

Zorg voor voldoende ontspanning

Geef kinderen voldoende tijd om te ontspannen. Ze hoeven geen uren aan een stuk te studeren. In de eerste jaren van de lagere school is 20 minuten vaak al meer dan genoeg. Tegen het einde van de lagere school is 45 minuten (ongeveer een lesuur) voldoende. Tijdens hun pauze is het goed om buiten te komen en echt te gaan spelen in plaats van tv te kijken of aan de computer te zitten. Een wandeling of leuke uitstap is goed voor het hele gezin en versterkt de band onder elkaar.

Voldoende slaap is essentieel

Kinderen moeten op tijd naar bed, vooral tijdens de examenperiode. Zo zijn ze voldoende uitgerust om aan de examens te beginnen. Een goede nachtrust is cruciaal voor de concentratie en het geheugen.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is altijd belangrijk, vooral tijdens de examenperiode. Voedzame maaltijden en snacks helpen kinderen om zich beter te concentreren en geven hen de energie die ze nodig hebben. Maak bijvoorbeeld een verse fruitsalade of bied gezonde snacks aan zoals noten en yoghurt.

Beloningen & verwennerijen

Dit staat uiteraard haaks op gezonde voeding, maar je kids verwennen werkt voor hen zo motiverend! Hardwerkende kinderen verdienen lekkers om hun inspanningen te belonen. Een stukje zelfgebakken appeltaart, pannenkoeken of een ijsje kan hen een boost geven. Maar een lekkere fruitsla met hun lievelingsfruit kan dan weer voor een gezonde snack zorgen.

fruitsalade

Wees niet te streng

Als je weet dat je kinderen hun best hebben gedaan, maar de resultaten zijn toch niet geweldig, dan zijn de examens wellicht erg moeilijk geweest. Kinderen kunnen niet in elk vak goed zijn. Te streng zijn bezorgt een kind alleen maar meer stress, en dat kan niemand gebruiken.

Veel succes aan alle hardwerkende leerlingen, studenten. Ook aan de leerkrachten veel moed bij het verbeteren van de vele examens!!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

10 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *