Kleuter

10 handige tips voor de eerste kleuterklas!

Het grote moment is bijna aangekomen: je kleine schat mag bijna naar de kleuterklas. Een nieuwe mijlpaal in het leven van je kleuter. Ook als mama en papa is het terug een stukje loslaten. Veel mama’s staan aan de schoolpoort hun tranen te verbijten en  hopen dat alles goed mag verlopen. Het idee dat je kindje al groot wordt maakt een ouder fier, maar tegelijkertijd sluit je het hoofdstuk baby / peuter volledig af. En dat kan emotioneel zijn, dat weet ik maar al te goed. Ook bij onze 2e en 3e kleuter was het al even emotioneel, je wordt het niet gewoon.

 

10 tips voor de eerste kleuterklas:

  • Probeer vooraf al eens een bezoekje te brengen aan het klasje samen met je kleuter. Liefst kort voor de eerste schooldag, zodat het klasje nog in het geheugen zit van je kindje en herkenbaar is.
  • Vertel aan je kind wat hij of zij mag verwachten in school. Hiervoor bestaan heel wat leuke boekjes! Zelf hebben we de boekjes ‘Anna in de klas‘ en ‘De eerste schooldag van Milan‘. Beide heel leuke boekjes over hoe een dag in de kleuterklas er uit ziet.
  • Zorg voor broekjes die je peuter gemakkelijk kan aan en af doen. Als je kindje  tijdens het spelen plots voelt dat hij dringend naar het toilet moet, is het heel vervelend als dat knoopje niet snel open kan. Een ongelukje is snel gebeurd en niet leuk voor het kindje. Ik kocht zelf broekjes met een rekker in. Het hoeven niet alleen trainingbroekjes te zijn, er zijn al veel leuke jeansbroeken met een rekker.
  • Zorg dat je kindje z’n jas, sjaal, muts, boekentas al goed herkent zodat hij snel zijn eigen materiaal kan nemen. Het is leuk om vooraf samen een leuke boekentas, drinkfles en koekendoos uit te kiezen.
  • Vertel duidelijk aan je kindje wat hij mag verwachten: zeg duidelijk of hij in school moet eten, wat hij moet eten (boterhammen of warm) en ook wie hem komt halen.
  • Leer al wat zelfstandigheid: het openen van de koekendoos, het zelfstandig naar beneden trekken van het broekje en weer aandoen, het aandoen van z’n eigen jasje.
  • Geef voldoende slipjes mee en reserve broeken. Als je kindje zo goed als geen ongelukjes meer heeft kan 1 broekje genoeg zijn, anders geef je er nog een extra mee. Draagt je kindje nog luiers, zorg dan voor voldoende luiers in de boekentas. Reserve kleren stop je best in een plastiekzak, zodat de juf gemakkelijk de natte kleren kan terug meegeven.
  • Zorg dat er overal een naam opstaat, dit is een hele belangrijke want kleuters raken snel iets kwijt. Als er een naam opstaat is het ook voor de juf heel handig om te weten van wie die leuke handschoenen zijn. Je kan online heel leuke naamstickers bestellen, labels om in te strijken of in te naaien in kledij.
  • Geef de eerste dagen iets vertrouwds mee, een knuffel of doekje, het kan wat troost bieden in het begin. Later kan het in het boekentasje blijven tot het plots helemaal niet meer nodig is om het mee te geven.
  • Voor kinderen die nog nooit naar een opvang zijn geweest is het best om al even te oefenen met het afscheid nemen. Laat je kindje al eens even achter bij oma en opa, of bij een ander familielid. Begin met korte periodes zodat je kindje leert dat je na een tijdje gewoon terug komt.

Geen paniek, het bovenstaande is geen must.

Maar het kan je kindje wel heel veel helpen met die eerste stapjes naar het kleuteronderwijs.

Veel succes op die eerste schooldag, het wordt ongetwijfeld een heel emotionele dag. Zowel voor het kleutertje, als voor de mama en papa!!

Klik hier om te zien hoe wij onze kleuter voorbereiden op de eerste schooldag.

Deze blogpost bevat affiliate links.

tips voor de eerste kleuterklas
Delen is lief!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *