Blog,  Kids,  Mama met AD(h)D

Boek review Hoogsensitief ouderschap | Bieke Geenen

Hoogsensitief zijn, ik had er al vaker over gehoord en gelezen. Heel vaak heb ik gedacht dat ik misschien wel hoogsensitief was. Als ik mezelf vergelijk met de gemiddelde mens, dan ben ik opvallend gevoeliger. Toch bleef ik twijfelen, omdat niet alles wat ik las klopte met hoe ik ben. Zo kan ik niet emotioneel worden door kunst, schilderijen en dergelijke. Ik had ook het idee dat ik geen sterkere zintuigen had dan de gemiddelde persoon. Dus ik gaf mezelf nooit die stempel. Ik stak mijn gevoeligheid op mijn ADD. Een stempel die ik, samen met mijn dochter, al enkele jaren geleden kreeg.

Omdat ik steeds met mezelf in de knoop bleef zitten nam ik contact op met HSP coach Bieke Geenen. Ik begon haar via via te volgen op Instagram en herkende mezelf in haar posts. Ik sprak haar aan over de pijnpunten in mijn leven. Ze stuurde me een vragenlijst op die ik moest invullen, en uit die vragenlijst was het wel heel duidelijk: ik ben hoogsensitief. Amper 2 dingen van de vragenlijst waren niet herkenbaar voor mij.

Boek review: Hoogsensitief ouderschap

Bieke is een heel meelevende en lieve vrouw. Ik las haar boek en vond alleen maar herkenning. Alsof ze een boek schreef wat over mij gaat. Het werd meteen duidelijk dat ik totaal geen idee had wat hoogsensitief zijn inhield. Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken, de verschillende manieren waarop dit in uiting komt in je leven.

Ik leerde ook dat zeker 2 van onze 3 kinderen hoogsensitief zijn. Plots vielen er zoveel puzzelstukjes op hun plek. Wist ik dit allemaal maar eerder. Het zou mij een (nog) betere moeder gemaakt hebben voor mijn dochters. Maar tegelijkertijd besef ik ook dat ik toch veel dingen ook goed heb aangepakt. Gewoon door altijd mijn gevoel te volgen. Ook al ging dit in tegen de ‘normale’ aanpak in het opvoeden.

Welke onderwerpen komen aan bod in ‘Hoogsensitief ouderschap’?

In het boek vind je 9 triggers die elke hoogsensitieve persoon herkent. Triggers die ons leven uit balans kunnen halen en die een groot stuk van ons leven bepalen. Als hoogsensitieve mensen moeten we met deze 9 triggers leren omgaan. Bij elke trigger krijg je heel wat handvaten om mee aan de slag te gaan. De 9 triggers zijn:

 1. Overprikkeling: Over goed verbinden en jezelf leren afsluiten.
 2. Conflict: Over het belang van duidelijkheid en goede afspraken.
 3. Afscheid: Over de vele gezichten van verdriet en blijvende verbinding.
 4. Stress: Over het belang van een goede voorbereiding en altijd blijven ademen.
 5. Kritiek: Over mild zijn voor jezelf en wat te doen met al die goede bedoelingen.
 6. Onbegrip: Over het bestaansrecht van al je emoties en gedachten.
 7. Onrechtvaardigheid: Over durven opkomen voor jezelf en je standpunt.
 8. Oppervlakkigheid: Over large talk en eenden in het water.
 9. Dominantie: Over gelijkwaardigheid en respect.

Elk hoofdstuk omschrijft wat het HSP zijn met je doet. Gevolgd door herkenbare voorbeelden uit het dagelijkse leven. Met hierop heel wat specifieke tips die je kunt toepassen. Ik heb hier al zoveel aan gehad in zulke korte tijd. Het heeft me echt een betere moeder gemaakt voor ons hoogsensitief zoontje.

Wat ik geleerd heb uit dit boek…

(in een notendop)

 • Het is oké om boos te worden als het allemaal even teveel is.
 • Tijd te nemen voor jezelf om te ontprikkelen heeft alleen voordelen.
 • Huilen is iets positiefs, tranen opkroppen is niet goed.
 • Ik ben goed bezig in de opvoeding van onze kinderen (schouderklopje voor mezelf)
 • Luister naar je moedergevoel, dat zit altijd goed. Hier schreef ik vroeger al deze blog over. En dit is waar ik altijd al heel sterk in geloofd heb en op voort ben gegaan.
 • Ik ben nog milder geworden tegenover ons zoontje. Ik ben zo dankbaar dat ik met dit boek de handvaten heb gekregen om nog beter om te gaan met de gevoeligheid van ons zoontje, maar ook om milder te zijn voor mezelf.

Dankjewel Bieke voor dit prachtige boek. Het heeft heel veel voor mij gedaan. Het heeft mijn kijk om de opvoeding van mijn kinderen veranderd waardoor ik nog een beter versie van mezelf kan zijn. Deze boek review over hoogsensitief ouderschap heeft mijn kijk op opvoeden veranderd. Had ik het maar 15 jaar eerder gehad, dan was ik toen al milder geweest in de opvoeding van onze dochters.

Het boek kun je hier aankopen rechtstreeks bij Bieke zelf. En zonder extra kosten kun je ook kiezen voor een gesigneerd exemplaar.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *